Suuri valiokunta käsitteli neuvotteluja EMU:n syventämisestä ennen eurohuippukokousta

NordenBladet —

​Eduskunnan suuri valiokunta käsitteli tänään ehdotuksia Euroopan talous- ja rahaliitto EMU:n syventämiseksi saamiensa valtioneuvoston selvitysten (E 80/2017 vp – EJ 4/2019 vp; E 80/2017 vp – EJ 5/2019 vp) pohjalta. 

Valiokunta kuuli lisäksi kokouksessaan valtiovarainministeri Mika Lintilää (kesk.), joka edustaa Suomea euroryhmän (13.6.) ja EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvoston (14.6.) kokouksissa loppuviikosta. 

Ministerit keskustelevat euroryhmässä mm. euroalueen lähentymistä ja kilpailukykyä edistävän talousarviovälineen käyttötavoista, hallinnosta ja rahoituksesta sekä Euroopan vakausmekanismia (EVM) koskevan sopimuksen muuttamista. Ministerien tavoitteena on löytää yhteisymmärrys mahdollisimman monista avoimista kysymyksistä ennen kesäkuun eurohuippukokousta ja Eurooppa-neuvostoa.

Merkittävimmät avoimet kysymykset talousarviovälineen osalta koskevat ministeri Lintilän mukaan rahoituksen järjestämistä. Lintilä toisti valiokunnassa Suomen kannan, jonka mukaan talousarvioväline tulisi rahoittaa muiden unionin menojen tavoin unionin omista varoista. Suomi ei pidä tarkoituksenmukaisena välineen rahoittamista erillisellä valtiosopimuksella, mutta ei vastusta valtiosopimuksen käyttöä täydentävänä rahoituksen lähteenä, jos siihen liittyminen on jäsenvaltioille aidosti vapaaehtoista.

Suuri valiokunta päätti lähettää valtioneuvoston selvitykset asioista perustuslakivaliokuntaan, valtiovarainvaliokuntaan ja talousvaliokuntaan mahdollisia toimenpiteitä varten. Asioiden käsittelytiedot löytyvät eduskunnan verkkopalvelusta.

Suuri valiokunta ei ottanut asioihin yksityiskohtaisesti kantaa tässä vaiheessa. Saamansa selvityksen perusteella valiokunta kuitenkin katsoo, että jatkokirjelmissä esitettyihin keskeisimpiin neuvottelukysymyksiin liittyy valtiosääntöoikeudellisia kysymyksiä. Valiokunta edellyttääkin, että valtioneuvosto huomioi perustuslakivaliokunnan mahdolliset linjaukset jatkovalmistelussa täysimääräisesti.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jossa euroalueeseen kuuluvien jäsenmaiden ministerit käsittelevät euroon liittyviä, yhteisellä vastuullaan olevia kysymyksiä. Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto vastaa EU:n politiikasta kolmella alalla: talouspolitiikka, verotus ja rahoituspalvelujen sääntely. Ecofin-neuvostossa kokoontuvat jäsenmaiden talous- ja valtiovarainministerit. Istuntoihin osallistuvat myös asioista vastaavat EU-komissaarit.

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory