Puhemies Antti Rinteen puhe eduskunnalle 24.4.2019

NordenBladet —

Arvoisat kansanedustajat, ärade riksdagsledamöter!

Kiitän lämpimästi koko valitun puhemiehistön ja omasta puolestani, herra ikäpuhemies ja arvoisat kollegat, luottamuksesta, jonka olette osoittaneet.

Lisäksi haluan onnitella teitä jokaista yhdessä ja erikseen. Uudelleen valittuja, ensimmäistä kertaa valittuja ja paluumuuttajia. Onnittelut valtakirjasta, jonka olette Suomen kansalta saaneet.

På min egna och de nyvalda vicetalmännens vägnar vill jag tacka varmt er, herr ålderstalman och värderade kollegor, för det förtroende som ni visat i talmansvalet.

Jag vill också gratulera er alla till den fullmakt som Finlands folk har gett er.

Eduskuntavaalien tulos on historiallinen monessa mielessä. Ei kaikkein vähiten siksi, että sukupuolijakauma on tasaisempi kuin koskaan aiemmin Suomen historiassa. Eduskunnassa on 106 miestä ja 94 naista – 11 enemmän kuin viime vaalikaudella.

Nyt valittu eduskunta käyttää valtakirjaansa historiallisella hetkellä.

Kansainvälinen tilanne vaatii vakautta turvaavia, demokratiaa ja oikeusvaltiota puolustavia sekä vastuullisia tahoja. Olen vakuuttunut, että uusi eduskunta on juuri sellainen.

Arvoisat kansanedustajat!

 Kun nyt aloitamme yhteisen työn, haluan muistuttaa jokaista siitä, että tämän talon ja meidän jokaisen oma toiminta vaikuttaa pitkälti siihen, millainen kuva ihmisille politiikasta ja päätöksenteosta syntyy.

Meidät on valittu löytämään ratkaisuja ongelmiin. Meidät on valittu tekemään huolellista työtä, sillä kyse on suomalaisten arjen kannalta elintärkeistä asioista. Meidät on valittu tekemään tulevaisuusuudistuksia, jotta huominen olisi valoisampi ja parempi kuin eilinen.

Tällä vaalikaudella on kiinnitettävä parempaa huomiota lainvalmistelun laatuun sekä päätösten vaikutusarvioihin. On kuunneltava tutkittua tietoa. On kunnioitettava perustuslakia.

Sanalla sanoen: On parempi tutkia kuin hutkia. Tällä tavoin voimme vahvistaa ihmisten luottamusta poliittiseen päätöksentekoon. Tämä on meidän kaikkien yhteinen tehtävämme – puoluekirjaan katsomatta.

Toivon, että nyt alkavalla vaalikaudella muistamme toinen toisemme ja kaikkien ihmisten kunnioittamisen.

Asioista ei tässä salissa tarvitse olla samaa mieltä, mutta käytöksen on oltava kohteliasta ja kansanedustajan työn vakavuuden ja arvokkuuden mukaista.

Muistutan, että istuntosalin ovella ei ole naulakkoa, johon kansanedustajan työhaalarin voi ripustaa. Me olemme Suomen kansan valitsemia edustajia kaikkialla – 24 tuntia päivässä, seitsemän päivää viikossa. Tässä salissa ja salin ulkopuolella. Online ja offline.

Heti vaalikauden alussa eduskunta on vastuullisessa tilanteessa, kun Suomesta tulee Euroopan unionin puheenjohtajamaa. Kantakaamme sekin meille annettu vastuu hyvin ja kunnialla.

Jag önskar er, ärade riksdagsledamöter och hela riksdagens personal, allt gott i ert viktiga arbete.

Toivotan teille, arvoisat kansanedustajat ja koko eduskunnan henkilöstö, kaikkea hyvää tärkeässä työssänne.

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory