Virolainen Euroopan neuvostossa: Demokratia tarvitsee tutkivia toimittajia
NordenBladet —
Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Anne-Mari Virolainen (kok.) puolusti voimakkaasti tutkivaa journalismia ja median vapautta puhuessaan Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istunnossa Ranskan Strasbourgissa myöhään keskiviikkoiltana.
”Demokratiassa valta kuuluu kansalle. Se tarkoittaa myös oikeutta tietoon. Ilman tutkivia toimittajia, kansalaisjärjestöjä ja tietovuotajia monet vallanpitäjien väärinkäytökset jäisivät pimentoon. Jos haluamme puolustaa demokratiaa, meidän täytyy tehdä kaikkemme puolustaaksemme toimittajia ja myös silloin, kun heidän paljastamansa totuudet ovat kannaltamme epämiellyttäviä”, Virolainen totesi.
Istunnon käsiteltävänä oli maltalaisen toimittajan Daphne Caruana Galizian murhaa käsittelevä raportti. Caruana Galizia oli Maltan tunnetuin tutkiva journalisti, joka oli paljastanut sekä poliitikkojen että virkamiesten korruptiota. Hänet sai surmansa autopommi-iskussa 2017. Vaikka epäillyt on vangittu, murhan tutkinta on edennyt hitaasti ja vangit ovat kohta pääsemässä vapaiksi takuita vastaan. Raportissa viitataan epäilyihin, että valtiovalta olisi yrittänyt puuttua tutkintaan. Siksi toimittajien turvallisuutta tukevalle Euroopan neuvoston alustalle (CoE Platform to promote the protection of journalists) tuli asiasta selvityspyyntö.
Virolainen pitää toimittajien suojelemiseksi perustettua palvelua hyvänä ideana, koska se lisää tietoisuutta median kokemista uhista. Hän totesi, että Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous ei voi ryhtyä rikostutkintaan maltalaisten puolesta, mutta toivoi samalla, että maan viranomaiset tekevät kaikkensa syyllisten löytämiseksi ja tuomitsemiseksi.
”Nykyisessä tiedon tulvassa ja vaihtoehtoisten totuuksien maailmassa tarvitsemme niitä, jotka kaivavat syvempää tietoa ja tarjoavat meille laajemman kokonaiskuvan. Ilman sitä emme voi tehdä oikeaan tietoon perustuvia päätöksiä, jotka ovat toimivan demokratian perusta”, Virolainen sanoi.
Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista. Parlamentaariseen yleiskokoukseen osallistuu jäsenet ja varajäsenet yhteen laskien yli 700 kansanedustajaa eri maista.
Lähde: Eduskunta.fi