Helena-Reet: Sellainen oli meillä Viron 103-vuotispäivä + kolme ihmeen hyvää reseptiä!

Helena-Reet: Sellainen oli meillä Viron 103-vuotispäivä + kolme ihmeen hyvää reseptiä!

NordenBladet – Tänä vuonna kaikki on toisenlaista (koronarajoitukset ja minun oman elämäni koukerot). Jopa Viron itsenäisyyspäiväkin* oli täysin toisenlainen. Minulla, kuten enemmistöllä Viron asukkaista, se kului kodin seinien sisällä. Pöytä oli kukkia täynnä – ystävänpäivänä saadut ruusut ja sitten 22. helmikuuta saadut tulppaanit (yksi salainen merkkipäivä, josta ei puhu juuri nyt). Luultavasti ensimmäistä kertaa elämässä en avannut televisiota koko päivänä katsoakseni Viron itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia (en edes tiedä, oliko niitä tänä vuonna). Muuten olen aina katsellut kiinnostuneena presidentin vastaanottoa (ja ns. pingviinien paraatia). 

AAMU
Päivä alkoi sillä, että puhelin alkoi piipittää ja kaikkialta alkoi tulla tervehdyksiä, viestejä ja huumorikuvia. Istuin pitkään puhelimessa ja katselin viestejä ja ystävien postituksia sosiaalisessa mediassa. Huomasin paljon kauniita kuvia ja ruokareseptejä. Esimerkiksi tallensin yhden ruisleipäkakkureseptin, jota haluan ehdottomasti kokeilla. Samoin ”tallensin päähäni” ajatuksen, että tulee kerätä seuraavaksi vuodeksi ruiskukan kukintoja ja kuivattaa niitä, sillä niillä on tosi upeata koristella ruokia! Sitten katselin ikkunasta ulos ja näin puutarhassa ketun, jonka häntä oli aivan kauhea. Googlasin jonkin aikaa ja etsin, mikä hätä ketulla voisi olla – todennäköisesti joko stressi, raivotauti tai syyhy. Kettu oli tosi rohkea, kierteli puutarhassa ympäriinsä ainakin tunnin.

Aamiainen oli hyvin yksinkertainen ja tavallinen – kahvi, tee, muna, voileivät. Kilohailivoileipiä tai muita päivään perinteisesti kuuluvia kilohailiruokia en tehnyt, ei vain tehnyt mieli.

LOUNAS
Lounas oli hauska – tein perunaohukaisia (Latkeja) hillosipulin, tomaatin, oliivien ja hapankerman kera, ja jälkiruoaksi kaurakeksejä.

Resepti 1 – perunaohukaiset
Tarvitaan:
1 kg perunoita
2 isoa sipulia
50 g jauhoa
2 tl leivinjauhetta
3 isoa munaa
Suolaa, pippuria

Valmistaminen:
Puhdista ja raasta (tai jopa soseuta) perunat ja sipuli. Vatkaa munat rikki, sekoita joukkoon jauho, leivinjauhe, suola ja pippuri. Kaada munasekoitus peruna-sipulisekoitukseen ja sekoita kaikki. Nosta ruokalusikalla sopivia ohukaisia pannulle ja paista kuumassa öljyssä molemmilta puolilta kullanruskeiksi 3-4 minuuttia. Tarjoile hapankerman kera. Mukaan sopii hyvin myös sipuli/hillosipuli, oliivit, tilli, vihreä sipuli.

Resepti 2 – kaurakeksit
Tarvitaan:
500 g täysjyväkaurahiutaleita
300 g jauhoa
200 g sokeria
200 g voita
4 munaa
2 tl vaniljasokeria

Valmistaminen:
Sulata voi ja sekoita sokerin kanssa tasaiseksi massaksi. Lisää munat, vaniljasokeri, kaurahiutaleet ja jauhot. Paista 180-200 asteessa n. 15-20 minuuttia, eli kunnes keksit ovat päältä kullanruskeat.



ILTA
Illalliseksi tein sydämen muotoisia perunoita ja jauheliha-bolognesekastiketta, tarjoilin syksyllä säilötyn salaatin (letšon) ja lahjaksi saadun kurpitsan kera. Jälkiruoaksi oli sitten vaniljarahka (Tere-brändin vanilja-rahkatahna), pakastemarjojen (mustikoita ja vadelmia) ja lämpimän juuri valmistuneen voikeksien kera.

Resepti 3 – voikeksit
Tarvitaan:
250 g voita
80-100 g sokeria
250-300 g vehnäjauhoa
4 tl vaniljasokeria
(voi lisätä 1 munan, tällä kertaa tein ilman)

Valmistaminen:
Sulata voi ja sekoita joukkoon sokeri, vaniljasokeri, jauhot. Jos haluat kovempia keksin mallisia keksejä, myös muna (ilman munaa leviää kuten alla olevassa kuvassa). Se on hyvä silloin, kun haluat tehdä siitä purua.



Ulkona oli POIKKEUKSELLISEN liukasta, siksi en ollut ulkona enempää kuin tuomassa postilaatikosta lehdet. Päivä kului sisällä ja viihtyisästi – kokkaamalla, syömällä ja kirjoja lukemalla. Ooooo, miten mukavaa on vain vetelehtiä ja lukea kirjoja! Luin läpi J.K. Rowlingin lastenkirjan ”Ickabog” ja nyt luen MJ DeMarcon ”The Millionaire Fastlanea”. Keskustelimme ja katselimme filmiä (katsomme iltaisin YouTubesta uudelleen Vuosisadan rakkautta 😀 hahhaa). Ivanka Shoshana oli Mõigussa isoäidin ja isoisän luona kylässä ja lähetti minulle WhatsAppiin kaksi hienoa itse tehtyä kuvaa – virolaisen lastenkirjahahmon Sipsikin ja Lumikin.

Halauksia!



______________________________
Viron tasavallan vuosipäivä eli itsenäisyyspäivä on 24. helmikuuta, jolloin juhlistetaan Viron tasavallan itsenäiseksi julistamista 24. helmikuuta vuonna 1918. Sinä päivänä Tallinnassa julkistettiin ”Manifesti kaikille Vironmaan kansoille”, jossa julistettiin riippumaton ja demokraattinen Viron tasavalta. 24. helmikuuta on Viron kansallinen juhlapäivä ja itsenäisyyspäivä. Itsenäisyyspäivän tilaisuudet alkavat tavallisesti sinimustavalkean Viron lipun nostamisella Pikk Hermann- tornin lipputankoon. Viron uudelleen itsenäistymisen jälkeisenä aikana on palautettu Viron tasavallan aikainen Viron puolustusvoimain paraatien perinne, kuten se on tapana monissa maissa. Samoin tapana on, että Viron presidentti järjestää itsenäisyyspäivänä juhlallisen vastaanoton, jossa hän jakaa valtion ansiomerkit jo aiemmin lehdistössä julkistetussa luettelossa mainituille saajille.

Lue myös minun aiemmat blogipostitukseni (kaikki postitukset voi lukea neljällä kielellä – viroksi, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi!)


Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory