Kunnat tarvitsevat lisärahaa, sillä Viron peruskouluja käy yhä suurempi määrä Viroon tilapäiseen työhön ja asumaan tulleiden vanhempien lapsia, joille kuntien pitää taata maksuton vironkielinen peruskoulutus

NordenBladet – Viron kunnat tarvitsevat lisärahaa tilapäisesti maassa työskentelevien ulkomaalaisten lasten opetukseen, sillä rahasta apuopettajien palkkaamiseen on puutetta.

Paiden kaupungin Hillar Hansoo -nimistä peruskoulua käy kahdeksan ukrainalaissyntyistä lasta, joilla ei ole pysyvää rekisteröityä kotipaikkaa ja joiden vanhemmat ovat tulleet maahan tilapäisellä oleskelu- ja työluvalla. Viljannin peruskouluissa on kolme lasta Ukrainasta ja yksi Bulgariasta.

Paiden apulaiskaupunginjohtaja Anneli Tumaski kertoi Olev Kengille, että koska näiden lasten opetus tapahtuu samoin viron kielellä ja he eivät tule tavallisilla koulutunneilla toimeen, he tarvitsevat viron kielessä apuopetusta. ”Koulu hakee nyt yhtä apuopettajan paikkaa ja palkkasumma yhdeksi kouluvuodeksi olisi 21.000-22.000 euroa. Tulevaisuudessa tämä tarve ilmeisesti kasvaa ja tarvitaan vielä toinen ja kolmaskin apuopettaja. Silloin olisi hyvin hienoa, että valtio ja ministeriö auttaisivat meitä tältä osin.”

Viljannin apulaiskaupunginjohtaja Janika Gedvil otti lasten, joilla ei ole rekisteröityä kotipaikkaa, kouluvelvollisuuden rahoittamisen vuoksi yhteyttä ministeriöön viime vuoden syyskuussa. ”Tukikeinojen lisäksi meillä on muutenkin useita kysymyksiä myös koulun oppilaspaikan rahoituksen suhteen. Ja meillä on jo myös kokemuksia ulkomailta tulleista lapsista, joilla ei ole sairausvakuutusta. Vastaus oli kuitenkin sellainen, että luonnollisesti meidän tulee taata kouluvelvollisille lapsille oppilaspaikka, ja tämä koskee vain niin sanottua peruskoulutusta. Ja sitten suositeltiin tekemään tiiviimpää yhteistyötä oman kaupungin yrittäjien kanssa”, kertoo Gedvil.

Opetus- ja tiedeministeriön opetustoimen osaston johtaja Ingar Dubolazov sanoi, että ministeriö tukee jo nyt kaikkia kuntia, jotka anovat lisärahaa tarjotakseen kielitukea maahanmuuttajille, joiden kotikieli ei ole viro. Tukia välittää Innove-säätiö.

Lähde: NordenBladet.ee


Tags assigned to this article:
Viro

Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory