Naisille suunnattu innovaatiopalkinto professori Heli Jantuselle

NordenBladet —

Eduskunnan varapuhemies Paula Risikko on luovuttanut naisille suunnatun innovaatiopalkinnon professori Heli Jantuselle matalien lämpötilojen keraamikomponenttien valmistusmenetelmästä. Professori Jantunen työskentelee Oulun yliopistossa.

Professori Heli Jantunen on ensimmäisenä maailmassa esittänyt mahdollisuutta kehittää ultramatalassa lämpötilassa yhteissintrattavia sähkökeraameja. Uuden sukupolven monikäyttöiset sähkökeraamit ovat globaalisti vallankumouksellinen läpimurto sähkökeraamien sovellusalueella mahdollistaen matalammat valmistuslämpötilat, uudet materiaalit, ympäristöystävällisyyden, 3D-tulostuksen, paikallisuuden, piensarjat ja energiatehokkuuden. Teknologian nykyinen ennustettu markkina on n. 900 miljoonaa dollaria, pääasiallisimpina tuotteina miniatyrisoidut sensori-, RF- ja mikroaaltomoduulit sekä tietoliikennetekniikan suodattimet, kytkimet ja antennit.

Keraamisten komponenttien valmistuksen vaatima lämpötila on ollut tähän asti liian korkea elektroniikassa yleisesti käytetyille puolijohde- ja polymeerimateriaaleille, mikä on estänyt materiaalien yhdistämisen sovelluksiksi. Jantusen tutkimusryhmässä kehitetyllä menetelmällä keraamikomponenttien valmistuslämpötilat on onnistuttu laskemaan alle 500 asteen ja jopa huoneen lämpötilaan, mikä mahdollistaa keraamisten komponenttien suoran yhdistämisen lämpöherkkiin nykymateriaaleihin ja uusien sovellusten kehittämisen. Jantusen kehittämässä menetelmässä energian tarve on pienentynyt parhaimmillaan 15-30 prosenttiin, mikä tarkoittaa paitsi merkittävästi edullisempia tuotantolaitteistoja ja helpompaa prosessia myös ympäristöystävällisempää valmistustapaa. Valmistusmenetelmää on onnistuneesti hyödynnetty jo esimerkiksi keraamiantennin valmistuksessa.

Eduskunnan myöntämä innovaatiopalkinto juhlistaa yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden vuosipäivää 1. kesäkuuta. Palkinto on suuruudeltaan 110.000 euroa ja se myönnetään vuosina 2017, 2018 ja 2019. Palkinto voidaan myöntää naiselle tai naisista koostuvalle ryhmälle tieteellisesti merkittävästä innovaatiosta teknologian tai talouden alalta.

Palkintoprosessin on järjestänyt käytännössä Tekniikan Akatemia –säätiö. Eduskunnan kansliatoimikunta on valinnut voittajan parhaiksi arvioitujen ehdokkaiden joukosta. 

Lähde: Eduskunta.fi



Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory