Koulutus ja EU hallitsivat puhemiehen ja Sveitsin liittopresidentin keskusteluja

NordenBladet —

Suomen heinäkuussa alkava puheenjohtajakausi Euroopan unionissa sekä koulutus nousivat pääpuheenaiheiksi, kun Sveitsin liittopresidentti Ueli Maurer vieraili eduskunnassa perjantaina puhemies Antti Rinteen vieraana. Maurer oli ensimmäinen kansainvälinen valtionpäämiesvieras eduskunnassa tällä vaalikaudella.

Sveitsin liittopresidentti on perinteisesti vieraillut EU:n tulevassa puheenjohtajamaassa. Liittopresidentti Maurer tunsi hyvin Suomen hallitusneuvottelujen vaiheen ja selvitti Rinteelle Sveitsin ja EU:n tekeillä olevan puitesopimuksen taustoja, koska arveli tiedoista olevan hyötyä tulevalle pääministerille. Maurerin pääviesti oli, ettei Sveitsi pysty demokraattisen järjestelmänsä puitteissa hyväksymään sopimusta EU:n toivomassa aikataulussa.

Maureria kiinnostivat myös Suomen EU-puheenjohtajakauden painopisteet. Lopullisesti tärkeimmät tavoitteet määrittelee tuleva hallitus, mutta huhtikuussa pidettyjen vaalien vuoksi asiaa on valmisteltu parlamentaarisesti.

“Jo tässä vaiheessa tiedetään, että koulutus, turvallisuus, ilmastopolitiikka ja sääntöihin perustuvan kansainvälisen yhteistyön korostaminen tulevat olemaan painopisteitämme”, Rinne kertoi.

Puhemies ja liittopresidentti vertailivat myös Suomen ja Sveitsin koulutusjärjestelmien eroja ja tavoitteita. Maurer kuvaili Sveitsin laajaa oppisopimusjärjestelmää, jota pidetään yhtenä syynä Sveitsin hyvin alhaiseen, vain kolmen prosentin työttömyysasteeseen.

Rinne kertoi koulutustason nostamisen olevan yksi Suomen tärkeimpiä tehtäviä työllisyyden kohentamiseksi.

“Meiltä on hävinnyt 600 000 matalamman koulutustason työpaikkaa. Koulutustaso kulkee yhtä matkaa työllisyysasteen kanssa. Siksi aihe on meille tärkeä hyvinvointivaltiomme tulevaisuuden kannalta”, Rinne painotti.

Hän piti tärkeänä myös eurooppalaisten yliopistojen yhteistyön tiivistämistä, jotta Eurooppa pärjäisi kilpailussa Yhdysvaltoja ja Kiinaa vastaan. Rinne kaavaili, että Suomi tulee nostamaan asian esiin myös EU-puheenjohtajakaudellaan.

Suomen ja Sveitsin kahdenvälisten suhteiden todettiin keskusteluissa olevan erinomaiset.  Puheenvuoroissa sivuttiin myös Suomen menneitä ja Sveitsin lokakuussa tulevia parlamenttivaaleja. Keskusteluihin osallistuivat myös ensimmäinen varapuhemies Juho Eerola ja eduskunnan Sveitsi-ystävyysryhmän puheenjohtaja Elina Lepomäki (kok.).

Maurer on Suomessa työvierailulla, joka isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Maurer tapasi perjantaina myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) sekä vieraili Suomen Pankissa.

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory