Tupakkatuotteiden jäljitettävyysjärjestelmän tunnisteiden antajaksi Suomessa Allexis s.r.o.

NordenBladet — Sosiaali- ja terveysministeriö on valinnut tupakkatuotteiden jäljitettävyysjärjestelmään liittyvien pakollisten tunnisteiden antajaksi (ID-issuer) slovakialaisen Allexis s.r.o:n. Yritys antaa seuraavat viisi vuotta tupakkalain vaatimat tunnisteet Suomen markkinoille saatettaville tupakkatuotteille.

EU:n tupakkatuotedirektiivin mukaan jäsenvaltioiden on varmistettava, että kaikki tupakkatuotteiden vähittäismyyntipakkaukset merkitään yksilöllisellä tunnisteella.  Lisäksi kaikilla tupakkatuotteiden toimitusketjuun osallistuvilla tahoilla on oltava tunnistekoodit. Tämä on osa jäljitettävyysjärjestelmää, jonka tavoitteena on estää tupakkatuotteiden laitonta kauppa EU:n jäsenvaltioissa.

Kaikkien Suomen markkinoille saatettavien tupakkatuotteiden toimitusketjuun osallistuvien toiminnanharjoittajien ja vähittäismyyjien on haettava Allexis s.r.o:lta itselleen tunnistekoodeja. Valmistajat ja maahantuojat hakevat Allexis s.r.o:lta lisäksi pakkausten yksilöllisiä tunnisteita. Allexis s.r.o. tarjoaa käyttöjärjestelmän sekä helpdeskin (suomi, ruotsi, englanti), jotka ovat toiminnassa viikosta 17 lähtien. Toiminnanharjoittajat voivat alkaa hakea tunnistekoodeja ja yksilöllisiä tunnisteita Allexis s.r.o:lta vasta 10.5. lukien, jolloin komission nimeämän tietovaraston toimittajan (Dentsu) toissijainen tietovarasto otetaan tuotantoon.

Savukkeiden ja kääretupakan pakkauksissa on oltava yksilölliset tunnisteet 20.5.2019 lähtien. Ennen 20.5.2019 valmistetut pakkaukset saavat olla liikkeessä vuoden, 20.5.2020 saakka. Muihin tupakkatuotteisiin kuin savukkeisiin ja kääretupakkaan sovelletaan sääntelyä 20.5.2024 alkaen.

Tukut eivät saa 20.7.2019 lähtien myydä savukkeita ja kääretupakkaa sellaisille toimijoille, joilla ei ole tunnistekoodeja.

Tupakkatuotteiden tunnisteiden antajan kilpailuttajana toimi Hansel Oy. Tarjouksia tuli määräaikaan mennessä yhteensä kuusi. Pisteytyksen kriteereinä olivat hinta, yksilöllisen tunnisteen pituus ja palvelun aloittamisen ajankohta.

Lähde: stm.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory