Suuri valiokunta keskusteli EU-päätöksenteon läpinäkyvyydestä ja turvallisuudesta
NordenBladet —
Euroopan oikeusasiamies Emily O’Reilly ja Euroopan komission jäsen Julian King vierailivat tänään suuren valiokunnan kokouksessa, joka oli avoin myös perustuslakivaliokunnan, hallintovaliokunnan ja lakivaliokunnan jäsenille.
Kansanedustajien keskustelussa oikeusasiamies O’Reillyn kanssa käsiteltiin mm. oikeusasiamiehen selvitystä EU:n neuvoston päätöksenteon läpinäkyvyydestä ja suosituksia asiakirjojen julkisuuden määrittelystä neuvostossa sekä jäsenmaiden kantojen kirjaamisesta ja julkistamisesta.
Läpinäkyvyyden lisääminen on keskeinen keino tuoda EU:n päätöksentekoa lähemmäs kansalaisia, O’Reilly sanoi. Hän totesi Suomen kuuluvan läpinäkyvyyden puolestapuhujiin EU:ssa ja keskustelua valiokunnassa käytiinkin Suomen keinoista edistää läpinäkyvyyden tavoitteita pian alkavalla EU-puheenjohtajakaudellaan.
Muita keskusteluun nousseita asioita olivat niin sanotun trilogimenettelyn läpinäkyvyyteen liittyvät ongelmat sekä lobbarirekisterikäytännöt EU:ssa ja eri jäsenmaissa.
Emily O’Reilly on toiminut Euroopan oikeusasiamiehenä vuodesta 2013. Oikeusasiamiehen tehtävänä on tutkia kanteluita, jotka koskevat huonoa hallintoa EU:n toimielimissä ja muissa instituutioissa. Kantelun voi tehdä EU-kansalainen, EU-maan asukas sekä järjestö tai yritys, jonka toimipaikka on EU:ssa. Oikeusasiamiehen nimittää Euroopan parlamentti.
Komissaari King: Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella määritellään pitkän aikavälin turvallisuusagendaa
Julian King vastaa Euroopan komissiossa mm. turvallisuusunionista, terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunnasta sekä tiedusteluyhteistyöstä. King kertasi suuren valiokunnan kokouksessa EU:n viime vuosien toimia terrorisminvastaisessa työssä ja kyberturvallisuuden alalla sekä arvioi lähikuukausien turvallisuuspolitiikkaa komission näkökulmasta.
EU:n instituutioiden järjestäytymisen vuoksi lähikuukaudet ja Suomen EU-puheenjohtajakausi ovat merkittäviä myös turvallisuuspolitiikan pitkän aikavälin suunnan määrittelyn kannalta, King totesi.
Kansanedustajien ja Kingin keskustelussa nousivat esille mm. jäsenmaiden keskinäisen tiedusteluyhteistyön koordinaatio, Kiinan teknologiateollisuuden toimintatapojen vaikutukset Euroopan turvallisuudelle sekä EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan välinen turvallisuusyhteistyön Brexitin jälkeen.
Lähde: Eduskunta.fi