Suuri valiokunta keskusteli pääministerin kanssa korkean tason EU-nimityksistä
NordenBladet —
Eduskunnan suuri valiokunta sai tänään pääministeri Antti Rinteen (sd.) selvityksen juhannusviikon huippukokouksista, jotka käsittelivät mm. EU:n tulevaa strategiaa, korkean tason nimityksiä ja Euroopan talous- ja rahaliitto EMU:n syventämistä (eurohuippukokous 21.6.).
Eurooppa-neuvosto (20.–21.6.) hyväksyi EU:n strategisen ohjelman vuosille 2019–2024. Ohjelmassa on neljä pääaihetta: kansalaisten ja vapauksien suojelu, vahvan ja elinvoimaisen taloudellisen perustan kehittäminen; ilmastoneutraalin, vihreän, oikeudenmukaisen ja sosiaalisen Euroopan rakentaminen sekä Euroopan etujen ja arvojen edistäminen globaalisti.
Pääministeri Rinne kertoi olevansa tyytyväinen siihen, että Suomelle tärkeät arvot, kuten oikeusvaltioperiaate, kestävä kasvu, sosiaalinen ulottuvuus ja ilmastoneutraalius saatiin mukaan ohjelmaan. Suomi ryhtyy EU:n puheenjohtajamaana jalkauttamaan ohjelmaa neuvoston työhön, Rinne sanoi.
Eurooppa-neuvoston keskustelu korkean tason nimityksistä jatkuu ylimääräisessä huippukokouksessa tulevana sunnuntaina.
Suuren valiokunnan keskustelussa pääministeri Rinne kertoi suurelle valiokunnalle, että puheenjohtaja Donald Tusk on jatkanut keskusteluja Euroopan parlamentin edustajien kanssa. Yksikään ehdokas komission puheenjohtajaksi ei saanut Eurooppa-neuvostossa tuekseen EU-maiden johtajien enemmistöä.
Suuri valiokunta kävi pääministerin kanssa keskustelua esillä olleista ehdokkaista sekä niin sanottuun kärkiehdokasmenettelyyn liittyvistä haasteista. Eurooppa-neuvoston tehtävänä on ehdottaa Euroopan parlamentille komission puheenjohtajaa europarlamenttivaalien tulos huomioiden. Parlamentti päättää valinnasta jäsentensä enemmistöllä.
Suuri valiokunta sai tänään selvityksen myös epävirallisesta kilpailukykyministerien kokouksesta, joka on ensimmäinen ministerikokous Suomen EU-puheenjohtajakaudella. Kokous järjestetään Helsingissä 4.–5. heinäkuuta.
Eurooppa-neuvostoon kuuluvat EU:n jäsenmaiden päämiehet, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja Euroopan komission puheenjohtaja. Eurooppa-neuvosto määrittelee EU:n yleisen poliittisen suunnan ja prioriteetit, mutta se ei neuvottele eikä hyväksy EU-lainsäädäntöä.
Lähde: Eduskunta.fi