Venäjä-keskustelu hallitsee Euroopan neuvoston istuntoviikkoa

NordenBladet —

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous kokoontuu Ranskan Strasbourgissa 24.–28.6. Istuntoviikon pääteemat ovat Venäjän osanotto-oikeus yleiskokoukseen sekä Euroopan neuvoston uuden pääsihteerin vaali. Suomi osallistuu kokoukseen uudella valtuuskunnalla, jota johtaa kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) ja jonka varapuheenjohtajana toimii Anne-Mari Virolainen (kok.).

Keskustelu Venäjän valtuuskunnan mahdollisesta paluusta yleiskokoukseen alkaa maanantaina iltapäivällä. Yleiskokouksen sääntökomitea on esittänyt yleiskokouksen sääntöjen muuttamista niin, että valtuuskuntien valtakirjat voitaisiin hyväksyä muulloinkin kuin tammikuun istunnossa. Sääntömuutoksesta äänestettäneen maanantai-iltana. Jos sääntömuutos hyväksytään ja Venäjä sen jälkeen haluaa palata yleiskokoukseen, sen valtakirjojen hyväksymistä käsitellään tiistain istunnossa. Myös siitä voidaan äänestää.

Kiista Venäjän osallistumisesta Euroopan neuvoston toimintaan juontaa juurensa Krimin liittämiseen osaksi Venäjän federaatiota vuonna 2014. Parlamentaarinen yleiskokous rajoitti tuolloin Venäjän valtuuskunnan osallistumisoikeuksia yleiskokouksen toimintaan, mistä vastalauseena valtuuskunta jäi kokonaan pois yleiskokouksesta. Myöhemmin Venäjä jäädytti jäsenmaksujensa maksamisen Euroopan neuvostolle vastalauseena yleiskokouksen päätöksille. 

Euroopan neuvoston uusi pääsihteeri valitaan keskiviikkona. Ehdokkaina ovat Belgian ulko-, EU- ja puolustuministeri Didier Reynders ja Kroatian ulko- ja EU-ministeri Marija Pejčinović Burić.

Istuntoviikon muut aiheet käsittelevät muun muassa naisiin ja lapsiin kohdistuvan väkivallan vastaisia toimia, Syyrian tilannetta ja mielenterveyspotilaiden ihmisoikeuksia. Istuntoviikon vieraspuhujiin kuuluvat muiden muassa Euroopan neuvoston puheenjohtajamaan Ranskan edustaja ja Portugalin presidentti Marcelo Rebelo de Sousa.

Istuntoa voi seurata suorana verkkolähetyksenä ja kaikki raportit lukea osoitteessa Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen verkkosivuilla.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista. Parlamentaariseen yleiskokoukseen osallistuu jäsenet ja varajäsenet yhteen laskien yli 700 kansanedustajaa eri maista.

Suomen valtuuskuntaan kuuluvat sen puheenjohtajan Kimmo Kiljusen lisäksi Anne-Mari Virolainen (varapuheenjohtaja, kok.), Tarja Filatov (sd.), Petri Honkonen (kesk.), Minna Reijonen (ps.), Inka Hopsu (vihr.), Hilkka Kemppi (kesk.), Elina Lepomäki (kok.), Mika Niikko (ps.) ja Jussi Saramo (vas.).

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory