Poliisille satoi kysymyksiä liikkumisrajoituksista Facebookin kyselytunnilla

NordenBladet —

26.03.2020 klo 17.53Poliisihallitus
Poliisi järjesti 26.3. kello 14–15 Suomen poliisin Facebook-sivulla kyselytunnin, jonka aikana oli mahdollisuus kysyä Uudellemaalle kaavaillusta liikkumisrajoituksesta. Kyselytunnin aikana Poliisihallituksen asiantuntijoille tuli noin 300 kysymystä. Suurin osa kysymyksistä liittyi siihen, mitkä asiat olisivat Uudenmaan maakunnan rajan yli liikkumisen mahdollistavia syitä.
Poliisille tulee tällä hetkellä erittäin paljon ja erilaisia arkielämään liittyviä yksityiskohtaisia kysymyksiä. Jokaiseen ei pystytä tällä hetkellä erikseen vastaamaan. Kysymyksiä ja vastauksia koostetaan poliisin verkkosivuille jatkuvasti lisää ja vastauksia pyydetään hakemaan ensisijaisesti sieltä: https://www.poliisi.fi/koronaan_varautuminen/liikkumisrajoitukset.
‒Jokaisen tulee miettiä, onko oma liikkuminen välttämätöntä. Se on se keskeinen kysymys. Vapaa-ajan matkustus on kielletty. Esimerkiksi sairasta läheistä voi kuitenkin liikkua maakuntarajojen yli hoitamaan. Oireetonkin voi kantaa koronavirusta ja tästäkin syystä liikkumista on rajoitettu. Poliisi tekee tapauskohtaisen harkinnan liikkumisen välttämättömyydestä paikan päällä, sanoo poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta.
Liikkumiseen ei tarvita minkään tahon myöntämää lupaa, mutta erilaiset kirjalliset dokumentit matkan syystä tai välttämättömyydestä nopeuttavat poliisin tekemää tarkastusta.
Liikkumisrajoituksen asetuksen voimaantulon päättää eduskunta. Hallituksen tavoitteena on, että liikkumisrajoitusta Uudellemaalle ja Uudeltamaalta voitaisiin alkaa soveltaa 27.3.2020. Asetus olisi voimassa 19.4.2020 asti. Liikkumisrajoitukset koskevat lähtökohtaisesti kaikkia, joilla ei ole erikseen perusteltua syytä liikkua Uudeltamaalta muualle Suomeen tai muualta Suomesta Uudellemaalle.
Jos työtä ei voida tehdä etätyönä, työmatkaliikkuminen on hyväksyttävääLiikkumisen rajoitukset eivät koske välttämätöntä työmatkaliikennettä silloin, kun työtä ei voida järjestää etätyönä. Liikkumisrajoituksista voidaan poiketa, jos se on välttämätöntä esimerkiksi työn tai elinkeinon takia.
– Välttämättömän työmatkaliikkumisen todistamiseen ei tarvita työantajan kirjallista todistusta, vaikka sellainen tietysti valvontatilanteessa sujuvoittaa toimintaa. Yrityksen työntekijöilleen kirjoittama todistus voi olla vapaamuotoinen, mutta hyvä siinä on tietysti olla tietyt perustiedot, kuten esimerkiksi työntekijän nimi, kertoi poliisitarkastaja Vesa Pihajoki Poliisihallituksesta.Raskaan liikenteen tarkastaminen ja mahdolliset liikenneruuhkatPoliisi pyrkii omalla toiminnallaan turvaamaan elinkeinon harjoittamiseen liittyvän ammattimaisten tavaroiden maantiekuljetusten, sekä niihin välittömästi liittyvien jakelukuljetusten mahdollisimman normaalin ja sujuvan liikennöinnin. Ajo- ja lepoaikoihin ei ole näillä näkymin tulossa helpotuksia eikä poliisi päätä niistä.Voiko kotiin palata ja miten se pitäisi todistaa?Jokaisella on oikeus palata koti- ja asuinpaikkakunnalleen liikkumisrajoituksesta huolimatta. Hallituksen esittämän asetuksen mukaan tarvitaan suullinen tai kirjallinen selvitys. Poliisi voi myös tarkastaa kotikuntasi ja asuinpaikkasi esimerkiksi tietojärjestelmästä.Entä muuttokuorma?‒Muuttoliikkeen toiminta on ammattimaista liikennettä ja heillä on tällöin mahdollisuus poiketa liikkumisrajoituksesta, jos se on välttämätöntä. Vaikuttaisi siltä, että poikkeamisperuste on olemassa, mutta poliisi arvioisi sen tapauskohtaisesti Uudenmaan rajalla, poliisitarkastaja Arvelin sanoo.Pääseekö kotimaahansa palaava ulkomaalainen lentokentälle?
– Kyllä voi matkustaa Helsinki-Vantaan lentokentälle. Kannattaa kuitenkin varautua esittämään jokin dokumentti matkavarauksesta. Poliisitarkastaja Marko Heikkilä huomauttaa, että mukaan ei ole syytä lähteä saattajia, ja ensisijassa matka tulee tehdä julkisia kulkuvälineitä käyttäen.Tapaamiset Uudenmaan rajan toisella puolella asuvien kanssa mietityttivätLähtökohtaisesti se ei ole välttämätöntä liikennettä. Parisuhteen laatu ei ole muu painava henkilökohtainen syy, jonka vuoksi liikkuminen olisi välttämätöntä.
– Jos asut itse Uudenmaan ulkopuolella, mutta kumppanisi Uudellamaalla, tulisi tällaista liikkumista varten olla muu painava henkilökohtainen syy, joka edellyttää välttämätöntä liikkumista, vastaa poliisitarkastaja Arvelin.
Voinko hakea koiranpennun Uudeltamaalta?‒Poistuminen Uudeltamaalta edellyttää poikkeusperustetta, joka tässä tapauksessa olisi muu painava henkilökohtainen syy. Tämän lisäksi perusteen pitää olla painava. Koiranpennun hakeminen on varmasti tärkeä asia, mutta se ei ole sellainen, joka on välttämätöntä tehdä heti tai mahdollisimman pian. Näillä tiedoilla vaikuttaa siltä, ettei poikkeusperustetta ole Uudeltamaalta poistumiseen, poliisitarkastaja Arvelin toteaa.Miten onnistuu varusmiesten kulkeminen lomille?Varusmiehet saavat palata Uudeltamaalta varuskuntaan, mutta sieltä ei voida tulla lomille Uudellemaalle. Varusmiehet voivat lomailla Uudenmaan ulkopuolella, jos asunnossa ei asu riskiryhmiin kuuluvia. Lupa tulla Uudellemaalle myönnetään erityistapauksissa, kun välttämättömyysedellytys (esimerkiksi lähiomaisen vakava sairaus) täyttyy.
Nämä ja monet muut vastaukset ovat nähtävissä Suomen Poliisin Facebook-sivulla.
Poliisin 26.3. pitämä tiedotustilaisuus valmistautumisesta liikkumisrajoitusten valvontaan on katsottavissa tallenteena Poliisitubessa.

Lähde: Poliisi.fi



Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory