Kanerva: Ukrainan vaalit askel oikeaan suuntaan

NordenBladet —

​Etyjin lyhytaikaista vaalitarkkailuoperaatiota Ukrainassa johtanut kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) pitää presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta pääosin hyvin järjestettynä ja askeleena oikeaan suuntaan, mutta tekemistä silti riittää.
 
”Ensimmäisellä kierroksella ehdokkaat kävivät aitoa kilpailua, mikä antaa hyvän pohjan vilkkaalle ja vireälle toiselle kierrokselle. Toivottavasti tämä rohkaisee Ukrainaa jatkamaan demokraattisen kehityksen polulla eurooppalaisen arvoyhteisömme jäsenenä”, Kanerva totesi maanantaina Kiovassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
 
Kansainvälisten vaalitarkkailijoiden mukaan Ukrainan lainsäädäntö antaa hyvät valmiudet rehellisten ja vapaiden vaalien järjestämiselle, mutta säädösten noudattaminen jätti vaalikuumeen noustessa monin paikoin toivomisen varaa. Huomautettavaa löytyi muun muassa vaalirahoituksesta ja julkisten varojen käytöstä yksittäisten ehdokkaiden kampanjointiin. Myös äänten ostamisesta on tehty lukuisia rikosilmoituksia.
 
Eniten ääniä ensimmäisellä kierroksella sai politiikan ulkopuolelta tullut tv-kasvo
Volodymyr Zelensky. Toisella kierroksella hänen kilpakumppaninsa on istuva presidentti Petro Porošenko. Vaalipäivä on 21. huhtikuuta.
 
Etyj ja muut kansainväliset järjestöt pahoittelevat myös sitä, ettei vaaleja voitu järjestää osassa Itä-Ukrainaa tai Krimin niemimaalla, joka kansainvälisen oikeuden näkökulmasta kuuluu Ukrainalle. Venäjä liitti Krimin osaksi itseään vuonna 2014 ja sen tukemat joukot ovat yhä konfliktissa Itä-Ukrainan alueella.
 
”Me kaikki toivomme, että Ukraina saisi jatkaa yhteiskuntansa kehittämistä rauhan ja turvallisuuden vallitessa kansainvälisesti tunnustettujen rajojensa sisällä”, Kanerva sanoo.
 
Ukrainan vaaleja tarkkailivat Etyjin ja sen parlamentaarisen yleiskokouksen lisäksi Euroopan neuvoston ja Naton parlamentaarisen yleiskokouksen sekä Euroopan parlamentin valtuuskunnat. Kanerva koordinoi tätä tarkkailijajoukkoa ja toimi vaalitarkkailijoiden ja vaaleja käyvän maan viranomaisten pääasiallisena yhdyshenkilönä.

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory