Pohjoismaiden neuvoston kokousten teemoina tasa-arvo, rauhanvälitys ja pohjoismainen EU-yhteistyö

NordenBladet —

Pohjoismaiden neuvosto kokoontuu teemaistuntoon Kööpenhaminaan 8.-9. huhtikuuta. Teemaistunnon pääaiheena on Tasa-arvo – demokratian edellytys. Tasa-arvo ja demokratia ovat Pohjoismaiden neuvoston tämänvuotisen puheenjohtajamaan Ruotsin painopistealueita. Keskusteluissa on esillä tasa-arvoinen ja demokraattinen yhteiskunta, vallan ja vaikutusvallan jakautuminen, palkkaerot, ja maahanmuuttajanaisten kiinnittyminen työmarkkinoille. Muita keskeisiä aiheita Kööpenhaminassa ovat rauhanvälitys ja kevään europarlamenttivaalit.

Teemaistuntoon osallistuu kansanedustajia Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista sekä Ahvenanmaalta, Färsaarilta ja Grönlannista. Teemaistunnossa on mukana myös terveysministeri Svandís Svavarsdóttir Islannista ja yhteistyöministeri Eva Kjer Hansen Tanskasta. Istuntoa seuraavat muun muassa Baltian yleiskokous, Benelux-parlamentti, Schleswig-Holsteinin maapäivät, Nuorten Pohjoismaiden neuvosto ja Pohjoismaiden suurlähettiläät.

Suomesta teemaistuntoon osallistuvat Kimmo Kivelä (sin.), Kari Kulmala (sin.), Jaana Laitinen-Pesola (kok.), Maria Tolppanen (sd.) ja Erkki Tuomioja (sd.).

Tiistaina 9.4. tasa-arvokeskustelun jälkeen on seminaari rauhanvälitykseen ja konfliktinratkaisuun liittyvästä pohjoismaisesta yhteistyöstä. Kansanedustaja Erkki Tuomioja osallistuu seminaarissa paneeliin, jossa puidaan pohjoismaista rauhanvälitystoimintaa. Seminaarissa käsitellään Pohjoismaiden ministerineuvoston raporttia rauhanvälityksestä ja konfliktin torjumisesta. Pohjoismaiden neuvosto on velvoittanut Pohjoismaiden ministerineuvostoa laatimaan raportin pohjoismaisesta panostuksesta, joka kohdistuu maailmanlaajuiseen rauhanneuvottelu- ja sovittelutyöhön. Selvitykseen sisältyy naisten vaikutusmahdollisuuksien lisääminen rauhan ja turvallisuuden edistämiseen liittyvissä prosesseissa. Kööpenhaminan yliopiston Center of Resolution of International Conflicts laati raportin ja sen tulokset julkistetaan PN:n seminaarissa tiistaina.

Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajisto kokoontuu teemaistunnon yhteydessä. Kokoukseen osallistuu PN:n Suomen valtuuskunnasta Erkki Tuomioja ja Britt Lundberg. Kokouksessaan puheenjohtajisto keskustelee Pohjoismaiden neuvoston toiminnan muuttamisesta hiilidioksidineutraaliksi. Pohjoismaiden neuvosto selvittää, miten Pohjoismaiden neuvoston toiminta ja Pohjolan taloa voidaan kehittää hiilidioksidineutraalimpaan suuntaan.

Puheenjohtajiston asialistalla on myös PN:n mahdollinen televisiopalkinto. Pohjoismaiden yleisradioyhtiöiden Nordvision-yhteistyön puitteissa tehdään vuosittain paljon yhteistuotantoa ja ohjelmavaihtoa, mikä tukisi ajatusta Pohjoismaiden neuvoston televisiopalkinnosta.

Kuva: norden.org

Lähde: Eduskunta.fierror:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory