Keskusrikospoliisille ennätysmäärä rahanpesuilmoituksia viime vuonna

NordenBladet —

13.03.2020 klo 13.48Keskusrikospoliisi
Keskusrikospoliisissa toimivalle Rahanpesun selvittelykeskukselle tehtiin vuonna 2019 yhteensä 64 403 ilmoitusta epäilyttävistä liiketoimista. Määrä on suurin keskuksen historiassa. Ilmoituksia tehtiin 25 000 kappaletta eli 64 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018.
Ilmoitusmäärän kasvua viime vuonna selittää ennen kaikkea summarajaan perustuvat ilmoitukset. Vuoden 2017 rahanpesulain muutos velvoitti maksunvälittäjät ja muun muassa rahapeliyhtiöt tekemään epäilyttävästä liiketoiminnasta ilmoituksen riskiperusteen lisäksi myös silloin, kun tietty rahasumma ylittyy. Näitä summarajaan perustuvia ilmoituksia tuli selvityskeskukseen noin 82 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018.
Ilmoituksia epäilyttävästä liiketoimesta tekivät eniten maksunvälityspalveluja tarjoavat toimijat, rahapeliyhteisöt ja pankit. Rahanpesuilmoituksiin liittyi henkilöitä 176 eri kansallisuudesta.
Selvittelykeskuksen tekemän analyysin perusteella ilmoituksiin sisältyvät epäilyttävät liiketoimet liittyivät epäiltyjen rahanpesurikosten ohella suurelta osin petosrikoksiin, kirjanpitorikoksiin, velallisen rikoksiin ja huumausainerikoksiin.
Viime vuosi oli Rahanpesun selvittelykeskukselle muutenkin kiireinen. Juttuja avattiin yhteensä 1 515, mikä on enemmän kuin yhtenäkään aikaisempana toimintavuonna. Liiketoimen keskeyttämismääräyksiä eli niin sanottuja jäädytysmääräyksiä annettiin ennätykselliset 73. Rikoshyötyä jäi viranomaisten haltuun jäädytysten perusteella lähes viisi miljoonaa euroa.
Virtuaalivaluuttapalveluiden tarjoajat ilmoitusvelvollisiksi
Virtuaalivaluutan välittäjien ilmoitusvelvollisuus tuli voimaan joulukuussa 2019, ja Rahanpesun selvittelykeskus vastaanottikin välittäjiltä joulukuun aikana 61 ilmoitusta. Tälle vuodelle ilmoitusmäärän ennakoidaan nousevan huomattavasti yhtäältä virtuaalivaluuttoihin liittyvän rahanpesuriskin ja toisaalta ilmoitusmekanismin kehittymisen ja vakiintumisen myötä.
Rahanpesuilmoituksissa virtuaalivaluutat ovat liittyneet huumausaineiden verkkokauppaan, netti- ja rakkaushuijauksiin sekä epäiltyihin kansainvälisiin sijoitushuijauksiin.
Terrorismin rahoittamista selvitetään
Rahanpesun selvittelykeskus hoitaa myös terrorismin rahoittamisen estämiseen liittyviä tehtäviä.
Vuonna 2019 selvittelykeskus sai 101 ilmoitusta, joissa oli viitteitä terrorismin rahoittamisesta. Ilmoitusten pohjalta selviteltiin 90:ää tapausta. Lisäksi keskuksessa kartoitettiin vierastaistelijoiden rahoittamista.
Rahanpesun selvittelykeskuksen vuosikertomus 2019pdf, 2,2 MB

Lähde: Poliisi.fi



Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory