KAHDEN VIIKON automatka lasten kanssa Suomeen – matkan suunnittelu, reitti, matkakirjeet kuvineen
NordenBladet – Matkailu Pohjoismaissa on turvallista ja lyhyessä ajassa voi käydä katsomassa erilaisia nähtävyyksiä. Pohjoismaalaiset itsekin suosivat entistä enemmän matkustelua kotimaassa ja muissa Pohjoismaissa, sillä täkäläinen kulttuuri, kaunis luonto, korkeatasoinen palvelu ja uudet mahdollisuudet voittavat kaikki kaukomaiden matkat.
NordenBladetin toimittajat esittävät neljällä kielellä (englanti, suomi, ruotsi, viro) pohjoismaisille lukijoille parhaat matkakirjeet ja kiinnostavimmat tapahtumat sekä Skandinaviasta että Pohjoismaista yleisestikin. Matkaosastoamme lukee kuukausittain yli 750.000 lukijaa. Mutta mikä tekee Pohjoismaista niin mystisiä ja kiinnostavia? Vastaus on helppo – täkäläinen vuosisatoja vanha kulttuuri ja puhdas aito luonto! Rakkaus omaa kulttuuriperintöä kohtaan ja halu tallettaa ja välittää sitä omille lapsille on syvällä jokaisessa kunnon pohjoismaalaisessa. Säätäkin valitetaan yhä vähemmän, sillä kiinnostavaa toimintaa Pohjoismaissa on ympäri vuoden.
Tässä blogissa esitän katsauksen ja yhteenvedon kahden viikon pituisesta lomamatkasta Suomessa. Vastaava matka on yhtä helppoa suunnitella niin Viron, Ruotsin, Norjan kuin Suomen omillakin kansalaisilla, sillä matkaa ei välttämättä tarvitse aloittaa juuri Helsingistä. Pohjoismaissa on hyvät autotiet ja raja-asemien ylitys Skandinavian sisällä on helppoa, kun olet täkäläinen asukas.
Miksi valita automatka?
Lasten kanssa matkustaessa on aina paljon tavaraa mukana, ja kun auto kuljettaa ne, itsellä on vähemmän huolia. Autolla liikkuen voi omaa aikaa suunnitella juuri itselle sopivasti ja pysähtyä juuri siellä, missä siihen herää kiinnostusta. Pidän siitä, että näen paikkoja, joihin matkailijat eivät tavallisesti satu. Kaikkein värikkäimmät ja mieleen jäävimmät muistot ovat juuri täysin ”metsässä” olevista paikoista, joihin turistiryhmässä matkaillen ei ikinä sattuisi. TÄSSÄ artikkelissa (englanniksi) esitän lisäksi kahdeksan syytä siihen, miksi Pohjoismaissa on kiva matkailla autolla.
Miten automatka suunnitellaan?
Automatkan suunnittelu on yleisesti ottaen kuten minkä muunkin matkan suunnittelu. Päätä paikat, joissa haluat käydä. Tutki niitä tarkemmin – mitä nähtävyyksiä niissä on, missä ne sijaitsevat, mitä maksavat, missä voi syödä ja missä majoittua. On järkevää myös kirjoittaa tärkeimmät asiat muistiin, niin matkalla ollessa on helppoa olla ajan tasalla. Yksi asia, jonka olen toistuvasti kokenut, on se, että vaikka onkin mukavaa ottaa mukaan varmuuden vuoksi kaikkea, mitä voi tarvita, on järkevämpää laatia luettelo ja ottaa matkalla vain ehdottomasti tarvittava – mitä vähemmän, sitä helpompaa! On myös järkevää pakata asiat niin, että illalla hotelliin mennessä ei tarvitse joka kerta kantaa kaikkia matkalaukkuja mukana – jaa vaatteet ja muut tavarat niin, että osat voivat jäädä auton tavaratilaan! Automatkalla on tärkeää myös seurata polttoainemittaria – maaseudulla välimatkat ovat pitkiä ja kauppoja ja huoltamoita on vähemmän – ettei jäisi tien päälle, kannattaa tankata mieluummin usein.
Minä tein kahdelle viikolle tällaisen suunnitelman:
1 päivä 20. lokakuuta Helsinki-Tampere
2 h 26 min (216.8 km) tietä 25 tai E12
yöpyminen: hotelli varattuna
nähtävyydet ja kiinnostavat paikat, jotka jäävät matkan varrelle: luettelo tulostettuna mukaan
lounas: matkan aikana (summittainen hinta XX)
illallinen: hotellissa tai Tampereella kaupungilla (summittainen hinta XX)
Näin kirjoitin kaikista päivistä tiedot muistiin (miten pitkä matka kunakin päivänä ajetaan, miten kauan siihen menee suunnilleen aikaa ja missä voisi käydä). Yksin ajaessa kannattaa ajaa enintään 5 h päivässä, missään tapauksessa ei enempää, ja välillä kannattaa pitää sellaisia päiviä, joina olette monta päivää samassa paikassa. Silloinkin, kun joka päivä ajetaan vain parisataa kilometriä, se alkaa yhtenä hetkenä kyllästyttää sekä itseä että lapsia. Jaoin matkan niin, että pitempien ajojen jälkeen olimme monta päivää samassa paikassa. Kaupunkien välisten matkojen lisäksi tulee ehdottomasti ottaa huomioon sekin, että kohteessa kiertelette ja matkan varrellakin voitte poiketa jollekin ns. sivutielle. Koska me kuvasimme käytännössä jokaisen matkalle askeleen, laskimme aikaan myös selfien tekemisten ja Instan postitusten vaatiman ajan. Paras matka on se, jolla sinun ei tarvitse stressata aikataulusta, siksi on järkevää olla varaamatta aikataulua liian täyteen, vaan jättää kaikkeen kunnollinen aikavara.
Miten paljon kahden viikon Suomen matka maksaa?
Hyvä kysymys. Matkan hinta jakautuu suurin piirtein näin: kuljetus (bensiini), yöpyminen (hotelli* tai airbnb*), ruoka (aamulla hotellissa tai mukaan otetut tavarat, lounas matkalla, illallinen ravintolassa), nähtävyydet ja vapaa-aika (museoiden liput, turistikohteissa käynti, SPA-liput), shoppaus (matkamuistot, vaatteet jne). Monet eivät suunnittele shoppaamista matkaa suunnitellessaan, mutta käytäntö on osoittanut, että harvoin onnistuu matkailla ilman shoppailua, varsinkin kun kyseessä on lomamatka. Olen matkablogeissani esittänyt bensiinin hinnat, hotellien hinnat, ravintoloiden hinnat jne. Koska ymmärrettävistä syistä maksimihinta voi jokaisella olla erilainen, niin minimihinnaksi suosittelisin suunnitella ruokaan päivässä (n. 20-30 eur/henkilö) ja hotelliin n. 150.- euroa (2 akuista ja yksi lapsi tai yksi aikuinen ja kaksi lasta). Ravintolassa käydessä hinnat ovat suunnilleen tällaiset: pääruoka (alk. 20-40 eur); salaatti (alk. 15-25 eur), kahviloissa ja tavaratalojen ruokapaikoissa hinnat ovat edullisemmat.
Me teimme kolmistaan 12 päivässä käytännössä matkan Suomen ympäri ja pysähdyimme Levillä, Rovaniemellä ja Kuopiossa kaksi yötä, muissa kohteissa yksi yö. Tästä kuvasta näet tarkemmin, millaista reittiä kuljimme. Alla on esitetty kaikki matkakirjeet (matkablogit), jotka matkan aikana teimme. Blogit voi lukea totuttuun tapaan neljällä kielellä (ks. NordenBladet.ee; NordenBladet.com; NordenBladet.se ja NordenBladet.fi -sivuilta Helena-Reetin blogista)!
Helena-Reet: Lasten kanssa autolla Suomen ympäri – TEHTY! (VOL1: Tallinna-Helsinki-Nurmijärvi-Riihimäki-Hämeenlinna-Tampere) + KUVAT!
Helena-Reet: Lasten kanssa autolla Suomen ympäri (VOL2: Vaikutelmia Tampereelta – nähtävyyksiä ja paljon muuta) + MATKAKUVAT!
Helena-Reet: Lasten kanssa autolla Suomen ympäri (VOL3: Vaasa – Korsholman linnan rauniot, Mannerheim, Airbnb-vuokratalo jne.) + VALOKUVAT!
Helena-Reet: Lasten kanssa autolla Suomen ympäri (VOL4: Matka Vaasan läheltä Vöyristä Kokkolan ja Kalajoen kautta Ouluun sekä ilta SPA:ssa) + KUVAT!
Helena-Reet: Lasten kanssa autolla Suomen ympäri (VOL5 – Oulun nähtävyydet, Kemi, Tornio ja matka Kolarin kautta Leville) + PALJON KUVIA & INFOLINKKEJÄ!
Helena-Reet: Lasten kanssa autolla Suomen ympäri (VOL6 – Levi Hotel SPA Sirkassa, ravintola Kekäle, upea luonto, laskettelumäet ym. ym.) + PALJON KUVIA!
Helena-Reet: Lasten kanssa autolla Suomen ympäri (VOL7 – Kittilästä Rovaniemelle, Santa Claus Holiday Village yms.) + MATKAKUVAT!
Helena-Reet: Lasten kanssa autolla Suomen ympäri (VOL8 – Rovaniemeltä Ranuan, Pudasjärven ja Puolangan kautta Kajaaniin) + VALOKUVAT!
Helena-Reet: Lasten kanssa autolla Suomen ympäri (VOL9 – Keski-Suomessa Kajaanissa) Nähtävyydet + Matkakuvat!
Helena-Reet: Lasten kanssa autolla Suomen ympäri (VOL10 – Keski-Suomen Kuopiossa) Nähtävyydet + Matkakuvat!
Lue myös:
Helena-Reet: Suunnittelen lasten kanssa suurta automatkaa Suomessa – 3500 km Helsingistä Pohjois-Suomeen, pitkin Ruotsin rajaa Norjan rajalle ja sisämaan kautta takaisin
Helena-Reet: Pakkaan tavaroita automatkalle Suomeen… heti selviää totuus, miten paljon pieneen autoon tavaraa mahtuu
Helena-Reet: Suuri Suomen automatka jo ensi viikolla! Extremeä ja äärimmäistä luksusta etsimään
*mainoslinkit