Kumpi on TERVEELLISEMPÄÄ: Omenoiden syöminen kuorineen vai kuorittuina?

Kumpi on TERVEELLISEMPÄÄ: Omenoiden syöminen kuorineen vai kuorittuina?

NordenBladet – Omenoiden syömistä kuorineen pidetään yleensä terveellisempänä kuin niiden kuorittuna syömistä, lähinnä siksi, että monet ravintoaineet ja kuidut ovat keskittyneet juuri kuoren sisään tai sen alle.

Syitä, miksi suosia omenoiden syömistä kuorineen:

Kuituainepitoisuus: omenankuorissa on runsaasti kuituja, ne sisältävät sekä liukenevia että liukenemattomia kuituja. Liukenevat kuidut, kuten pektiini, voivat auttaa säätelemään verensokerin tasoa ja alentamaan kolesterolia. Liukenematon kuitu edistää ruoansulatusta ja kylläisyyden tunnetta, mikä auttaa usein painon hallinnassa.

Vitamiinit ja antioksidantit: omenankuori sisältää huomattavan osan hedelmän vitamiineista ja antioksidanteista, varsinkin C-vitamiinia ja monenlaisia fytokemikaaleja. Nämä yhdisteet ovat yleisterveydelle tärkeitä ja voivat auttaa suojaamaan soluja vahingoittumiselta.

Kivennäisaineet: Omenankuoret sisältävät myös kivennäisaineita, esimerkiksi kaliumia, joka on tärkeä sydämen terveydelle. Kuorissa on vähäisessä määrin myös kalsiumia ja magnesiumia.

Fytokemikaalit: omenoissa on runsaasti fytokemikaaleja, mukaan lukien kvertsetiinia, jota on ihossa suurempina pitoisuuksina. Kvertsetiinilla on antioksidatiivisia ja tulehduksen vastaisia ominaisuuksia, jotka voivat edistää erilaisten terveyteen liittyvien ongelmien ratkaisemista.

Suoliston terveys: omenankuorissa olevat kuidut ovat terveellisen suoliston mikrobiomin edistämisessä välttämättömiä. Se toimii prebioottina, ravitsee suoliston hyödyllisiä bakteereita ja tukee ruoansulatusta.

Vaikka omenoiden kuorineen syömisellä onkin selviä etuja, voivat jotkut henkilöt suosia kuorittuja omenoita eri syistä, esimerkiksi maku- tai rakennemieltymyksien vuoksi, torjunta-aineiden aiheuttaman huolen vuoksi (vaikkakin peseminen ja orgaaniset vaihtoehdot voivat auttaa ratkaisemaan tämän ongelman) tai ruoansulatuskanavan herkkyyden vuoksi.

Omenoiden syöminen kuorineen tarjoaa elimistölle laajemman valikoiman erilaisia ravintoaineita ja siten suuremman hyödyn terveydelle. Kaikkein tärkein näkökohta on omenoiden lisääminen ruokapöydälle riippumatta siitä, syöttekö ne kuorineen vai ilman, koska omenat ovat terveellisiä ja maukkaita ja ravitseva lisä päivittäisiin aterioihinne.

Kuva: Unsplash
Lähde: NordenBladet.com


Lue myös:
Selvitämme: VAHINGOITTAAKO omenansiementen sisältämä aine terveyttäsi vai ei?


Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory