Mainos:Lappeenrannassa lukuisia puhelimitse tehtyjä huijausyrityksiä ja Ylämaalla epäiyttävä kaupustelija

NordenBladet —

19.03.2020 klo 10.23Kaakkois-Suomi
Viime kuukausina suomalaisille organisaatioille ja yksityisille henkilöille on tullut runsaasti puheluita, joissa soittaja esiintyy mm. Microsoftin tai jonkun teleoperaattorin teknisenä tukena. Soittaja väittää vastaajan tietokoneella olevan tietoturvaongelman ja pyytää avaamaan koneen korjatakseen sen.
Viimeisen viikon aikana myös Etelä-Karjalassa ja erityisesi Lappeenrannassa asuvat henkilöt ovat olleet soittajien kohteena, keskiviikon 18.3.2020 toiminta on ollut erityisen aktiivista.
Joillekin henkilöille on saman päivän aikana soittanut Intian kansalaisena esiintyvät sekä nainen että mies jotka ovat esiintyneet teknisenä tukena.
Puhelut näyttävät tulevan suomalaisesta puhelinnumerosta. Huijarit ovat puhuneet useimmiten englantia ja murtaen suomea. Soitot ovat väärennetyistä puhelinnumeroista tulevia huijausyrityksiä.
Puheluun vastaaminen ei ole vaarallista. Huijarin kanssa keskustellessa on pidettävä huoli ettei anna pankkitietoja, ei kuvia henkilöpapereistasi, eikä päästä huijaria hallitsemaan tietokonetta.
Jos näin on tapahtunut ja huijari päässyt pankkitilille, tuöee ensimmäisenä ottaa yhteys omaan pankkiin. Sen jälkeen tee asiasta tulee tehdä rikosilmoitus poliisille.
Samalla on syytä myös vaihtaa kaikki sähköpostin, sosiaalisen median ja muiden palveluiden salasanat.
Huijauspuheluissa käytetyistä suomalaisista puhelinnumeroista osa on oikeasti suomalaisen operaattorin liittymässä ja asiakkaan käytössä. Numeroiden haltijoilla ei ole mitään tekemistä huijareiden kanssa.
Oman numeron käyttöä huijauksiin on hyvin vaikea estää. Jos numerosta tulevat soitot estetään myös oman puhelimen estyy estyy. Teknisesti huijauspuhelua on vaikea erottaa muista puheluista.
Huijarien puheluissa näkyvät numerot ovat aina väärennetty. Puhelut tulevat tosiasiassa ulkomailta, vaikka puhelinnumerot näyttävät suomalaisilta puhelinnumeroilta. Puhelutekniikoita on erilaisia, ja teknisesti puhelimen näkemä soittajan numero ei aina ole se liittymän numero, josta puhelu oikeasti tulee.
Poliisi kehottaa ihmisiä suhtautumaan terveellä varauksella oman operaattorin tai vastaavasta teknisestä tuesta tuleviin puheluihin ja jos vähänkään epäilee soittajan tarkoitusperiä sulkemaan puhelimen välittömästi.
Tiiistaina 17.3.2020 alkuillasta Ylämaalla on liikkunut nuorehko röyhkeästi vanhusten asuntoon mennyt nainen joka puhunut vähän suomea.
Hän on kaupannut vanhuksille huiveja ja kertonut olevansa sairaanhoito-opiskelija.
Poliisin saaman tiedon mukaan nainen on käynyt useammassa asunnossa vaikka vanhukset ovat yrittäneet puhumalla estää naisen sisääntulon. Yhteen asunnoista nainen oli mennyt lukitsemattomasta taka ovesta.
Poliisi tutkii asiaa kotirauhan rikkomisena.

Lähde: Poliisi.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory