Helena-Reet: Valmistautuminen Viron kansallismuseon näyttelyyn (antakaa tekin ideoita!!!) + maukkaan kotoisen uunipaistin RESEPTI!

Helena-Reet: Valmistautuminen Viron kansallismuseon näyttelyyn (antakaa tekin ideoita!!!) + maukkaan kotoisen uunipaistin RESEPTI!

NordenBladet – Tämä viikko on kulunut Viron kansallismuseon (Eesti Rahva Muuseum, ERM) näyttelyyn valmistautumisen merkeissä. Kaksi kertaa kävin Ivanka Shoshanan (12) kanssa savipiirissä ja pari kivaa ruukkua ehdin valmistaa itsekin. Suunnittelin myös näyttelyn julisteen/flyerin pohjan – se voi tietysti saada avajaispäivään mennessä täysin uuden muodon, saa nähdä. Hyvin todennäköisesti teen vielä useita erilaisia mainoslehtisiä. Julisteet ovat klassisia, pääsääntöisesti niissä on yksi kuva ja suurempi teksti, mutta pieni teksti on 100 % minun tyyliäni ja toisaalta onkin kiinnostavaa, kun ihmiset varaavat hetken, tulevat lähemmäs ja lukevat/katsovat, mitä julisteessa lukee.

Kansallismuseossa avattavassa taidenäyttelyssä on suunnitelmissa esittää:

1. Itse valmistettua keramiikkaa (savisia vateja, lautasia, kuppeja jne.),
2. Akryylimaalauksia (sadunomainen sarja Hänen Ylhäisyydestään Hiiri Ensimmäisestä, näyttelyyn tulee useita kukkamaalauksiani ja lasten piirroksia),
3. Käsityökosmetiikkaa (saippuan tekeminen, hoitosalvoja, sampoita ym. Elisheva & Shoshana (E&S) -brändillä luotuja tuotteita) sekä
4. Neljäntenä osana esittelemme myös tunnetuimpia rohdoskasveja, joita kodin noitakeittiössä käytämme (sekä ruoan valmistamiseen, yrttiteehen että kotitekoiseen kosmetiikkaan).

Museon rakennusspesialistit rakentavat näyttelyä varten piirrosteni mukaan suureen 130 m2 tilaan meidän ns. kodin noitakeittiön ”luurangon”. Minun seuraava tehtäväni onkin sitten tuon suunnitelman/asettelun yksityiskohtainen luominen ja piirtäminen. Huhhuh, todellisuudessa se on hankalampaa kuin miltä alussa vain ajatuksissa ja kertomalla vaikuttaa. Jokainen yksityiskohta pitää harkita, minne mikäkin kuppi, lautanen, maalaus tai yrttikimppu menee, lasketaanko sisäkattoa, sijoitetaanko tilaan jotkut portaat tai ikkuna jne. Samoin tulee ajatella tuotteiden turvallisuutta. Monet astiat vaativat hyvin paljon työtä ja maksamat paljon, ja jos ne sattuisivat särkymään (huonon sijoituksen tai minun harkitsemattomuuteni vuoksi), olisi todella sääli. Sama koskee maalauksia. Tekisikö maalauksista suurennetut reprot ja panna alkuperäiset korkeammalle, vai kuvata alkuperäisiä videotallennuksina seinälle… jne… toisin sanoen tuhat yksityiskohtaa, jotka vaativat tarkkaa harkintaa ja pohdintaa. Joten tylsää minulla ei tule olemaa! Vastuu on kyllä suuri, mutta hyvin hyvin hyvin kiehtovaa on sitä tehdä! Nykytilanteessa on sovittu määräajaksi 12. helmikuuta, siihen mennessä suunnitelman tulee olla paperilla. Tässä yhteydessä kutsuisin teidät apuun – jos teillä herää alla olevaa julistetta katsoessa jokin idea (se voi liittyä julisteeseen itseensä, näyttelyssä esiteltäviin tuotteisiin tai näyttelyn designiin…), niin kaikenlainen apu on erittäin tervetullutta!!! :))) Kaikki arvokkaat ideat, jotka toteutetaan, tulevat myös Elisheva & Shoshanan lahjapaketilla palkituiksi!

Kotimme noitakeittiössä valmistuvat myös maailman parhaat kotiruoat! Minusta on ajan mittaan kehittynyt todellinen harrastuskokki!
Tänään tein uuniperunoita kaalin ja sipulin kera ja grillilihaa Rakveren kefiirimarinadissa. Kaalista tuli niin kauniin valkoista, aivan kuin minun suosikkikukkani – valkoiset pionit!

Resepti on yksinkertainen.
Ensimmäisenä uuniin menee liha, koska sen paistuminen kestää kauemmin. Nyrkkisääntö on se, että lihaa ei kannata paistaa alle kahta tuntia, jos haluat, että siitä tulee pehmeää ja suussa sulavaa. Mitä kauemmin, hiljaa ja rauhallisesti liha kypsyy, sitä parempaa tulee. Yritän tavallisesti varata siihen n. 2 tuntia (ensimmäinen tunti 250 asteessa ja toinen 200 asteessa), mutta juhlapäivinä tai kun joku vieras tulee, teen matalammassa lämmössä n. 180 asteessa 4-5 tuntia. Jos paistat paistorasiassa, tee kalvoon pieni reikä ja lisää ehdottomasti vettä, niin tulee mehukkaampi ja maukkaampi!

Kun liha on uunissa, voit alkaa valmistaa uuniruokaa. Sitä varten puhdista ja pieni perunat ja aseta ne uunivuokaan, lisää väliin kaali, ja sipulirenkaat ja sitten mausta. Minä maustoin tänään Santa Marian kuivatulla tillillä, sitruunapippurilla, sitrus-grillisekoituksella ja paahdetulla valkosipulilla ja pippurilla, ja sitten, että tulisi tuhdimpaa (hahhaa), lisäsin paketin 20 % Alma-hapankermaa ja kaadoin päälle kolme lasillista 3,5 % Farmi-täysmaitoa. Maitoon sekoitin ensin lusikallisen ”Veski Matin” (Veski on suomeksi mylly!) Matin vehnäjauhoa. Kaiken päälle pienin hieman Valion Atleet-juustoa. Se, joka haluaa kevyemmän vaihtoehdon, kaatakoon maustamisen jälkeen yksinkertaisesti vuoan pohjalle vettä (siten, että se peittäisi pohjasta noin 1,5-2 cm) ja sitten uuniin. Perunavuoka valmistuu 200 asteessa n. puolessatoissa tunnissa.

Hyvää ruokahalua ja kaunista iltaa! Halauksia!Lue myös minun aiemmat blogipostitukseni (kaikki postitukset voi lukea neljällä kielellä – viroksi, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi!)Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory