MIKSI koronavirus Covid-19 uhkaa miehiä enemmän kuin naisia?

MIKSI koronavirus Covid-19 uhkaa miehiä enemmän kuin naisia?

NordenBladet – Tähän mennessä tiedetään, että virussairaus Covid-19 on vaarallisempi nimenomaan iäkkäämmille ja niille, joilla on kroonisia sairauksia. Lisäksi on selvinnyt, että oma roolinsa sairauteen tartunnan saamisessa on myös sukupuolella. Miehiä sairastuu ja myös kuolee koronavirus Covid-19:n seurauksena huomattavasti enemmän kuin naisia. Tämä suuntaus on havaittu esimerkiksi Kiinassa, Espanjassa, Ranskassa, Etelä-Koreassa ja Saksassa. Italiassa miesten joukossa kuolleisuus on jopa 71 % ja tuoreet tiedot Espanjasta osoittavat, että miehiä on kuollut sairauteen kaksi kertaa enemmän kuin naisia.

Miksi miehet ovat haavoittuvampia?

Aluksi luultiin, että syy saattaa piillä tupakoinnissa. Kiinassa tupakoitsijoiden osa miesten keskuudessa on lähes 50 %, mutta naisten keskuudessa vain 2 %. Tutkimuksesta on selvinnyt, että vakavasti oireilevien potilaiden joukossa oli lähes 17 % tupakoitsijoita, mutta tehohoidossa oli tai sairauden seurauksena kuoli lähes 26 % tartunnan saaneista tupakoitsijoista.
Tupakoitsijat koskettavat huuliaan enemmän ja on myös niitä, jotka jakavat savukkeita keskenään, joka puolestaan lisää tartunnan vaaraa.

Naiset ja miehet käyttäytyvät eri tavoin ja heillä on erilaisia tottumuksia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että miehillä on taipumusta pestä käsiään vähemmän ja käyttää saippuaa vähemmän. Miesten joukossa on myös enemmän niitä, jotka ottavat lääkäriin yhteyttä harvemmin ja noudattavat vähemmän terveyttä koskevia suosituksia.

Vaikka miehet tupakoivatkin enemmän kuin naiset, yhä useammat asiantuntijat ovat sillä kannalla, että syy siihen, että miehet ovat virus Covid-19:n suhteen haavoittuvampia, saattaa olla juuri miesten elimistössä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että miesten immuunijärjestelmällä on heikompi synnynnäinen viruksenvastainen suoja esimerkiksi C-hepatiitin ja HIV:n osalta. Hiirillä tehdyt kokeet antavat perustetta olettaa, että se koskee myös sairauden Covid-19 osalta, vaikkakaan tätä virussairautta ei ole vielä erikseen tutkittu.

Sabra Kleinin mukaan, joka on John Hopkinsin kansanterveydenhoitokoulun professori ja suorittanut miesten immuniteettia koskevia tutkimuksia, miesten immuunijärjestelmä ei välttämättä viruksen havaitessaan käynnistä suojamekanismia.

Oma osansa tässä on myös hormoneilla: estrogeeni nostaa immuunisolujen viruksenvastaisen suojamekanismin kykyä. Lisäksi useat immuunijärjestelmän säätelyyn liittyvät geenit on koodattu juuri X-kromosomilla. Tiedetään, että naisilla on kaksi X-kromosomia, mutta miehillä vain yksi. Tämä tosiasia voi tarjota vastauksen kysymykseen, miksi naisten immuunireaktio on joidenkin geenien osalta voimakkaampi kuin miesten.

Lähiaikoina on odotettavissa uusia tutkimuksia, jotka valaiseva tätä kiehtovaa aihetta.

Kuva: Pexels
Lähde: NordenBladet.ee


Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory