PN:n Osaaminen ja kulttuuri Pohjolassa -valiokunnassa esillä kansanopistoyhteistyön parantaminen Pohjoismaissa

NordenBladet —

Pohjoismaiden neuvoston Osaaminen ja kulttuuri Pohjolassa -valiokunta kokoontuu vuoden 2019 kesäkokoukseen Färsaarille 25.-28.6. Kokouksen aiheina ovat kulttuuriperinnön tutkimus, kulttuurimatkailu, koulutuksen digitalisaatio, nuoret työelämässä ja koulupudokkuus.

Valiokunnan varsinaisessa kokouksessa käsitellään pohjoismaisen kansanopistoyhteistyön ja opiskelijoiden liikkuvuuden parantamisesta. Valiokunnan asialistalla on ollut useasti keskustelu siitä, miten pohjoismaista kansanopistoyhteistyötä ja erityisesti opiskelijoiden liikkuvuutta Pohjolassa voitaisiin kehittää. Liikkuvuutta on vaikeuttanut kansanopistojen tukijärjestelmän lakkauttaminen uuden Nordplus –vaihto-ohjelman myötä. Vuonna 2004 lakkautettu tukijärjestelmä heikensi kansanopisto-opiskelijoiden, kansanopistojen ja kansanopistojärjestöjen mahdollisuuksia hakea rahoitusta Nordplusista. Valiokunnan tarkoituksena on nyt hyväksyä ehdotus, joka muun muassa antaisi pohjoismaisille kansaopisto-opiskelijoille mahdollisuuden hakea pohjoismaista rahoitusta niitä lisäkustannuksia varten, joita kansanopiston käyminen toisessa Pohjoismaassa aiheuttaa.

Valiokunta käsittelee myös ministerineuvoston uutta ehdotusta liittyen koulutusalan neljän yhteistyöelimen pohjoismaiseen rahoitukseen. Koulutusalan neljä yhteistyöelintä ovat Teoreettisen fysiikan pohjoismainen laitos (NORDITA), Pohjoismainen merioikeuden laitos (NIfS), Pohjoismainen Aasian-tutkimusinstituutti (NIAS) ja Pohjoismainen vulkanologinen instituutti (NORDVULK). Näistä kukin on sidottu tiettyyn isäntäyliopistoon Pohjoismaissa. Ehdotuksen mukaan yhteistyöelinten budjettivarat siirretään NordForskiin siirtymäkaudella 2021–2023. Rahoitus voidaan säilyttää nykyisellä tasolla sillä edellytyksellä, että isäntäyliopistot kantavat täysimääräisesti päävastuunsa ja että toiminnan pohjoismainen hyöty voidaan saavuttaa.

Kokouksen yhteydessä valiokunta tutustuu Färsaarten lukioon, jossa valiokunta saa tietoa koulupudokkuuden ehkäisemisestä Färsaarilla. Valiokunnan vierailulla Färsaarten yliopistossa paneudutaan Färsaarten kulttuuriperinnön tutkimukseen. Ohjelmaan sisältyy myös käynti Färsaarten parlamentissa.

Suomesta Osaaminen ja kulttuuri Pohjolassa -valiokunnan kokoukseen osallistuvat kansanedustajat Veronika Honkasalo (vas.) ja Mikko Kinnunen (kesk.). 

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory