Eduskunnan palkkiotoimikunnan tiedote 17.4.2019

NordenBladet ‚ÄĒ

EDUSKUNNAN PALKKIOTOIMIKUNNAN TIEDOTE 17.4.2019

Eduskunnan palkkiotoimikunta on 17.4.2019 pitämässään kokouksessa päättänyt eräistä muutoksista kansanedustajien palkkiojärjestelmään ja palkkioiden tasoon.

Palkkiojärjestelmää muutetaan siten, että nykyisen kahden palkkioportaan sijasta siirrytään kolmeen palkkioportaaseen.

Alle nelj√§ vuotta toimineiden kansanedustajien palkkio s√§ilyy ennallaan ja on 6 614 ‚ā¨/kk.¬†Kansanedustajien palkkio nelj√§n eduskuntavuoden j√§lkeen (uusi palkkioporras) on 6 945 ‚ā¨/kk, ja¬†kahdentoista eduskuntavuoden j√§lkeen palkkio on 7 408 ‚ā¨/kk.

Palkkiotoimikunta on erikseen tarkastellut eduskunnan puhemiehelle maksettavan palkkion m√§√§r√§√§.¬†Puhemiehen aseman ja teht√§vien vaativuuden huomioon ottaen palkkiotoimikunta on vahvistanut¬†puhemiehen palkkioksi 13 390 ‚ā¨/kk ja varapuhemiesten palkkioksi 10 441 ‚ā¨/kk.

Toimikunta on p√§√§tt√§nyt my√∂s uuden tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtajan palkkiosta:¬†Puheenjohtajalle maksetaan lis√§palkkio perusm√§√§r√§isen√§ (744 ‚ā¨/kk) eli saman suuruisena kuin¬†vastaavien valiokuntien puheenjohtajille. Samassa yhteydess√§ toimikunta on tarkistanut¬†valtiovarainvaliokunnan jaostojen puheenjohtajien lis√§palkkioita siten, ett√§ hallinto- ja¬†turvallisuusjaoston puheenjohtajalle lis√§palkkio maksetaan aiemmasta poiketen vain perusm√§√§r√§isen√§¬†(491 ‚ā¨/kk).

Palkkiotoimikunnan päätös tulee voimaan kevään 2019 eduskuntavaaleissa valitun eduskunnan toimikauden alkaessa. Päätöksen kustannusvaikutus on noin 3 prosenttia.

Palkkiotoimikunnan tavoitteena on toimikaudellaan se, että kansanedustajien palkkioiden kehitys ja taso olisivat tasapainossa yleisen ansiokehityksen kanssa. Palkkioiden tulee osaltaan luoda riittävät edellytykset perustuslaissa tarkoitetulle kansanedustajien riippumattomuudelle. Perustuslakivaliokunta on todennut, että valtiosääntöoikeuden kannalta on tärkeää nähdä edustajanpalkkio yhtenä takeena kansanedustajan riippumattomuuden toteutumiselle.

Tilastokeskuksen tuottaman aineiston perusteella kansanedustajien palkkiot ovat jääneet nykyisen ja edellisen palkkiotoimikunnan työn aikana vuodesta 2013 jälkeen 4,3 prosenttia verrattuna kaikkien palkansaajien ansiokehitykseen vastaavana aikana vuoden 2018 loppuun mennessä. Kaiken kaikkiaan palkkioiden kehitys 2000-luvun alusta on jäänyt noin 11 prosenttia pienemmäksi yleiseen ansiokehitykseen verrattuna.

Kansanedustajien palkkioista p√§√§tt√§√§ eduskunnan palkkiotoimikunta. Toimikuntaan kuuluvat¬†puheenjohtajana varatuomari Jouni Ekuri, OTL Riitta-Leena Paunio ja p√§√§sihteeri emeritus Seppo¬†Junttila. Nykyisen palkkiotoimikunnan toimikausi on 1.1.2017‚Äď31.12.2020.

Liite (pdf): Kaikkien palkansaajien, valtion ja kansanedustajien ansiokehitys sek√§ palkkasumma 2001‚Äď2018¬†

Lähde: Eduskunta.fierror:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory