Helena-Reet: Vierailu Aikakeskuksessa Wittenstein Paiden vallitornissa ja juhlat kahvilassa Tainas Catering

Helena-Reet: Vierailu Aikakeskuksessa Wittenstein Paiden vallitornissa ja juhlat kahvilassa Tainas Catering

NordenBladet – Sunnuntaina 10. tammikuuta teimme pienen matkan Keski-Viroon. Koska koronarajoitukset eivät salli Tallinnassa tilaisuuksia ja kokoontumisia, meidät oli kutsuttu omaperäisille ja jännittäville syntymäpäiville Paideen. Ensinnä oli järjestetty upea oppaan johtama tilaisuus Paiden Vallimäellä sijaitsevassa ritarikuntalinnoituksessa ja siellä olevassa Aikakeskus Wittensteinissa (2,5h). Näimme omin silmin ikiliikkujan ja aikakoneen. Niin upeaa!!

Aikakoneen roolia Wittensteinin keskuksessa näytteli hissi, joka vei ihmiset yhdestä aikakaudesta toiseen. Kahdeksassa kerroksessa sai tutustua muinais- ja ritarikunta-aikaan, kuninkaiden ja tsaarien aikaan, miehitysaikaan ja itsenäisen Viron aikaan sekä tähän viimeisimpään uudelleen itsenäistyneen Viron aikaan. Keskuksen tornissa oli hissin lisäksi toinenkin aikakone! Nimittäin maailmankuulu englantilainen tieteellis-mielikuvituksellisten romaanien kirjoittaja Herbert George Wells lomaili vuonna 1934 Jänedalla. Viroon kirjailijan toi luonnollisesti rakkaus – Jänedan paronitar Maria Zakrevskaja Benckendorff! Kahden lapsen äiti Maria oli Wellsin ihailun kohde jo vuodesta 1920 alkaen, kun he tutustuivat Venäjällä. Koska kirjailijalla on siteitä Paideen, täällä esitellään H. G. Wellsin kuuluisan romaanin Aikakone (kirjoitettu 1895) aikakoneen prototyyppiä, joka on täydessä loistossaan asetettu esitteille kahdeksannen kerroksen kahvilan salissa!

Ekskursion jälkeen istuimme sitten Paiden keskusaukion reunalla kahvilassa Tainas Catering (Vee 1, 72713 Järva maakond). Näm-näm -ruoat ja kiva ilmapiiri!

Olen aiemmin ajanut vain pari kertaa Paiden läpi, mutta nyt tunnen, että haluaisin mennä sinne uudelleen. Varmasti teen sen! Haluan jaloitella rauhallisesti Paiden vanhassa kaupungissa, maistella ruokia keskustan eri kahviloissa, ottaa kuvia kaduista ja ympäröivästä arkkitehtuurista, oppia lisää tämän alueen historiasta ja ehkäpä myös majoittua jossain paikallisessa hotellissa tai vierastalossa. Pikkukaupungeilla on aina se jokin, jonka haluan kokea uudelleen! Paidea ei turhaan kutsuta Viron sydämeksi. Keskeisen sijaintinsa lisäksi yli 700-vuotiaalla kaupungilla on rikas historiansa. Paidesta on kotoisin esimerkiksi kuuluisa säveltäjä Arvo Pärt, samoin siellä järjestetään vuosittaiset, jo kahdeksan kertaa pidetyt mielipidefestivaalit. Pohjoismaiden pikkukaupungit ovat niin kauniita! Sydämeni kuuluu kiistämättä pienille maaseutupaikkakunnille, tavallisille kylille, sankoille pohjoismaisille erämaille ja täkäläiselle kulttuuripiirille.

Samoin NordenBladetin sydän kuuluu Pohjoismaille, meidän missiomme on vahvistaa ja säilyttää Pohjoismaiden kulttuuriperintöä ja välittää tuhatvuotisia perinteitä ja arvoja. Minun tavoitteeni on luoda lisää yhteistyöverkostoja ja muokata parempaa tulevaisuutta Pohjoismaiden asukkaille – päivä päivältä ja artikkeli artikkelilta!

Alempana pieni kuvagalleria käynnistä Aikakeskuksessa Wittenstein!
PS! Katsokaa tätä kivaa puupölliä! Ensin katsoin, että se on riimumerkki, mutta sellaista riimumerkkiä ei ole. Ehkä on kaksi ristikkäistä Laguzia? En tiedä… Vahinko, etten kysynyt, mutta niin jääkin ensi kerraksikin jotain. Riimumerkit kuuluvat pohjoismaiseen magiaan. Minulla syntyi sen näkemisestä joka tapauksessa kiinnostus alkaa kotona polttaa puupölleihin valitsemiani kuvioita. Ehkäpä jo tulevana kesänä?!











Olkaa mukavia! Halauksia!❤


Tags assigned to this article:
Aikakeskus WittensteinPaideViro

Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory