PN:n Hyvinvointi Pohjolassa –valiokunta: sähköisten reseptien tulisi olla käytettävissä kaikkialla Pohjoismaissa

NordenBladet —

Pohjoismaiden neuvoston Hyvinvointi Pohjolassa -valiokunnan vuoden 2019 kesäkokous pidetään Turussa ja Ahvenanmaalla 24.-26. kesäkuuta. Kesäkokouksen teemoina on terveyden epätasa-arvon vähentäminen, työelämän tasa-arvon lisääminen ja parempien ehtojen laatiminen syrjäytymisvaarassa oleville lapsille ja nuorille. Valiokunnan jäsenille on rakennettu ohjelma näiden teemojen ympärille. Turussa maanantaina 24.6. jäsenille on järjestetty vierailu Syvälahden monitoimitalolla, jossa esitellään kansallisen lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman paikallista toteutusta. Valiokunnan jäsenet vierailevat myös Maahanmuuttajien osaamiskeskuksessa, jossa saadaan tietoa siitä, miten maahanmuuttajien osallistumista työmarkkinoille tuetaan. Valiokunta tutustuu Pansion Me-taloon, jossa saadaan tietoa kaupungin ja järjestöjen yhteistyöstä aluetyössä. Tämän lisäksi valiokunnalla on tapaamiset Turun kaupunginjohtajan Minna Arven ja talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvistin kanssa Turun kaupungintalolla. Turusta valiokunnan kokousmatka jatkuu Kustavin kautta Brändön saaristokuntaan Ahvenenmaalla. Valiokunnan varsinainen kokous pidetään Maarianhaminassa 26. kesäkuuta. Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunta järjestää kokouksen ohjelman Turussa 24.6.

Valiokunnan varsinaisessa kokouksessa Maarianhaminassa käsitellään kysymystä sähköisistä resepteistä Pohjoismaissa. Ehdotuksena on, että sähköisten reseptien tulee olla kansalaisten käytettävissä kaikkialla Pohjoismaissa. Matkustamisen, työmatkaliikenteen, muuttamisen ja työskentelyn tulee olla Pohjoismaiden välillä mutkatonta. Tämän vuoksi valiokunta katsoo, että rajaesteisiin liittyvät ongelmat on ratkaistava. Tämä koskee kaikkia osa-alueita, esimerkiksi terveydenhuoltoa ja sairaanhoitoa. Reseptilääkkeiden noutaminen toisessa Pohjoismaassa ilman paperista reseptiä ei tällä hetkellä ole helppoa tai mutkatonta. Siksi ehdotetaan, että pohjoismaisten sähköisten reseptien tulisi olla voimassa koko Pohjolassa.

Kokouksessa keskustellaan myös jäsenehdotuksesta, joka koskee diktatuureista tai turvattomista maista tehtävien adoptioiden lakkauttamisesta. Ehdotuksen taustalla on pyrkimys toteuttaa ulkomaiset adoptiot kestävällä tavalla, mikä vähentäisi laittomien adoptioiden määrää. Ehdotuksessa esitetään, että adoptiot sallitaan ainoastaan maista, jotka kunnioittavat lapsen oikeuksien sopimuksia.

Valiokunnan kesäkokouksessa käsitellään myös jäsenehdotusta pohjoismaisesta yhteistyöstä kunniasorron ennaltaehkäisemiseksi. Ehdotuksen tavoitteena on, että tutkimusalalla sekä viranomaisten kesken tehtävää pohjoismaista yhteistyötä kunniasorron ennaltaehkäisemiseksi syvennettäisiin. Tämän lisäksi selvitetään, millaisia ennaltaehkäiseviä toimia Pohjoismaissa on tehty kunniaväkivallan ja kunniasorron torjumiseksi niiden eri ilmenemismuodoissa.

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory