Lääne-Nigulan kunta: Rõuden museo ja Rõuden kyläntalo Läänemaan maakunnassa – TARPEELLISTA TIETOA & KUVAGALLERIA!

Lääne-Nigulan kunta: Rõuden museo ja Rõuden kyläntalo Läänemaan maakunnassa – TARPEELLISTA TIETOA & KUVAGALLERIA!

NordenBladet – Rõuden museo sijaitsee Läänemaalla Rõuden kunnan keskustassa Haapsalun–Laikülan maantien 32. kilometrin kohdalla alun perin Rõuden alakoululle ja lastentarhalle rakennetussa talossa. Samassa rakennuksessa on myös Rõuden kyläntalo.

Siitä huolimatta, että rakennusta itseään on ajan hammas kohdellut kaltoin ja se vaatisi kunnon remonttia, sekä museon että kyläntalon puuhamiesten innostus on suuri ja kylän elämää pyritään pitämään kiinnostavana.

Rõuden kyläseurayhdistys tarjoaa monia julkisia ja yhteisöpalveluita: järjestetään lastenleirejä, tarjotaan majoitus- ja pesumahdollisuuksia, tarvittaessa vuokrataan tiloja, harrastuspiirit toimivat (kangaspuut, ompelukoneet, puutyötupa, kursseja) ja talossa toimii myös pieni kauneussalonki, pieni kirjasto sekä Viron postilaitoksen asiamiestoimisto. Kunnan pienimmille asukkaille on suunniteltu lastenhoitopalvelu ja nuorille nuortentupa (biljardi, televisio, internet).

Rõuden museo toimii vanhojen esineiden ja niihin liittyvien taitojen ja tietojen keräämisen, säilyttämisen ja välittämisen parissa. Rõuden museota varten tavaroiden kerääminen aloitettiin vuonna 2005 Sepan, Laosen ja Uuetoan maatiloilta. Myöhemmin esineitä kertyi monilta Martnan kunnan tiloilta. Museossa on vanhan tavaran, valokuvien, kodintekniikan ja käsityön näyttelyitä, ja osa esineistöstä esittelee aikoinaan toiminutta Kasarin kolhoosia.

Käsityöharrastuksen edistämiseksi järjestetään myös opetustupia ja pidetään kiinnostavia tilaisuuksia. Yhdistyksen jäsenten lisäksi museon toimintaan osallistuvat myös ympäristön asukkaat. Näyttelyt antavat katsauksen entisaikojen elämästä Martnan kihlakunnassa ja Rõuden ympäristön kylissä. Museossa saa luoda kankaan loimea, kutoa, käyttää vyyhdinpuuta ja oppia vyyhteämistä.

Rõudesta:

Rõude on Läänemaan maakunnan Lääne-Nigulan kunnassa sijaitseva kylä. Ennen Viron vuoden 2017 hallintoaluereformia kylä kuului Martnan kuntaan. Rõude sijaitsee Haapsalun–Laikülan maantien (tunnetaan myös Lihulan maantienä) varressa Kasari-joen pohjoisrannalla. Naapurikyliä ovat Kurevere, Männiku, Kabeli, Soo-otsa, Allikotsa, Kelu ja Kloostri.

Rõude sijaitse Kullamaan osakunnassa ja on yksi Kullamaan osakunnan 34 kylästä (jotka ovat Allikotsa, Ehmja, Enivere, Jõesse, Kaare, Kaasiku, Kabeli, Kasari, Keravere, Keskküla, Keskvere, Kesu, Kirna, Kokre, Kuluse, Kurevere, Laiküla, Liivaküla, Martna, Männiku, Niinja, Nõmme, Ohtla, Oonga, Putkaste, Rannajõe, Rõude, Soo-otsa, Suure-Lähtru, Tammiku, Tuka, Uusküla, Vanaküla, Väike-Lähtru).

Rõuden kylä on mainittu ensi kertaa vuonna 1241.

Rõuden museo osallistui myös Avointen maatilojen päivään. Katso NordenBladetin suurta galleriaa Rõuden kyläntalosta sekä museon näyttelyesineistä.

Rõuden kyläntalo (2):

Rõuden museo (33):

Kuvat: NordenBladet/ Helena-Reet Ennet
Lähde: NordenBladet.ee


Tags assigned to this article:
RõudeRõuden museoViro

Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory