Mainos:Lounais-Suomen turvallisuus on hyvällä tasolla – rikostutkinta entistä tehokkaampaa

NordenBladet —

07.02.2020 klo 12.28Lounais-Suomi
Lounais-Suomen turvallisuustilanne on vakaa, ja poliisin kyky torjua rikoksia on hyvällä tasolla. Rikoslakiin perustuvien rikosten määrän kasvamisesta huolimatta poliisi on pystynyt parantamaan selvitysastetta ja lyhentämään tutkinta-aikaa.
Poliisin hälytystehtävien kokonaismäärän ja palvelukyvyn vertailu vuoden 2019 osalta osoittaa, että yleinen järjestys ja turvallisuus ovat hyvällä tasolla Lounais-Suomessa.
Lounais-Suomen poliisi hoiti vuonna 2019 yhteensä 117 134 hälytystehtävää. Kiireellisiä A-tehtäviä kirjattiin 11 907, mikä on 34,2 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Vastaavasti ei-kiireellisten B-tehtävien osuus edellisvuodesta laski 15,4 prosentilla.
– Kehitystä selittää hätäkeskuksen järjestelmäuudistus, joka muutti tehtävien kiireellisyysluokitusta. Tästä johtuen asiasta on vaikea tehdä suoria johtopäätöksiä. Yleisesti ottaen luvut kertovat siitä, että meillä on ns. koko ajan tilanne päällä, sanoo Lounais-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Risto Lammi.
Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten määrässä iso kasvu
Rikoslakirikoksia (pl liikennerikokset) kirjattiin viime vuonna 39 522, mikä on 5,4 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018. Kasvusta huolimatta rikosten selvitysprosentti parani edellisvuodesta 2,4 prosenttiyksikköä ja tutkinta-aika lyheni 11 vuorokaudella.
– Myös poliisin kyky torjua rikoksia on parantunut tutkinnassa tehtyjen kehittämistoimien sekä hyvän perustyön ansiosta, Lammi kertoo.
Väkivaltarikoksista erityisesti lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten määrä nousi voimakkaasti. Kun vuonna 2018 tapauksia oli 158, vuonna 2019 määrä oli 193, mikä tarkoittaa yli 22 prosentin kasvua.
– Kyse on piilorikollisuudesta, joka nykyään tunnistetaan ja siihen reagoidaan aikaisempaa paremmin, Lammi sanoo.
Huumerattijuopumuksia aiempaa enemmän
Huumausainerikollisuuden kasvu Lounais-Suomen alueella jatkuu edelleen. Huumausainerikosten määrä vuonna 2019 kasvoi edellisvuodesta 9 prosenttia – vuodesta 2016 kasvua on tapahtunut 23,5 prosenttia.
Käytön yleistyminen lisää myös muuta huumausainerikollisuutta. Lisäksi se näkyy rattijuopumustilastoissa: huumerattijuopumusten määrä oli 37,4 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018. Vuonna 2019 useampi kuin joka kolmas rattijuoppo (36,6 %) käytti huumausaineita joko pelkästään tai yhdessä alkoholin kanssa.
Tilastot osoittavat, että liikennevalvonnasta on tullut tehokas osa poliisin huumevalvontaa.
Liikennekuolemat lievässä laskussa
Edellisvuoteen verrattuna vuoden 2019 liikennerikosten kokonaismäärä nousi hieman (+1,4 %), kuten myös liikenteessä loukkaantuneiden määrä (+5 %). Vastaavasti liikennevahinkojen määrä, liikenneonnettomuuksissa tapahtuneet henkilövahingot ja liikennekuolemat vähenivät edellisvuodesta.
Ennätysmäärä passeja ja henkilökortteja
Poliisin lupapalveluissa vuosi 2019 näyttäytyi poikkeuksellisen kiireisenä. Lounais-Suomen poliisi myönsi 101 344 passia (+12,2 % vuoteen 2018) ja 58 242 henkilökorttia (+82,2% vuoteen 2018).
Kaikkiaan myönnettyjä lupia oli 170 337, mikä on 28,5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2018.
– Suuri kysyntä aiheutti paikoin ruuhkaa. Taustalla on viime vuoden alusta voimaan tullut tunnistautumiskäytäntöjä koskeva lakimuutos, Lammi taustoittaa.
Vuonna 2019 jo yli 82 prosenttia passi- ja henkilökorttihakemuksista laitettiin vireille sähköisesti.
Tilastotiedot ovat löydettävissä Lounais-Suomen poliisilaitoksen internetsivuilta: https://www.poliisi.fi/lounais-suomi. Valitettavasti tilastojärjestelmämme ei vielä tuota saavutettavia PDF-tulosteita. Julkaisemme myös excel-tiedostot tilastoista, jotta täytämme saavutettavuusdirektiivin vaatimukset. Jos tarvitset tukea, ota yhteys poliisilaitoksen viestintään tiedotus.lounais-suomi@poliisi.fi.

Lähde: Poliisi.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory