Suuri valiokunta keskusteli määräenemmistöpäätöksenteon lisäämisestä verotuksessa

NordenBladet — Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) oli tänään eduskunnan suuren valiokunnan kuultavana EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvoston (Ecofin) ja euroryhmän ensi viikolla järjestettävistä kokouksista.

Ministerit pyrkivät Ecofinissä (12.2.) neuvoston yleisnäkemykseen Euroopan finanssivalvontajärjestelmää koskevasta tarkistuspaketista. Jos yleisnäkemykseen päästään, voidaan kolmikantaneuvottelut neuvoston, komission ja Euroopan parlamentin kesken tarkistuspaketin kokonaisuudesta aloittaa.

Ministeri Orpo kertoi Suomen tukevan puheenjohtajamaan kompromissia ja toivovan, että kolmikantaneuvottelut saadaan toimitettua nykyisen Euroopan parlamentin toimikaudella.

Suuren valiokunnan keskustelussa huomio keskittyi mm. kansallisten ja EU-tason toimien vaikuttavuuteen sekä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen vastaisiin toimiin.

Keskusteluasiana Ecofin-neuvostossa on komission tiedonanto, joka ehdottaa asteittaista siirtymistä yksimielisyysmenettelystä määräenemmistömenettelyyn ja tavalliseen lainsäätämisjärjestykseen verotuksen alalla. Komission tavoitteena on mm. tehostaa veropetosten, veronvälttämisen ja veronkierron torjuntaa.

Ministeri Orpon mukaan Suomi jakaa tärkeät tavoitteet, mutta suhtautuu komission esittämiin keinoihin varauksellisesti. Veropolitiikka on kansallinen asia, Orpo muistutti Suomen kannasta.

Suuri valiokunta keskusteli ministerin kanssa määräenemmistöön perustuvan päätöksenteon tulevaisuudesta EU:ssa, sen vaikutuksista pienille maille ja jäsenmaiden keskinäisestä verokilpailusta.

Eduskunta ottaa komission ehdotuksiin kantaa myöhemmin keväällä valtioneuvoston kirjelmän pohjalta.

Päivää ennen Ecofiniä pidettävän euroryhmän kokouksen aiheina ovat mm. Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsenen valinta ja talous- ja rahaliitto EMU:n kehittämiseen liittyvä jatkotyö euroalueen talousarviovälineen osalta.​

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Sen tehtäviin kuuluu myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat jäsenmaiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, joka koordinoi euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

 

Lähde: Eduskunta.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory