Suomen ruokavientiin haetaan uutta nostetta Saksan markkinoilta

NordenBladet ‚ÄĒSuomalaista ruokaa ja juomaa on esill√§ Berliinin kansainv√§lisill√§ Gr√ľne Woche -ruokamessuilla laajemmin kuin koskaan aiemmin. Suomi on vuoden 2019 messujen p√§√§kumppanimaa teemalla ‚ÄĚAus Der Wildnis‚ÄĚ (Villist√§ luonnosta). Messujen ovet avautuivat yleis√∂lle perjantaina, ja tapahtuma kest√§√§ 27. tammikuuta asti.

Suomen oman osaston ‚ÄĚavajaisnauha‚ÄĚ oli punottu koivun oksista, mustikanvarvuista ja k√§vyist√§. K√∂ynn√∂ksen katkaisivat maa- ja mets√§talousministeri Jari Lepp√§, Maa- ja mets√§taloustuottajain keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja suomenruotsalaisia viljelij√∂it√§ edustavan SLC:n puheenjohtaja Mats Nylund.

Mukana lavalla olivat my√∂s Saksan maatalousministeri Julia Kl√∂ckner, Saksan maataloustuottajien puheenjohtaja (DVB) Joachim Rukwied, Berliinin pormestari Michael M√ľller ja Berliinin messujen toimitusjohtaja Christian G√∂ke.

Ministeri Lepp√§ nosti avajaisjuhlassa esiin suomalaisen maatalouden erityispiirteit√§. H√§n muistutti, ett√§ Suomessa antibiootteja k√§ytet√§√§n vain sairauksien hoitoon, eik√§ el√§inten kasvatuksessa k√§ytet√§ hormoneja. Suomi on h√§nen mukaansa ylpe√§ my√∂s tuotteittensa salmonellavapaudesta.‚ÄĚ

Suomalaiset maatilat ovat perheyrityksiä, niin myös minun tilani. Meillä jokainen lehmäkin tunnetaan nimeltä ja viikon sisällä vasikan syntymästä tuo nimi löytyy EU-rekisteristä. Tästä syntyy suomalaisten tuotteiden jäljitettävyys. Meille eläinten hyvinvointi on kunnia-asia: sioiltamme löytyvät saparot ja broilereilta nokat, ministeri totesi puhuessaan 3000 kutsuvieraalle.

Suomen Berliinin suurlähetystössä järjestettiin messujen alla EU-maatalouspolitiikan uudistamista käsitellyt seminaari suomalaisten ja saksalaisten tuottajajärjestöjen johdolla. Tapahtumassa esiintyi myös Saksan maatalousministeri Julia Klöckner.

Ministeri Leppä totesi suurlähetystössä pitämässään puheessa, että edellisen CAP-uudistuksen kaltainen hienosäätö ei enää riitä, kun EU-valmistautuu seuraavan ohjelmakauteen.

‚ÄĚSuurempia muutoksia tarvitaan, jotta uusiin haasteisiin voidaan vastata. Samalla on kuitenkin t√§rke√§√§, ett√§ maatalouden tasapuoliset toimintaedellytykset voidaan taata koko EU:n alueella ja maaseutualueiden elinvoimasta pidet√§√§n huolta. Ilman el√§v√§√§ maaseutua ei eurooppalaisella perheviljelmiin perustuvalla maataloudella ole tulevaisuutta‚ÄĚ, Lepp√§ sanoi.

Messuilla tavoitellaan laajaa näkyvyyttä suomalaisille elintarvikkeille ja matkailukohteille. Tavoitteena on saada aiempaa vahvempi jalansija Saksan ruokamarkkinoilla. Kumppanuus tuo Suomi-kuvaa vahvasti esiin meille tärkeällä eurooppalaisella markkina-alueella juuri EU-puheenjohtajakautemme kynnyksellä.Suomen osaston järjestelyistä on vastannut MTK yhteistyössä SLC:n ja Business Finlandin kanssa. Maa- ja metsätalousministeriö on tukenut hanketta 400 000 euron avustuksella.

Lähde: mmm.fierror:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory