Minne mennä ja MITÄ TEHDÄ Viron sydämessä sijaitsevan Järvamaan maakunnan Paiden kaupungissa? +KUVIA KESÄISESTÄ PAIDESTA!

Minne mennä ja MITÄ TEHDÄ Viron sydämessä sijaitsevan Järvamaan maakunnan Paiden kaupungissa? +KUVIA KESÄISESTÄ PAIDESTA!

NordenBladet – Mitä yhteistä on säveltäjä Arvo Pärtillä, näyttelijätär Ita Everillä, pankkimies Ain Hanschmidtilla, poliitikko Sven Mikserillä ja entisellä huippu-urheilija Jaak Salumetsalla? Kaikki nämä tunnetut henkilöt ovat kotoisin Paidesta. Tallinnasta Tarttoon tai Viljandiin ajettaessa suosittelemme poikkeamaan myös maantien lähellä olevissa upeissa matkailukohteissa. Yksi kiinnostava pysähdyspaikka on ehdottomasti Mäon risteyksestä vain viiden kilometrin päässä keskellä Viroa sijaitseva Paide.

Paiden kiinnostavimpia nähtävyyksiä ovat Paiden Keskusaukea, jonka entinen nimi oli Torikenttä, ja historiallinen Paiden Vallitorni sekä Paiden Vallimäki, jossa toimii Aikakeskus Wittenstein (lue siitä lisää blogistani: Helena-Reet: Aikakeskus Wittensteinissa käynti Paiden Vallitornissa ja juhlat kahvilassa Tainas Catering), jossa aikakoneella voi siirtyä vaellukselle kahdeksan kerroksen ja kahdeksan aikakauden läpi. Keskuksessa on avoinna myös ravintola Ajastute Toidud (aikakausien ruoat), jonka yksi kiehtovimmista ruoista on karhunlihapaisti.

Paide on houkutteleva ja myös kalkkikiviveistostensa puolesta. Paiden suosituimmat kalkkikiviveistokset ovat Laur Tiidemannin ”Peukalokyytiläisen veistos”, joka sijaitsee Olerexin liikenneympyrässä Paiden sisäänajotien varressa, ja Riho Kullan veistokset ”Kalkkikivisinfonia” ja flyygelin muotoinen ”Luomuksen lähde” Arvo Pärtin musiikkipuutarhassa. Musiikkipuutarha avattiin Paidessa syyskuussa 2016 ja se juhlistaa paikkaa, jossa säveltäjä Arvo Pärtin syntymäkoti sijaitsi. Puutarhan avajaisiin osallistui myös Arvo Pärt itse. Nähtävyyksiin kuuluu myös vuosina 2017-2018 Paiden taiteilijoiden talojen seinille piirtämät ja maalaamat seinämaalaukset, joita on yhteensä yhdeksän.

Kulttuurista kiinnostuneet voivat käydä myös Järvamaan maakunnan museossa, joka on yksi Viron vanhimmista maakuntamuseoista. Järvamaan museon pysyvässä kokoelmassa on teemahuoneita: muinaisajasta varhaiseen rautakauteen esiteltyinä arkeologisten löytöjen ja luonnon avulla. 1700-luvun vanha apteekki, kulttuuri- ja opetustoimi, kartanohuone, viime vuosisadan alun talouselämä, vuosisadan takainen käsityöläisten huone, 1960-luvun sivistyneistöön kuuluneen huone sekä valokuvausnurkkaus 1970-luvun valokuvineen. Tilapäisten näyttelyjen tilassa näyttelyt vaihtuvat 2-3 kuukauden välein.

Kesällä kannattaa ehdottomasti käydä myös vuosina 1981-1982 rakennetulla Paiden tekojärvellä, jossa on kaksi uimapaikkaa ja laituri. Järven ympäri voi kävellä, kesällä juosta, talvella hiihtää. Järven rannalla on eväsretkipaikka, lasten leikkikenttä ja lentopallokenttiä.

_____________
Paide on kaupunki Keski-Virossa, Järvamaan maakunnan ja Paiden kaupunki -nimisen kunnan keskus. Kaupunki on mainittu kirjallisissa lähteissä ensi kertaa vuoteen 1265 liittyen, jolloin Paiden ritarikuntalinnoituksen rakentaminen aloitettiin. Paikkakunta sai kaupunkioikeudet vuonna 1291. Vuonna 2019 kaupungissa asui 7.905 henkeä.


Kuvat: NordenBladet/Helena-Reet Ennet


Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory