Selvitys: Suomalaisyritykset sitoutuneet ihmisoikeuksien noudattamiseen, mutta harva kertoo käytännön toimistaan

NordenBladet — Valtaosa suomalaisyrityksistä on sitoutunut yleisellä tasolla kunnioittamaan ihmisoikeuksia. Vain neljännes yrityksistä kuitenkin arvioi järjestelmällisesti ja julkisesti, millaisia vaikutuksia niiden liiketoiminnalla on ihmisoikeuksien toteutumiseen. Tulos noudattaa kansainvälistä keskiarvoa.

Löydökset käyvät ilmi SIHTI-hankkeen selvityksestä, joka julkaistiin 18.tammikuuta. SIHTI-hankkeessa tutkittiin, miten suomalaisyritysten ihmisoikeusvastuut toteutuvat suhteessa odotuksiin, jotka on annettu YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevissa ohjaavissa periaatteissa. Tutkimuksen toteuttivat vuoden 2020 aikana Hanken Svenska handelshögskolan, FIANT Consulting Oy, 3bility Consulting ja Ihmisoikeuskeskus. Hankkeen tuottama tieto tukee pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman kirjausten toimeenpanoa vastuullisen liiketoiminnan edistämiseksi.

Vain harva suomalaisyritys raportoi julkisesti vastuidensa toteutumisestaSelvityksestä kävi ilmi, että sitoutuminen ihmisoikeuksiin yleisellä tasolla on vain neljäsosalla yrityksistä johtanut ihmisoikeuksiin liittyvien vastuiden järjestelmälliseen toteuttamiseen ja seuraamiseen. Suomalaisyritykset myös julkaisevat niukasti tietoa siitä, miten niiden vastuut toteutuvat.

Keskustelu yritysten ihmisoikeusvastuusta keskittyy voimakkaasti ja perustellusti maihin, joissa riskit ovat korkeat ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta. Tutkimuksen tekijöiden mukaan olisi tärkeää nostaa esiin, millaisia riskejä Suomessa ja muissa niin sanotuissa matalan riskin maissa voi olla.Suomalaisia tutkimustuloksia voi verrata Corporate Human Rights Benchmark -arviointiin, jossa tutkitaan maailman 200 suurimman pörssiyrityksen ihmisoikeussuoriutumista.

”Tilanteessa on selvästi parantamisen varaa, mutta suomalaisyritysten ihmisoikeusvastuun toteutumisen tila on jokseenkin samalla tasolla Corporate Human Rights Benchmark -arvioinnin globaalien arviointien tulosten kanssa. Nyt tehdyn selvityksen tulokset viittaavat siihen, että jatkuvalla seurannalla on merkittävää vaikutusta vastuiden toteutumiseen käytännössä. On myös tärkeää, että ihmisoikeuskysymyksiä painotetaan voimakkaammin yritysten strategia- ja johtotasolla”, toteaa SIHTI-hankkeen vastuullinen johtaja, Nikodemus Solitander Hankenilta.

Selvitys kohdistui 78 suomalaisyritykseenSelvitys kohdistui yhteensä 78 suomalaisyritykseen. Niistä 29 yritystä arvioitiin Corporate Human Rights Benchmark -arvioinnin (CHRB) toimialakohtaisen metodologian avulla ja 49 yritystä keskeisten YK:n ohjaavien periaatteiden (UNGP) mittareiden avulla.Yritysten ihmisoikeusvastuun toteutumista arvioitiin julkisesti saatavilla olevan tiedon pohjalta, kuten CHRB-metodologiaan kuuluu. Lisäksi hankkeen aikana haastateltiin 20 yritysten edustajaa haasteista, joita ihmisoikeusvastuuseen liittyvän tiedon viestimiseen liittyy.SIHTI -hanke on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2020 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.

Lähde: Valtioneuvosto.fi


Tags assigned to this article:
SuomitiedotteetuutisetValtioneuvosto

Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory