​Pääministeri antoi suurelle valiokunnalle selvityksen Brexitiä käsitelleestä Eurooppa-neuvostosta

NordenBladet —

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antoi tänään suurelle valiokunnalle selvityksensä viime viikon Eurooppa-neuvostosta, jossa EU-maiden johtajat käsittelivät mm. Yhdistyneen kuningaskunnan (UK) EU-eroa, EU:n työllisyyttä, kasvua ja kilpailukykyä sekä ilmastonmuutosstrategiaa.Eurooppa-neuvosto päätti pidentää Brexit-eroneuvotteluille myönnettyä määräaikaa 22. toukokuuta saakka sillä ehdolla, että UK:n parlamentin alahuone hyväksyy neuvotellun erosopimuksen tällä viikolla. 

Jos alahuone hylkää erosopimuksen, määräaika jatkuu 12. huhtikuuta saakka. Tässä tapauksessa Eurooppa-neuvosto odottaa UK:lta ilmoitusta jatkotoimista ennen määräajan umpeutumista.

Suuren valiokunnan keskustelussa käsiteltiin mm. päätöksentekoprosessia UK:ssa sekä sitä, miten erilaiset vaihtoehdot toteutuessaan vaikuttavat Euroopan parlamentin vaaleihin.

Eurooppa-neuvoston päätelmät työllisyydestä, kasvusta ja kilpailukyvystä painottavat mm. sisämarkkinoiden syventämistä ja vahvistamista. 

Sipilä kertoi olevansa tyytyväinen Eurooppa-neuvoston keskusteluun ja siihen, että Suomen tavoitteiden mukaisesti palvelutalouden kehittäminen, digitaalisten palveluiden valtavirtaistaminen, datatalouden kehittäminen ja EU:n kilpailukyvyn turvaaminen avainteknologioissa ja strategisissa arvoketjuissa ovat mukana painotuksissa.

Keskustelussa ilmastonmuutoksesta Eurooppa-neuvosto toisti sitoumuksensa Pariisin sopimukseen ja totesi, että ilmastonmuutoksen vastaisia maailmanlaajuisia toimia on tehostettava. Lisäksi Eurooppa-neuvosto totesi, että EU:n on tärkeää esittää kunnianhimoinen pitkän aikavälin strategia vuoteen 2020 mennessä.

Suuressa valiokunnassa käytiin keskustelua mm. Saksan muuttuneista linjauksista ilmastopolitiikassa ja EU:n ilmastostrategian valmistelun jatkosta. Sipilä kertoi, että Eurooppa-neuvosto jatkaa aiheen käsittelyä kesäkuussa.

Eurooppa-neuvostoon kuuluvat EU:n jäsenmaiden päämiehet, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja Euroopan komission puheenjohtaja. Eurooppa-neuvosto määrittelee EU:n yleisen poliittisen suunnan ja prioriteetit, mutta se ei neuvottele eikä hyväksy EU-lainsäädäntöä.

Lisätietoa Brexitistä: Eduskunnan kirjaston Brexit-tietopaketti

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory