Iranilaiset naiskansanedustajat vierailivat eduskunnassa

NordenBladet —

Neljä iranilaista naiskansanedustajaa vieraili eduskunnassa tiistaina 28. toukokuuta. He tapasivat varapuhemies Paula Risikon, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Laura Huhtasaaren (ps.), sivistysvaliokunnan puheenjohtajan Mia Laihon (kok.) sekä apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin.

Tapaamisessa varapuhemies Risikon kanssa keskusteltiin maiden ja niiden parlamenttien välisistä suhteista, joiden todettiin olevan erinomaiset. Risikko kertoi vieraille Suomen poliittisesta tilanteesta, naisten osuudesta ja asemasta eduskunnassa sekä Suomen tulevan EU-puheenjohtajakauden painopisteistä. Iranilaisten valtuuskunnan johtaja Parvane Mafi mainitsi Suomen neutraalina ja rauhaa edistävän maana ja pyysi Suomelta tukea Iranille vaikeassa tilanteessa, johon maa joutui sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli irtautunut ydinsulkusopimuksesta. Iranilaiset esittivät myös tulevalle puhemiehelle kutsun vierailla Iranissa. 

Kansainvälisen politiikan kysymykset olivat esillä myös ulkoasiainvaliokunnan tapaamisessa, missä iranilaiset totesivat, että he tulevat voittamaan Yhdysvaltojen asettamien kauppapakotteiden aiheuttamat vaikeudet ja muistamaan maat, jotka ovat tukeneet Irania. 

Sivistysvaliokunnan tapaamisessa keskusteltiin muun muassa vanhempainvapaista, Suomen alhaisesta syntyvyydestä ja isyyslomista. Iranin parlamentti on vastikään hyväksynyt lain, joka antaa miehille mahdollisuuden viikon isyyslomaan. Naiskansanedustajat ajoivat neljän viikon isyyslomaa, mutta se ei onnistunut. 

Iranilaisten valtuuskuntaan kuuluvat Mafin lisäksi kansanedustajat Hajat Chenaranbu, Tayebe Siavashi ja Hamide Zarabadi. 

Parlamenttivaltuuskunnan vierailun tarkoitus on keskustella kaupallisten ja taloussuhteiden lisäksi naisten asemasta Suomessa ja Iranissa sekä selvittää mahdollisuuksia käytännön yhteistyöhön naisten voimaannuttamiseksi. Valtuuskunta vierailee eduskunnan lisäksi ulkoministeriössä, Suomen Pankissa, opetushallituksessa, Autismi- ja Aspergerliitossa sekä tapaa Suomi-Iran kauppayhdistyksen edustajia.

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory