TIEDEMIESTEN yhteenveto: Sinisillä vyöhykkeillä asuvat ihmiset elävät usein yli satavuotiaiksi — tämä on heidän pitkäaikaisyytensä salaisuus!

TIEDEMIESTEN yhteenveto: Sinisillä vyöhykkeillä asuvat ihmiset elävät usein yli satavuotiaiksi — tämä on heidän pitkäaikaisyytensä salaisuus!

NordenBladet – Siniset vyöhykkeet (Blue Zones) ovat alueita, joilla ihmiset elävät terveempinä ja kauemmin, ylittäen usein sadan ikävuoden rajan.

Sinisiksi alueiksi on mainittu esimerkiksi Nuoron provinssi Sardiniassa, Okinawan saari Japanissa, Ikarían saari Kreikassa, Nicoyan niemi Costa Ricassa, Kalifornian osavaltiossa sijaitseva Loma Linda ja Ranskan merentakainen alue Martiniquen saari Karibian meressä.

Yksi tunnetuimmista sinisten alueiden tutkijoista on italialainen lääkäri ja tiedemies Gianni Pes, joka alkoi vuonna 1996 tutkia, miksi ihmiset elävät Sardiniassa niin usein yli satavuotiaiksi. Hänen kanssaan ryhtyivät pian yhteistyöhön belgialainen väestötieteilijä Michel Poulain ja National Geographicin tekijä Dan Buettner.

Sinisten vyöhykkeiden ilmiö on aiheuttanut suurta kiinnostusta siihen, miksi näiden yhteisöjen asukkaat elävät niin korkeaan ikään asti. Tutkimukset osoittavat, että heidän pitkäikäisyyteensä vaikuttavat tekijät käsittävät perinnöllisuuden lisäksi sekä elämäntavat että ympäristön. Yksi tärkeä merkkisana on ”tulehduksen vastainen ruokavalio”, joka keskittyy kasviperäisiin ja vähänjalostettuihin ruokiin, joissa on runsaasti antioksidantteja ja jotka tulevat kehoa tulehdusta vastaan.

”Välimeren ruokavalio pidentää elinikää, vähentää liiallista painoa, suojaa aivoja ikääntymiseltä ja ehkäisee kroonisia sairauksia, kuten syöpää ja sydänsairauksia”.
— lue lisäksi: Mikä on paljon mainostettu ”Välimeren ruokavalio”

Tutkimuksen yhteydessä on havaittu elintarvikkeita, joita pitkäikäisten ruokapöydällä usein nähdään:
palkokasveja (kikherneitä, valkoisia papuja, härkäpapuja, soijapapuja, mustia papuja), kokoviljatuotteita (ohraa, ruskeaa riisiä, hirssiä, kauraa, spelttia eli alkuvehnää), pähkinöitä ja siemeniä, bataattia (sekä oranssia että liilaa), kylmäpuristettua oliiviöljyä, tomaatteja, tuoreita hedelmiä ja marjoja, kurpitsaa ja ristikukkaisia vihanneksia (pinaattia, parsaa, kerä- ja ruusukaalia) sekä soijaruokia (esimerkiksi tofua ja tempeä). Mainitut elintarvikkeet tarjoavat runsaasti tärkeitä ravintoaineita ja auttavat vähentämään kehossa tulehduksia.

Juomat, jotka ovat osa sinisten vyöhykkeiden asukkaiden arkipäivää, ovat vihreä tee, musta tee, musta kahvi, vesi ja punaviini. Nämä juomat sisältävät antioksidantteja, jotka auttavat suojaamaan kehoa erilaisilta sairauksilta.

Elämäntapoihin liittyy tietysti muitakin tekijöitä – säännöllinen ruumiillinen aktiivisuus, terveellinen ravitsemus, stressin välttäminen, riittävä uni ja vahvat sosiaaliset suhteet. Sinisten vyöhykkeiden asukkaat ovat usein fyysisesti aktiivisia, tekevät taloustyönsä itse, syövät orgaanista ruokaa, elävät rauhallista elämää, ylläpitävät vahvoja perhesuhteita ja tuntevat kuuluvansa yhteisöönsä.

Sivun alun kuva: Tutkimuksiin osallistui antropologeja, väestötieteilijöitä, epidemiologeja ja lääketieteen asiantuntijoita, jotka matkustelivat eri alueilla selvittääkseen pitkän eliniän salaisuuden. Alueet valittiin sen mukaan, missä elää suurin prosentti yli satavuotiaita henkilöitä väestömäärään nähden. 

Katso myös:
Live to 100: Secrets of the Blue Zones | Official Trailer | Netflix

Kuva: Unsplash
Lähde: NordenBladet.ee


Tags assigned to this article:
Siniset vyöhykkeet

Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory