Mikä on paljon mainostettu ”Välimeren ruokavalio”?

Mikä on paljon mainostettu ”Välimeren ruokavalio”?

NordenBladet – Kun puhutaan pitkäikäisyyden salaisuudesta, terveellisistä elämäntavoista, terveyttä tukevasta ravitsemuksesta ja yleensäkin pitkäaikaisesta hyvinvoinnista, on yksi ruokavalio, joka usein nousee ihanteellisena esikuvana esiin – ”Välimeren ruokavalio”. Tämä ravitsemustapa on saanut tutkijoilta ja terveysalan asiantuntijoilta paljon ylistystä ja huomiota, koska se yhdistetään moniin terveydelle hyödyllisiin ominaisuuksiin. Mikä Välimeren ruokavalio tarkemmin on ja miksi se on niin suosittu?

Mikä on Välimeren ruokavalio (Mediterranean diet)?
Nimensä puolesta kyseessä on ruokavalio, mutta laajemmassa mielessä Välimeren ruokavalio on sekä ravitsemus- että elämäntapa. Kuvitelkaa itsenne Välimeren rantamaihin (esimerkiksi Kreikkaan, Kreetalle, Etelä-Italiaan, Espanjaan), joissa on paljon aurinkoa, tuoreita puutarhan ja meren antimia ja runsaasti iloa ulkoilmassa liikkumisesta. Kaikki tämä yhteensä luonnehtii Välimeren ruokavaliota, jota terveyden ystävät arvostavat. Välimeren ruokavalio edistää sydämen terveyttä, auttaa pudottamaan painoa ja vähentää kehossa tulehdusta.

UNESCO nimesi vuonna 2010 Välimeren ruokavalion peräti ihmiskunnan arvokkaaksi aineettomaksi kulttuuriperinnöksi.

Tässä ovat tärkeimmät periaatteet, jotka luonnehtivat Välimeren ruokavaliota:

1. Kasviperäisten ruokien korostaminen: Välimeren ruokavalio keskittyy suurelta osin kasviperäisiin ruokiin, mukaan lukien hedelmiin ja vihanneksiin, kokojyvätuotteisiin, pähkinöihin ja palkokasveihin. Nämä elintarvikkeet sisältävät runsaasti kuituja, vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja.

2. Terveelliset rasvat: Välimeren ruokavalio suosii kertatyydyttämättömiä ja monityydyttämättömiä rasvahappoja, joita on oliiviöljyssä, pähkinöissä, avokadossa ja rasvaisessa kalassa, kuten lohessa ja sardiineissa. Nämä rasvat ovat hyödyllisiä sydämen terveydelle ja auttavat laskemaan ”pahan” LDL-kolesterolin tasoa.

3. Kohtuullinen punaisen lihan käyttö: Vaikka Välimeren ruokavalio ei kielläkään punaisen lihan syömistä, sitä suositellaan syömään kohtuudella ja lähinnä poikkeuksena, ei säännönmukaisesti. Sen sijaan ruokavalio suosii kananlihaa, kalkkunaa ja meren antimia.

4. Vähäinen suolan käyttö: Huomattava näkökohta Välimeren ruokavaliossa on myös se tosiasia, että käytössä on paljon maustekasveja ja yrttejä, mikä vähentää merkittävästi ruoan suolamäärää. Mitä vähemmän suolaa, sitä sydänystävällisempi ruoka.

5. Viinin kohtuullinen käyttö: Monet Välimeren alueen asukkaat käyttävät viiniä kohtuullisesti ruoan oheen. Kohtuullinen alkoholin käyttö, varsinkin punaviinin osalta, yhdistetään sydänsairauksien riskin vähentämiseen ja antioksidanttien saantiin.

6. Sosiaalinen ja fyysinen aktiivisuus: Ravitsemuksen ohella Välimeren elintapa liittyy sosiaaliseen kanssakäymiseen ja fyysiseen aktiivisuuteen. Aktiivinen elämäntapa ja tiiviit sosiaaliset siteet ovat tärkeä osa terveyttä ja hyvinvointia.
Valokuvat: Aurinko nostaa mielialaa ja lämmin sää edistää raikkaassa ilmassa liikkumista. Espanja (3x NordenBladet)

Miksi Välimeren ruokavalio on suosittu?

Välimeren ruokavalio on saavuttanut suosiota monista syistä:

1. Terveellinen sydämelle: Tutkimukset ovat osoittaneet, että Välimeren ruokavalio voi auttaa vähentämään sydänsairauksien riskiä. Oliiviöljyn, pähkinöiden ja kalojen kertatyydyttämättömät rasvahapot auttavat vähentämään ”pahan” LDL-kolesterolin tasoa ja parantamaan sydämen terveyttä.

2. Painonpudotuksen tukeminen: Runsaiden kuitujen ja terveellisten rasvojen ansiosta Välimeren ruokavalio tarjoaa suurenmoista tukea painonpudotukseen ja painon hallintaan. Se rauhoittaa nälän tunnetta ja tarjoaa kehon tarvitsemia ravintoaineita.

3. Tulehduksenvastainen vaikutus: Välimeren ruokavalion kasviperäisillä elintarvikkeilla on tulehduksenvastainen vaikutus. Pitkäaikainen krooninen tulehdus liittyy useisiin terveysongelmiin, muun muassa sydänsairauksiin, diabetekseen ja syöpään.

4. Maukas ja monipuolinen: Välimeren ruokavalio on maukas ja monipuolinen. Se käsittää paljon maistuvia ruokia, mukaan lukien tuoreita vihanneksia, meren antimia, oliiviöljyä ja sellaisia mausteita, kuten valkosipuli ja yrtit.

5. Elämäntapojen liittäminen ravitsemukseen: Välimeren ruokavalio ei rajoitu ainoastaan ravitsemukseen, vaan käsittää myös terveellisten elämäntapojen elementtejä, kuten sosiaaliset suhteet ja fyysinen aktiivisuus. Välimeren ruokavaliota noudatettaessa ei saa aliarvioida raikasta ilmaa, aurinkoa, valoa ja siestaa eli pientä keskipäivän lepohetkeä. Näin sekä D-vitamiinin että auringonvalon vaikutuksesta tuotettavan serotoniinin kannalta. Myönteinen mieliala tukee hyviä ajatuksia, mikä samalla vähentää myös stressiä ja surullisuutta. Vuorokausirytmin noudattaminen vaikuttaa ruokahaluumme, uneemme, työkykyymme ym.

Välimeren ruokavalio on hyvä esimerkki siitä, miten terveellinen ravitsemus ja elämäntapa voivat vaikuttaa myönteisesti terveyteen ja hyvinvointiin. Tämä ruokavalio korostaa kasviperäisten ruokien, terveellisten rasvojen ja kohtuullisen alkoholin käytön tärkeyttä ja liittyy moniin terveydelle hyödyllisiin ominaisuuksiin. Jos haluat sijoittaa omaan terveyteesi ja hyvinvointiisi, Välimeren ruokavalio voi olla loistava valinta.

Kuva: Unsplash
Lähde: NordenBladet.ee


Tags assigned to this article:
Välimeren ruokavalio

Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory