Puhemies Paula Risikon puhe eduskunnalle vaalikauden 2015–2019 päättäjäisissä 10.4.2019

NordenBladet —

Arvoisat edustajat, ärade riksdagskolleger!

Meistä varmasti jokainen muistaa, miltä uutena kansanedustajana tuntui ensimmäisen kerran kiivetä eduskuntatalon portaat ylös asti, avata ovi ja astua sisään kansanvallan palvelukseen.
Tuo hetki on itselleni ollut suurin juhla, mitä politiikassa koskaan olen kokenut. Luulen, että moni teistä tuntee samalla tavalla. 

Var och en av oss kommer säkert ihåg hur det kändes att som ny riksdagsledamot första gången kliva ända upp för riksdagshusets trappa, öppna dörren och stiga in för att tjäna demokratin.
För mig var det ögonblicket den största fest jag någonsin upplevt i politiken. Och jag tror att många av er känner på precis samma sätt.

Tuon ensimmäisen päivän jälkeen nopeasti kyllä huomasi, että kansanedustajan työ ei ole vain juhlaa vaan enemmänkin arkista puurtamista. Töitä todella olemme tehneet tämänkin vaalikauden aikana.
Lapsuudesta asti muistan junavaunuissa olleet kyltit, joissa luki ”saattaen vaihdettava.” Se tarkoitti sitä, että vaunua ei saa päästää irralleen rullaamaan vaan veturin on kuljetettava se omalle paikalleen.
Nyt kun nykyinen eduskunta on lopettamassa toimintansa ja uusi on vähän ajan päästä aloittamassa omansa, tämä vaihto kannattaa tehdä samalla tavalla: saattaen. 

Uudelle eduskunnalle sanon saatesanoiksi, että otatte vastaan Suomen, joka monella tapaa on paljon paremmassa kunnossa kuin neljä vuotta sitten. Tämän eduskunnan aikana maamme talous on tervehtynyt ja työttömyys pienentynyt. 

Sanon myös, että olkaa varuillanne, kuten mekin olemme olleet. Näiden neljän viime vuoden aikana olemme huomanneet, kuinka joskus hyvinkin kaukaiset asiat vaikuttavat eduskunnan työhön. Olemme seuranneet kauhuissamme Christchurchin ja Pariisin terrori-iskuja, pohtineet Brexitin vaikutuksia ja miettineet, miten Kreikka saa taloutensa kuntoon. Monet etäällä tehdyt teot ovat vaikuttaneet keskusteluihimme ja myös lainsäädäntöömme. 

Olemme taas kerran myös huomanneet, miten voimakkaasti kansainvälinen sopimusjärjestelmä vaikuttaa kansallisiin parlamentteihin. Nykyinen eduskunta on vahvistanut Pariisin ilmastosopimuksen, keskustellut YK:n Agenda 2030: stä ja kuunnellut tarkasti Kansainvälisen ilmastopaneelin suosituksia. 

Olemme olleet osa maailmaa, mutta juuri omalla suomalaisella tavalla. Tärkeissä kansallisissa ratkaisuissa olemme yrittäneet löytää mahdollisimman suuren enemmistön päätösten tueksi. Saimme yhdessä aikaan muun muassa uuden tiedustelulainsäädännön. Kansallista turvallisuutta voidaan nyt valvoa entistä paremmin. 

Näyttää siltä, että samanlainen laaja yhteisymmärrys on entistä enemmän löytymässä myös ilmastopolitiikan tueksi. Viime viikkojen aikana olemme monesti nähneet, että teemme työtämme lasten hyväksi. Niin omien, muiden kuin maailmankin.  On ollut hienoa huomata, kuinka koululaiset ovat aktiivisesti ottaneet kantaa ja vaatineet tekoja ympäristön hyväksi. 

Saatesanoihini kuuluu myös muistutus turvallisuudesta. Olemme käsitelleet puolustus-, ulko- ja turvallisuuspoliittisia selontekoja ja ensimmäistä kertaa olemme ottaneet kantaa myös sisäiseen turvallisuuteen. Nyt kaikki tiedämme, mitä tarkoittavat laaja turvallisuuskäsite ja kokonaisturvallisuus.
Nämä molemmat sanat viittaavat siihen, että turvallisuutta eivät luo vain viranomaiset päätöksillään vaan meistä jokainen omilla toimillaan. Myös parlamentaarinen päätöksenteko sujuu parhaiten turvallisessa ympäristössä. Turvaa luovat hyvät käytöstavat, yhteisistä sopimuksista kiinnipitäminen, perinteiden ja traditioiden kunnioittaminen ja myös niiden mahdollinen uudistaminen siten, että se tehdään vakaasti ja arvokkaasti.

Kuluneen vaalikauden aikana niin hallituksessa kuin eduskunnassakin on tapahtunut useita henkilömuutoksia. Kansanedustajien keskuudessa peräti viisitoista. Kaikkien muutosten keskellä on ollut äärimmäisen arvokasta huomata, kuinka hyvin eduskunta pystyi toimimaan, vaikka edustajia vaihtui, uusia eduskuntaryhmiä syntyi ja hallituskin erosi. 

Eduskunnan täytyy aina olla vahvempi kuin yksikään meistä yksilönä tai edes ryhmänä. Se on syntynyt ennen meitä ja ”jälkehemme myöskin jää.”  Me pidämme sitä hetken hallussamme ja sen jälkeen luovutamme sen seuraajillemme. Toivottavasti entistä paremmassa kunnossa.  

Saatteeksi seuraavalle eduskunnalle jätämme yhdessä tekemämme suunnitelman eduskuntatyön uudistamisesta. Nykyisten eduskuntaryhmien yhteisenä toiveena on esimerkiksi budjettimenettelyn kehittäminen, valiokuntatyön uudistaminen ja puhemiesneuvoston aseman vahvistaminen. Toivomme myös, että tuleva eduskunta tekee kaikkensa säilyttääkseen täysistuntotyön arvon. Poliittinen keskustelu ei saa kaventua yksittäisiksi viesteiksi somessa vaan tärkeimmät puheet täytyy pitää tässä salissa, näiden patsaiden edessä, muiden edustajien läsnä ollessa. 

Hyvät edustajatoverit, bästa ledamotskolleger! Tässä talossa mikään ei onnistu ilman yhteistyötä. Kiitän koko sydämestäni kaikkia edustajia hyvin tehdystä työstä. Eduskunnan henkilökunta on kaikin tavoin auttanut meitä kansanedustajia suoriutumaan tehtävistämme. Kiitän lämpimästi pääsihteeriä ja talon jokaista työntekijää hyvästä ja osaavasta työstä. Suuren kiitoksen ovat ansainneet myös kansanedustajien avustajat ja ryhmäkanslioiden työntekijät. Ilman teitä työmme ei olisi ollut mahdollista.
Demokratiassa vallankäyttöä tulee valvoa. Eduskunnassa tätä työtä ovat tehneet toimittajat, joille seuraavaksi esitän kiitokseni. Olette vahtineet ja valvoneet, joskus myös kannustaneet ja tukeneet. Kiitos kannustavista sanoista, mutta myös niistä, joissa on ollut kritiikkiä. Niiden myötä olemme tienneet, mitä tehdä paremmin. 

Erikseen tahdon vielä kiittää kaikkia puhemiehistön jäseniä, jotka ovat ohjanneet eduskunnan toimintaa näiden neljän vuoden aikana.  Oikeudenmukaisuuteen ja tasapuolisuuteen olemme pyrkineet ja toivon, että siinä olemme myös onnistuneet. 

Kära vänner! Just nu upplever vi ett ögonblick av stor förhoppning om återseende och stor sorg över uppbrott. Trettiofem riksdagsledamöter kommer att lämna riksdagsarbetet. Många av dem har gjort stora insatser för vårt land, och var och en av dem har utfört ett viktigt arbete för att tjäna människorna i vårt land. Jag vill framföra ett stort tack till er alla.

Nu är det trots allt dags att vända och gå nedför riksdagshusets trappa. Om två veckor går de nya ledamöterna uppför trappan. Det är så demokratin fungerar. Men för varje trappsteg vi tar kan vi vara tacksamma för det förtroende vi fått av finländarna och stolta över det arbete vi utför för vårt land. 
Jag önskar er alla lycka till och stor välsignelse i era liv.

Parhaat ystävät. Tässä hetkessä on paljon jälleen näkemisen toivoa ja lähdön surua. Eduskuntatyöstä on nyt luopumassa 35 nykyistä kansanedustajaa. Monet heistä ovat tehneet suuria palveluksia maallemme, jokainen heistä on ollut tärkeä ihmisten palvelija. Kiitän suuresti teitä kaikkia. 

Nyt on kuitenkin tullut aika kävellä eduskuntatalon portaat alas. Kahden viikon päästä uudet edustajat kävelevät ne ylös. Näin kansanvalta elää. Jokaisella askeleella me kaikki voimme kuitenkin olla kiitollisia suomalaisilta saadusta luottamuksesta ja ylpeitä työstämme tämän maan hyväksi. 

Toivon teille kaikille onnea ja siunausta elämäänne.

Kiitos, tack

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory