Selvitys valmistunut Рkoirien rekisteröinti tulossa pakolliseksi 2022

NordenBladet ‚ÄĒ Selvitys virallisen koira- ja kissarekisterin perustamisesta Suomeen on valmistunut. Rekisteri tullaan perustamaan, mutta ensi vaiheessa vain koirien osalta. Rekisterin edellytt√§m√§ lains√§√§d√§nt√∂ty√∂ tullaan k√§ynnist√§m√§√§n t√§m√§n vuoden aikana.

“Koirarekisterin perustaminen ja koirien tunnistusmerkinn√§n s√§√§t√§minen pakolliseksi on merkitt√§v√§ askel koirien paremman terveyden ja hyvinvoinnin puolesta. Koirien pakollisella tunnistusmerkinn√§ll√§ haluamme erityisesti ehk√§ist√§ pentutehtailua ja laitonta maahantuontia, sek√§ helpottaa irrallaan tavattujen koirien palauttamista”, maa- ja mets√§talousministeri Jari Lepp√§ sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriö on linjannut, että rekisterin perustamisessa tultaisiin ensisijaisesti selvittämään mahdollisuus käyttää apuna yksityistä toimijaa, joka huolehtii sekä tietojärjestelmästä että rekisterin edellyttämästä tietokannasta. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että eläimen omistaja tekisi rekisteröinnin yksityisen toimijan järjestelmään, jossa rekisterin pakolliset viranomaistiedot ja yksityisen toimijan tiedot pidettäisiin luotettavasti erillään tietosuoja-asetuksen edellyttämällä tavalla. Lainsäädännön mukainen virallinen rekisterinpitäjä olisi kuitenkin Ruokavirasto. Näin kustannukset rekisterin perustamisessa saataisiin pysymään kohtuullisina.

Ruokavirasto tulee kilpailuttamaan hankkeen etsiessään sopivaa tahoa viranomaista avustavaan rooliin.

Selvityksessä toisena vaihtoehtona oli malli, jossa keskustietokanta olisi Ruokavirastossa, mutta tietojen päivitys tapahtuisi yksityisen toimijan tai yksityisten toimijoiden tietokannoista keskustietokantaan. Kolmannessa vaihtoehdossa tietojen päivitys tapahtuisi suoraan Ruokaviraston ylläpitämään keskustietokantaan.

Uuden rekisterin kilpailutus, kehitystyö ja käyttöönotto vaatii aikaa. Lisäksi tietoturvaan ja tietosuojaan liittyvät vaatimukset tulee tarkoin selvittää. Näillä näkymin rekisteri saadaan käyttöön aikaisintaan vuonna 2022.

“Koirien pakollinen tunnistusmerkint√§ ja rekister√∂inti luovat pohjaa lains√§√§d√§nn√∂n laajentamiseen my√∂s kissoille. Suomen on jo korkea aika edet√§ asiassa, sill√§ koirien tunnistusmerkinn√§st√§ ja rekister√∂innist√§ on jo s√§√§detty useissa Euroopan maissa.” ministeri Lepp√§ toteaa.

Koirarekisterin perustamista esitettiin selvitettäväksi viime syksynä eduskunnalle annetussa esityksessä eläinten hyvinvointilaiksi. Selvityksen teki selvityshenkilö Reetta Stjerna MMM:n toimeksiannosta. Se on kokonaisuudessaan luettavissa tässä pdf 881kB .

Lähde: mmm.fierror:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory