Eduskunnan palkkiotoimikunnan tiedote 17.4.2019

NordenBladet —

EDUSKUNNAN PALKKIOTOIMIKUNNAN TIEDOTE 17.4.2019

Eduskunnan palkkiotoimikunta on 17.4.2019 pitämässään kokouksessa päättänyt eräistä muutoksista kansanedustajien palkkiojärjestelmään ja palkkioiden tasoon.

Palkkiojärjestelmää muutetaan siten, että nykyisen kahden palkkioportaan sijasta siirrytään kolmeen palkkioportaaseen.

Alle neljä vuotta toimineiden kansanedustajien palkkio säilyy ennallaan ja on 6 614 €/kk. Kansanedustajien palkkio neljän eduskuntavuoden jälkeen (uusi palkkioporras) on 6 945 €/kk, ja kahdentoista eduskuntavuoden jälkeen palkkio on 7 408 €/kk.

Palkkiotoimikunta on erikseen tarkastellut eduskunnan puhemiehelle maksettavan palkkion määrää. Puhemiehen aseman ja tehtävien vaativuuden huomioon ottaen palkkiotoimikunta on vahvistanut puhemiehen palkkioksi 13 390 €/kk ja varapuhemiesten palkkioksi 10 441 €/kk.

Toimikunta on päättänyt myös uuden tiedusteluvalvontavaliokunnan puheenjohtajan palkkiosta: Puheenjohtajalle maksetaan lisäpalkkio perusmääräisenä (744 €/kk) eli saman suuruisena kuin vastaavien valiokuntien puheenjohtajille. Samassa yhteydessä toimikunta on tarkistanut valtiovarainvaliokunnan jaostojen puheenjohtajien lisäpalkkioita siten, että hallinto- ja turvallisuusjaoston puheenjohtajalle lisäpalkkio maksetaan aiemmasta poiketen vain perusmääräisenä (491 €/kk).

Palkkiotoimikunnan päätös tulee voimaan kevään 2019 eduskuntavaaleissa valitun eduskunnan toimikauden alkaessa. Päätöksen kustannusvaikutus on noin 3 prosenttia.

Palkkiotoimikunnan tavoitteena on toimikaudellaan se, että kansanedustajien palkkioiden kehitys ja taso olisivat tasapainossa yleisen ansiokehityksen kanssa. Palkkioiden tulee osaltaan luoda riittävät edellytykset perustuslaissa tarkoitetulle kansanedustajien riippumattomuudelle. Perustuslakivaliokunta on todennut, että valtiosääntöoikeuden kannalta on tärkeää nähdä edustajanpalkkio yhtenä takeena kansanedustajan riippumattomuuden toteutumiselle.

Tilastokeskuksen tuottaman aineiston perusteella kansanedustajien palkkiot ovat jääneet nykyisen ja edellisen palkkiotoimikunnan työn aikana vuodesta 2013 jälkeen 4,3 prosenttia verrattuna kaikkien palkansaajien ansiokehitykseen vastaavana aikana vuoden 2018 loppuun mennessä. Kaiken kaikkiaan palkkioiden kehitys 2000-luvun alusta on jäänyt noin 11 prosenttia pienemmäksi yleiseen ansiokehitykseen verrattuna.

Kansanedustajien palkkioista päättää eduskunnan palkkiotoimikunta. Toimikuntaan kuuluvat puheenjohtajana varatuomari Jouni Ekuri, OTL Riitta-Leena Paunio ja pääsihteeri emeritus Seppo Junttila. Nykyisen palkkiotoimikunnan toimikausi on 1.1.2017–31.12.2020.

Liite (pdf): Kaikkien palkansaajien, valtion ja kansanedustajien ansiokehitys sekä palkkasumma 2001–2018 

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory