Terve epäily estää petosrikoksia ennalta

NordenBladet — Noin vuosi sitten kirjoitin edellisen kerran tästä samasta aiheesta, eli petoksista. Silloin oli hieman aikaisemmin poliisihallitus tiedottanut petosrikosten määrän noususta vuoden 2018 ensimmäisellä vuosipuoliskolla.
Pelkästään päivittäisen rikosilmoitusten seurannalla on selvää, että petosrikosten suuri määrä jatkuu edelleen. Voi vain ihmetellä mistä tämä oikein johtuu, vaikka tiedottaminen on ollut asiasta varsin runsasta. Asiasta ei ole tiedottanut ainoastaan poliisi, vaan monien muidenkin tahojen kirjoituksia saa lukea usein lehtien palstoilta.
Tämä tiedottaminen koskee niitä petoksia, missä uhri itse päättää rahan lahjoittamisesta huijarille. Useimmiten tämä tarkoittaa yksityisten henkilöiden kauppaa jollakin netissä tapahtuvalla kauppapaikalla. Syystä tai toisesta kaupan toinen osapuoli kokee tarvetta lähettää maksun tuotteesta etukäteen, vaikka itse ei ole saanut vielä rahalle vastinetta. Sama koskee erilaisia ”rakkauspetoksia” ja muita sepitettyjä tarinoita, millä ihmiset saadaan lähettämään rahaa täysin vieraalle henkilölle ja usein ulkomaille.
Viime päivinä olemme saaneet lukea esimerkiksi laulaja Juha Tapion nimissä tehdystä 10.000 euron lainansaannista. Teksti pyynnössä oli tietääkseni melko huonoa suomen kieltä. Uhri oli tässäkin tapauksessa valmis maksamaan tuon summan, mutta pankin tarkka toiminta pelasti uhrin rahat. Ilman pankin väliintuloa rahat olisivat päätyneet ilmeisesti Nigeriaan. Tämän jälkeen uhri ei olisi koskaan saanut rahojaan takaisin. Niiden jäljittäminen tai palauttaminen olisi ollut käytännössä mahdotonta. Tekijät eivät myöskään joutuisi asiassa rikosoikeudelliseen vastuuseen.
Tämän tapaisista huijauksista kirjoitti Mikko Soini erittäin hyvän artikkelin Hämeen Sanomissa 4. tammikuuta 2020, otsikolla ”Hyväuskoisuudella ei ole äärtä, ei rajaa”
Soini toteaa artikkelissaan mm. seuraavaa: ”Kaikesta huolimatta tällaiset täydellistä sinisilmäisyyttä ja hyväuskoisuutta hyväksi käyttävät huijaukset menevät läpi.” Soini kertoo edelleen artikkelissaan ihmisten halusta äkkirikastumiseen tai sitten jonkinlaisen hoivavietin toteuttaminen ”eroamassa olevaan” tähtiartistiin saa ihmiset tekemään pähkähulluilta kuulostavia asioita.
Aina kun lukee jonkin henkilön joutuneen tällaisen petoksen uhriksi, tuntuu se täysin uskomattomalta. Näissä tapauksissa pitäisi ”hälytyskellojen” soida välittömästi ja jättää asia sikseen. Jos hiemankin epäilee ja tuntuu siltä, että voi tulla petetyksi, kannattaa poliisin olla yhteydessä. Edelleenkin yhteydenotto poliisin etukäteen on paljon tehokkaampaa kuin jälkikäteen.
Tämän tyyppisiä petoksia, missä uhri viime kädessä päättää itse, mihin varojaan laittaa, voi verrata sijoitustoimintaan. Ei kannata sijoittaa varojaan enempää, kuin minkä on valmis menettämään.
Yleensä näissä tapauksissa uhreilla ei ole muita vaatimuksia kuin, että saisi rahansa takaisin. Lähes poikkeuksetta rahat on nostettu jo epäillyn tililtä ja ne on menetetty. Rikosoikeudellinen vastuukin voi tapahtua vasta hyvin pitkän ajan kuluttua suurten juttumäärien vuoksi. Nämäkin ovat seikkoja, joiden vuoksi ei kannata olla liian hyväuskoinen ja olettaa, että juuri minä saisin jotain parempaa ja enemmän kuin toiset.
Erikseen ovat sitten petokset, missä uhri tulee petetyksi, vaikka hän olisi toiminut kuinka huolellisesti.
rikoskomisario Jari Uotila

Lähde: Poliisi.fi



Mainos:




High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory