Mainos:

Poliisi toivoo pääsiäisrauhaa koteihin ja tielle

NordenBladet —

07.04.2020 klo 12.25Poliisihallitus
Pääsiäisen aika on haasteellista poliisille kotihälytysten sekä perhe- ja lähisuhdeväkivallan näkökulmasta
– Kotona pysyminen, toimettomuus ja liika alkoholi ovat huono yhdistelmä. Myös huoli omasta tai läheisen sairastumisesta ja epävarmuus toimeentulosta painavat mieltä. Nämä tekijät voivat aiheuttaa riitaa ja johtaa lähisuhdeväkivaltaan, poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta sanoo.
Tilannetta saattaa kiristää myös se, että kun ravintolat ovat kiinni, alkoholia on tullut hankittua kotiin varastoon. Mahdollisesti myös pääsiäiseksi suunnitellut mökkireissut, ulkomaan lomamatkat tai laskettelu- ja hiihtomatkat Lappiin ovat peruuntuneet.
Nyt olisikin keskityttävä siihen, että pääsiäisrauha kodeissa säilyisi. Pekka Heikkinen toivoo, että ihmiset ottaisivat nyt tosissaan rauhan ja sovun säilymisen.
– Aikuisten olisi syytä jo etukäteen pohtia, miten pääsiäinen voitaisiin viettää niin, että ikäviltä ongelmilta vältyttäisiin. Jospa yritettäisiin keskittyä rauhassa yhdessäoloon. Nyt jos koskaan tarvitaan vastuullista vanhemmuutta, Heikkinen sanoo.
Pysy kotona, ole yhteydessä läheisiisi sähköisesti
Poliisi myös kehottaa välttämään sukulaisiin ja mökille matkustamista, jotta koronavirus ei leviäisi. Uudeltamaalta ja Uudellemaallehan matkustus onkin kielletty, mutta vapaa-ajan matkustamista on syytä välttää koko Suomessa.
– On otettava vakavasti kehotus pysyä nyt kotona. Ole omaisiisi ja läheisiisi yhteydessä sähköisesti, soita videopuhelu ja järjestä tapaaminen verkossa, Heikkinen sanoo.
Hae apua ajoissa
Jos kuitenkin tilanne kotona kärjistyy, apua on saatavissa.
– Jos pelkäät tai olet jo kokenut väkivaltaa, puhu siitä, hae apua turvakodista, avopalveluista tai chatistä. Turvakodit ovat auki, Ensi- ja turvakotien liiton chat on laajentanut aukioloaikojaan, Nollalinja palvelee 24/7, Rikosuhripäivystys palvelee, Naisten linja ja Miessakit toimivat. Akuutissa tilanteessa soita 112, Heikkinen korostaa.
Avun tarvetta ei ole syytä hävetä. Auttaviin tahoihin kannattaa olla yhteydessä jo siinä vaiheessa, kun ahdistaa.
Kotihälytystehtävien määrä noussut
Kotihälytystehtävien määrät ovat alkuvuodesta nousseet.
Alkuvuoden 2020 aikana (tammi-maaliskuu) kotihälytystehtäviä oli hieman enemmän edellisen vuoden samaan ajankohtaan verrattuna.
Vuoden 2019 tammi-maaliskuussa poliisin kotihälytysten yhteismäärä oli 17 202, kun taas tänä vuonna lukumäärä on jo mennyt yli 20 000:n. Eniten kasvua kotihälytyksissä on meteliin ja häiriökäyttäytymiseen liittyvissä tehtävissä.
Maaliskuun 2020 aikana poliisin perheväkivaltaan liittyvät tehtävät ylittivät yli 2 000 tehtävän määrän.
– Tehtävillä on lähes poikkeuksetta alkoholi mukana kuvioissa, poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta sanoo.
Perherauhan julistus https://www.perherauhanjulistus.fi/faq

Lähde: Poliisi.fierror:
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory