Suuri valiokunta sai selvityksen tämän päivän ylimääräisestä Eurooppa-neuvostosta

NordenBladet —

Suuri valiokunta sai tänään pääministeri Juha Sipilän (kesk.) selvityksen Eurooppa-neuvoston ylimääräisestä kokouksesta, joka myöhemmin tänään käsittelee Yhdistyneen kuningaskunnan (UK) eroa EU:sta.

Eurooppa-neuvosto kuulee tänään UK:n pääministeri Theresa Mayta ja päättää sen jälkeen, pidennetäänkö Brexitin määräaikaa. Koska UK:n parlamentti ei ole hyväksynyt UK:n ja EU:n neuvottelemaa erosopimusta, on määräaika päättymässä 12. huhtikuuta eli tämän viikon perjantaina.

UK on pyytänyt EU:lta määräajan jatkamista 30. kesäkuuta saakka saattaakseen loppuun erosopimuksen hyväksymisestä käytävät poliittiset neuvottelut.

Pääministeri Sipilä kertoi valiokunnalle EU:n valmistavissa keskusteluissa olleista vaihtoehdoista pidennetyksi määräajaksi ja muistutti, että Eurooppa-neuvoston on tehtävä määräajan jatkamisesta yksimielinen päätös.

Sipilän mukaan Suomi voi tarvittaessa hyväksyä määräajan pidennyksen joustavasti, jotta sopimukseton ero voidaan välttää. Määräajan enimmäispituus tulee rajata, mutta pidennys voi olla joustava siten, että se päättyy automaattisesti erosopimuksen tullessa voimaan.

Suuressa valiokunnassa keskusteltiin määräajan pidentämisen perusedellytyksistä. Suomen kanta on, ettei erosopimusta avata eikä tulevasta suhteesta neuvotella ennen Brexitin toteutumista. UK:n on myös sitouduttava vilpittömään yhteistyöhön EU:ssa pidennyksen aikana. Euroopan parlamentin vaaleihin UK:n on osallistuttava, mikäli se on unionin jäsenvaltio vielä 23. toukokuuta.

Euroopan parlamentin vaalien osalta keskustelua käytiin mm. Suomen edustajanpaikkojen määrästä. Jos UK osallistuu vaaleihin, valitaan Suomesta vaalipäivänä vain 13 jäsentä Euroopan parlamenttiin. 14. jäsen saisi paikkansa, kun UK:n ero astuu voimaan, Sipilä kertoi.

Eurooppa-neuvostoon kuuluvat EU:n jäsenmaiden päämiehet, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja Euroopan komission puheenjohtaja. Eurooppa-neuvosto määrittelee EU:n yleisen poliittisen suunnan ja prioriteetit, mutta se ei neuvottele eikä hyväksy EU-lainsäädäntöä.

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory