Sosiaaliturvakomitea linjasi sosiaaliturvan osauudistuksia

NordenBladet — Sosiaaliturvakomitea kokoontui maanantaina 6.9. jatkamaan komitean kannanottojen työstämistä. Komitea linjasi myös useita nopeampia sosiaaliturvan osauudistuksia. Lisäksi komitea keskusteli sosiaaliturvan menoista ja rahoituksesta, väestörakenteesta, jatkuvasta oppimisesta ja toimeentulotukiuudistuksesta.Sosiaaliturvakomitean työ keskittyy syksyllä 2021 kannanottoihin, joissa se linjaa sosiaaliturvauudistuksen suuntaviivoja.Komitean puheenjohtajisto esitteli 6.9. kokouksessa kannanottojen luonnoksesta version, jossa jokaisen ongelman kohdalla esitetään myös puheenjohtajiston ehdotus sen ratkaisun periaatteista. Luonnos noudattelee nykyisen lainsäädännön periaatteita.  Puheenjohtajiston luonnos kannanotoista 30.8.2021Komitea jatkaa luonnoksen työstämistä 4.10., jolloin keskustelussa on erityisesti arvopohjaan liittyvät asiat.Kun komitea hyväksyy linjaukset, jaostot voivat aloittaa niiden pohjalta ratkaisuehdotusten valmistelun määriteltyihin sosiaaliturvan ongelmiin. Jatkovalmisteluun siirrettäviä asioita eli nk. nopeampia osauudistuksiaSosiaaliturvakomitealla on mandaatti ehdottaa myös sosiaaliturvan nopeampia osauudistuksia. Jatkovalmisteluun siirrettiin seuraavat asiat:•    Etuuksien hakemisen yksinkertaistaminen 
•    Etuuksien maksuajankohtien yhdenmukaistaminen
•    Tietosuojalainsäädäntöä koskeva selvitys
•    Tulokäsitteiden yhtenäistäminen, tarkastelussa mukana myös yrittäjät.
•    Perhekäsitteitä koskeva selvitys 
•    Mahdollisuus hakea samalla kertaa useita etuuksia

Toimeentulotukilain uudistus ja toiveet sosiaaliturvakomitealle
Komitealle esiteltiin toimeentulotukilakia uudistavan työryhmän työtä. Parhaillaan lausuntokierroksella olevassa työryhmän esityksessä ehdotetaan toimeentulotuen kehittämistä nykytilan pohjalta.Toimeentulotukilakia uudistavalla työryhmällä on sosiaaliturvakomitealle toive. Työryhmä pitää ongelmallisena, että toimeentulotuesta on tullut perusturvaa säännönmukaisesti täydentävä tukimuoto. Huomio olisi kohdistettava niihin seikkoihin, jotka aiheuttavat toimeentulotuen muodostumista ensisijaisia etuuksia täydentäväksi etuudeksi. Työryhmä esittääkin sosiaaliturvakomitealle, että sosiaaliturvakomitean työssä ja muussa valmistelussa pyrittäisiin tekemään sellaisia uudistuksia, joiden avulla vähennetään tarvetta turvautua toimeentulotukeen. 
Sosiaaliturvajärjestelmän menojen ja rahoituksen kuvaus
Sosiaaliturvakomiteaa varten on valmisteltu kuvaus nykyisen sosiaaliturvan rahoituksesta ja menoista. Siinä esitellään myös sosiaaliturvan tasoa kuvaavia teorioita.Sosiaaliturvan menot olivat vuonna 2019 yhteensä noin 72 miljardia euroa. Suurimpia eriä ovat vanhuuseläkkeet sekä sosiaali- ja terveyspalvelut. Työikäisten ja lapsiperheiden etuuksiin ja tukiin, joita sosiaaliturvakomitea uudistaa, käytettiin vuonna 2019 noin 17,1 miljardia euroa eli neljäsosa sosiaaliturvan kokonaismenoista.
 
Bruttokansantuotteeseen suhteutetut sosiaalimenot ovat Suomessa korkeammat kuin useimmissa muissa EU-maissa. Suhde ei kuitenkaan ole mitenkään poikkeuksellisen korkea muihin Pohjoismaihin tai useisiin Länsi-Euroopan maihin verrattuna. Vuosien 2007-2009 finanssikriisiä edeltävään aikaan verrattuna BKT-suhde on kasvanut Suomessa nopeammin kuin muissa EU-maissa. Tähän on osaltaan vaikuttanut ikärakenne, työllisyysaste ja bruttokansantuotteen heikko kehitys.
Syksyn 2021 aikana komitealle tuotetaan tutkimustietoa sosiaaliturvan eri rahoitusmuotojen vaikutuksista.Rahoitus ja etuusmenot, Muistioluonnos Suomen väestörakenne ja sosiaaliturvaSosiaaliturvakomitealle esiteltiin Suomen väestörakennetta ja sosiaaliturvaa käsittelevä tietokooste. Koosteen sanomana on, että Suomi on väestöllisesti kuihtumisen kierteessä Uudenmaan ja Ahvenanmaan alueita lukuun ottamatta. Kierre lisää ja syventää kestävyysvajetta ja vaikeuttaa keskeisten yhteiskunnallisten toimintojen ylläpitoa ja aiempien sosiaalipoliittisten lupausten lunastamista. Heikkenevään huoltosuhteeseen liittyvät myös työvoiman saatavuushaasteet. Tietokoosteessa tarkastellaan muun muassa ilmasto- ja ympäristömuutosten aiheuttamien väestöliikkeiden, perhepolitiikan, syntyvyyden ja maahanmuuton vaikutuksia väestörakenteeseen. Tietokooste kiinnittää erityistä huomiota työllisyysasteen nostoon, jossa koulutuksen lisääminen on koosteen mukaan tärkein keino.Tietokooste on syntynyt sosiaaliturvakomitean ja Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamien  ohjelmien ja hankkeiden tietokumppanuuden myötä. Suomen väestörakenne ja sosiaaliturvaJatkuva oppiminen ja osaamisen kehittäminenSosiaaliturvakomitealle esiteltiin ensimmäisen kerran jatkuvaa oppimista ja osaamisen kehittämistä koskeva ilmiöpohjainen ongelmaraportti. Raportissa osaamisen kehittämistä tarkasteltiin eritoten siitä näkökulmasta, miten sosiaaliturvaetuudet voivat tukea työuran aikaista osaamisen kehittämistä.Ongelmaraportissa on huomioitu jatkuvan oppimisen parlamentaarisen uudistuksen ryhmän linjaukset, jotka valmistuivat joulukuussa 2020. Jatkuvan oppimisen parlamentaarisen ryhmän etuuksia koskevat linjaukset ovat:
1. Kehitetään työttömien opiskelumahdollisuuksia. 
2. Opintotuen kehittämisen yhteydessä arvioidaan mahdollisuuksia kehittää sitä tukemaan nykyistä paremmin jatkuvaa oppimista. 
3. Etuusjärjestelmää tarkastellaan aliedustettujen ryhmien näkökulmasta.
Jatkuva oppiminen ja osaamisen kehittäminen, MuistioluonnosSosiaaliturvakomitean seuraavat kokoukset ja kokousaiheet:Lokakuun työkokous 4.10. Sosiaaliturvauudistuksen tavoitteet Toimi-hankkeesta; Sosiaaliturvan arvopohja; Periaatteiden pohjalta konkretisoidaan keskeisiä ongelmia ja niiden ratkaisutavoitteita Lokakuun kokous 11.10. Perusturvan riittävyyden arviointi; Muut sovittavat teemat; Kannanottojen työstäminen Marraskuun työkokous 8.11. Kannanottojen työstäminen; Välimietinnön rakenteen suunnittelu Marraskuun kokous 29.11. Työelämän murros; Asumis- ja työperusteinen sosiaaliturva ja kansainvälinen liikkuvuus; Muut sovittavat teemat; Kannanottojen työstäminen; Ongelmaraporttien lopullisten versioiden hyväk-syminen Kevät 2022Välimietinnön (tiekartan) työstäminen 
Komitean kokoukset pidetään tammikuussa (Kannanottojen hyväksyminen), maaliskuussa ja tou-kokuussa.
Komitean työkokoukset pidetään helmikuussa ja huhtikuussa
Kokousmateriaali:Kokouskutsu
Liite 1: Edellisen kokouksen pöytäkirja, Sosiaaliturvakomitea 10.5.2021
Liite 2: Rahoitus ja etuusmenot, Muistioluonnos 
Liite 3: Jatkuva oppiminen ja osaamisen kehittäminen, Muistioluonnos
Liite 4: Puheenjohtajiston luonnos kannanotoista 30.8.2021
Liite 5: Diat, Sosiaaliturvakomitea 6.9.2021

Lähde: Valtioneuvosto.fi


Tags assigned to this article:
SuomitiedotteetuutisetValtioneuvosto

Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory