Mainos:Ministeri Leppä: Suomenhevosen asemaa hevostaloudessa on vahvistettava

NordenBladet ‚ÄĒ Maa- ja mets√§talousministeri Jari Lepp√§ vaatii, ett√§ suomenhevosen asemaa hevostaloudessa on vahvistettava. Ministeri Lepp√§ esitt√§√§, ett√§ suomenhevosten ik√§luokkal√§ht√∂jen ja Kuninkuusravien palkintotasoa sek√§ suomenhevosratsujen kasvatustukea olisi korotettava. Ehdotus tullaan k√§sittelem√§√§n yhdess√§ hevosalan kanssa, osana hevostalouden vuosittaista tuotonjakoprosessia. Muutokset tulisivat n√§in voimaan aikaisintaan vuoden 2020 alusta lukien.

Nuorten suomenhevosten kilpailujen palkintotasoa ehdotetaan parannettavaksi yleisesti. Suomenhevosten ikäluokkalähtöihin osallistuminen tulisi saada entistä kannattavammaksi lähtöjen voittajien lisäksi kaikille osallistuville valjakoille. Nuorille suomenhevostammoille tulisi järjestää nykyistä enemmän omia lähtöjä ja nostaa myös niiden palkintoja. Kuninkuusravien osakilpailulähtöjen palkintoja ehdotetaan korotettavaksi ja tähän vuosittaiseen tapahtumaan osallistuminen pitäisi saada nykyistä houkuttelevammaksi.

Maa- ja metsätalousministeriö asetti vuoden 2017 marraskuussa hevosalan selvityshenkilöksi eri­koiseläinlääkäri Antero Tupamäen, jonka tehtävänä oli laatia toimenpide-ehdotukset hevostalou­den edistämiseksi sekä hevosalan yleisten toimintaedellytysten, alan yritysten kilpailukyvyn ja he­vosten hyvinvoinnin turvaamiseksi. Selvitysmiehen työn tueksi yli 100 alan asiantuntijaa esitti näkemyksiään hevosalan tulevaisuuden tarpeista. Tupamäen koostama aineisto on viimeistelty ministeriössä vir­katyönä.

Hevostalousselvityksessä tuodaan esille kymmenen pääasiallista kehittämiskohdetta. Kehittämis­tarpeita esitetään laaja-alaisesti, mm:

  • hevosalan opetukseen, tutkimus- ja hanketoimintaan,
  • hevosalan yritt√§jyyteen ja hevosavusteiseen kuntoutukseen,
  • alan tiedotukseen, markkinointiin ja neuvontaan,
  • hevoskasvatukseen sek√§
  • hevosalan keskusj√§rjest√∂jen hallintoon ja organisoitumiseen.

Selvityksessä esitetään, että suomenhevosrodun asemaan kasvatuksessa kiin­nitetään eri­tyistä huomiota.

РSelvitystyön ja hevosalan kanssa käytyjen keskustelujen nojalla on käynyt selväksi, että suomenhevosella on koko kansan tuki takanaan. Siksi ehdotankin näitä edellä mainittuja toimenpiteitä Hippoksen ja koko hevosalan arvioitavaksi, toteaa ministeri Leppä.

РOlen saanut raviradoilta paljon palautetta tukijärjestelmän passivoivista ongelmista. Siksi onkin hyvä, että hevostalouden toimintatuen oma varainhankinta lasketaan tästä vuodesta eteenpäin Euroopan komission valtiontukipäätöksen ensimmäisen ja toisen vuoden keskiarvosta, jota sitten käytetään loppukausi. Näin raviradoilla on aito mahdollisuus lisätä omaa varainhankintaa. En ole täysin tyytyväinen järjestelmän kannustavuuteen, mutta tämä on merkittävä askel parempaan suuntaan. Tukijärjestelmästä on rakennettava sellainen, että se kannustaa raviratoja kehittämään omaa varainhankintaa ja toimintaa mahdollisimman paljon. Lisäksi tämä on ensimmäinen vuosi, kun nuorisotyö huomioitiin omana ryhmänään raviratojen toimintatuen kustannuksissa. Mahdollisuudet kasvattaa nuorisotyön avustusosuutta jatkossa näyttävät hyviltä, painottaa Leppä.

Ministeri Leppä pitää selvitystyötä hyvänä pohjana parhaillaan Suomen Hippos ry:ssä valmisteltavalle hevosalan tulevaisuustyölle.

РMinisteriön, Hippoksen ja koko hevosalan on yhdessä toimittava siten, että kasvatusmäärät ja sitä kautta koko hevosala saadaan Suomessa nousuun. Vain täten voimme varmistaa, että myös ensi vuosikymmenellä suomalaisia viihdyttävät ja sykähdyttävät tulevaisuuden Ranch Kellyt, Akaasiat ja Costellot. Tämä tapahtuu tulevaisuuden raviradoilla, joista on kehittynyt yhä laajempaa suomalaisjoukkoa viihdyttäviä tapahtumakeskuksia, Leppä visioi.

Hevostalousselvitys 2018 ‚Äď kehitt√§misehdotukset

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

ministerin erityisavustaja Risto Lahti, p. 050 565 0424
neuvotteleva virkamies Tapani Sirviö p. 02951 62077
neuvotteleva virkamies Tauno Junttila p. 02951 62290

Lähde: mmm.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory