Rossin läksiäispuhe Etyjissä: Pitää vain jaksaa neuvotella

NordenBladet — Eduskuntatyön ja samalla Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kevään vaalien jälkeen jättävä kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) toivoi viimeisessä Etyj-puheessaan maailman johtajilta ja poliitikoilta malttia ja kärsivällisyyttä neuvotella. Rossi puhui yleiskokouksen talvi-istunnossa Wienissä 22.2. perjantaina.

“Diplomatian keinot ja neuvottelut ovat oikeita keinoja ongelmien ratkaisemiseksi, ei väkivalta ja aseellinen toiminta. Onko sitten meillä ja maailmalla kykyä rauhoittua – toivottavasti. Muuten toisen maailmansodan jälkeinen surullinen kehitys vaan jatkuu ja jatkuu. Miliza Korjuksen koskettava laulu “Warum” on yhä ajankohtainen”, Rossi totesi saksaksi pitämässään puheessa.

Hän muistutti toisen maailmansodan järkyttävistä tilastoista: 73 miljoonaa henkilöä menetti henkensä, haavoittuneet kärsivät edelleen ja taloudelliset menetykset olivat mittaamattomia. Euroopan vuosikymmeniä kestänyt jako kahteen poliittiseen blokkiin näkyy vieläkin maanosan kehityksessä.

“Olemmeko sitten eläneet rauhassa ja turvassa vuoden 1945 jälkeen? Emme. Eri sotia on käyty ympäri maailmaa kahdensadan verran, on koettu kansanmurhia ja kansannousuja, alueita on valloitettu. Miljoonat ja miljoonat ihmiset ovat joutuneet kokemaan kaikki nämä kärsimykset. Erityisesti naisten ja lasten asema on ollut aina konflikteissa erityisen vaikea. Viimeisen vuosikymmenen aikana yli kaksi miljoonaa lasta on saanut surmansa sodan aikana. Miten me hyväksymme kaiken tämän?” hän kysyi.

Rossi pohti myös, onko Etyj onnistunut perustehtävissään, joita ovat rauhan edistäminen ja turvaaminen sekä demokratian vahvistaminen.

“Vaikka paljon hyvää on saatu aikaan, valitettavasti maailma ei ole rauhoittunut”, hän totesi.

Innokkaaksi urheilumieheksi tiedetty Rossi päätti hieman synkkäsävyisen puheensa kuitenkin valoisampiin tunnelmiin.

“Itse toivon maailman kansojen ymmärtävän enemmän toisiaan ja kisailevan keskenään vaikkapa urheilun jalolla saralla. Niin olympialaisissa kuin maailmanmestaruuskisoissa kuten nyt täällä Itävallan Seefeldissä hiihdon MM-kisoissa. Rauhaa ja yhteistyötä koko maailmalle toivoen!”

Kuvassa Suomen valtuuskuntaa kokoussalissa torstain istunnossa. Kuva: Etyjin parlamentaarinen yleiskokous / Photo: OSCE PA

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory