Färsaaret – MAHTAVA MATKAKOHDE Pohjoismaiden valokuvaus- ja lintuharrastajille

Färsaaret – MAHTAVA MATKAKOHDE Pohjoismaiden valokuvaus- ja lintuharrastajille

NordenBladet – Keskellä Atlantin valtameren myrskyisiä virtauksia sijaitsee upea, 18 saaresta koostuva Färsaarten saaristo. Saariston yhteispinta-ala on 1.399 km². Suurin saari on Streymoy, jossa on pääkaupunki Tórshavn kauniine värikkäine taloineen. Toinen suurempi kuntakeskus (kommun) on Klaksvík.

Maastonsa omaperäisyyden ja kauneuden, eristäytyneisyytensä ja tavoittamattomuutensa vuoksi Färsaaret ovat monille haaveiden kohde, varsinkin niille matkailijoille, jotka harrastavat lintuja ja valokuvausta. Färsaarilla pysähtyy vuosittain arviolta 3,5 miljoonaa yli 300 lajia edustavaa lintua ja siksi se on todellinen lintuharrastajien paratiisi.

Mitä tulee tehdä, jotta voisi nähdä mahdollisimman paljon? Suosittelemme vuokraamaan auton. Siinä missä Lapissa teillä kulkee poroja, Färsaarilla teillä on lampaita. Niitä on kaikkialla ja muistakaa, että te olette vieraita, eivät ne. Antakaa tietä ja ajakaa hitaasti. Ennen ajoa on hyvä tietää, että tunnelien läpi ajettaessa tulee maksaa maksu (lisätietoa löydätte sivulta tunnil.fo). Joissakin paikoissa tulee myös retkeilystä maksaa, sillä nähtävyydet sijaitsevat yksityisalueella. Hinnat voivat paikoin olla hyvinkin kalliita, mutta ovat elämyksensä arvoisia (katso lähemmin tästä: hiking.fo).

Pohjoismaiden tunnuksena ovat sankat ja mystiset kuusimetsät, mutta Färsaarilta niitä ei löydä. Färsaarilla ei ole metsiä ja kaikki puut ovat istutettuja, sillä luonnollinen maaperä – paksu basaltti- ja ohut multakerros – eivät anna puille mahdollisuutta juurtua millään tavoin. Kun färsaarelaiset haluavat nähdä puita, he menevät Kunoy-saarelle Kunoy-puistoon. Puiden puuttuminen on myös syy siihen, miksi färsaarelaisilla ei ole kansansoitinta ja lähes kaikki merkittävimmän muinaiset käyttöesineet, työkalut ja koriste-esineet tuli loihtia valaan-, kalan- tai lampaanluista. Soitinten puuttumisen korvaa kuitenkin Färsaarten ketjutanssi, jota tanssitaan kaikissa kansanjuhlissa ja kokoontumisissa. Jaloilla lyötävä rytmi ja erityinen askelyhdistelmä ei ole muuttunut vuosisatoihin. Ketjutanssi onkin färsaarelaisten ”kansansoitin”.

Färsaarelaiset ovat tottuneet säästämään, käyttämään vain välttämätöntä ja tulemaan toimeen vähällä – alkaen ruuasta ja lopettaen lämmitysmateriaaliin – kaikesta on ollut vuosisatoja puutetta ja siksipä onkin yksi tunnuksista, joita paikalliset itseään koskien käyttävät ”taistelu”. Färsaarelaiset eivät kuitenkaan ole köyhiä – ”valkoista kultaa” eli lampaanvillaa heillä riittää! Lampaat antavat villan lisäksi myös maitoa ja lihaa, ja ovat antaneet saarille nimenkin – Lammassaaret.

Sää Färsaarilla on vaihteleva ja matkalaukkuun on hyvä pakata sadeviitta, lämmin villapusero, T-paita ja aurinkolasit, sillä niitä kaikkia saattaa samana päivänä tarvita ja monta kertaa! Äärettömän ankarat luonnonolot ja eristyneisyys muusta maailmasta ovat muokanneet färsaarelaisista yhtenäisen ja toisiaan kunnioittavan yhteisön. Färsaarten asukasluku on yli 48.000. Asutuksen suuren hajanaisuuden vuoksi on yhteensä 30 kuntaa.Kuva: 2x Pexels

Hyvä tietää:
– Lähin Färsaaria asuttu paikka on Shetlandin saaret, jotka sijaitsevat 300 kilometrin päässä. Islanti sijaitsee 450 km, Norja 675 km ja Kööpenhamina 1500 km päässä. Välimatka saariston pohjoisimmasta pisteestä eteläisimpään pisteeseen on 113 kilometriä, suurin välimatka idästä länteen on 75 kilometriä. Saarten maaperä on vulkaanista, korkein piste on 882 metriä meren pinnasta, Sættaratindur, ja se sijaitsee Eysturoyn saarella.

– Noin 6 % maasta on viljeltävää, loppua käytetään 70.000 lampaan laiduntamiseen.

– Färsaarilla käytetään tanskan kruunua, mutta siellä on käytössä myös samanarvoinen erityinen Färsaarten kruunu. Färsaarilla on pankkiautomaatteja, joista voi ottaa rahaa ulos, mutta varmasti on mukavampaa, kun ensimmäisiin menoihin on raha jo ennakolta valmiiksi vaihdettuna.

– Färsaarilla on oma lippunsa, setelinsä ja passinsa. Fäärin kieli on vahvistettu viralliseksi kieleksi, mutta tanskaa voi käyttää kaikissa virallisissa asioiden hoidoissa ja opetuskielenä kouluissa on tanska.


Kuvat: NordenBladet
Lähde: NordenBladet.eeMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory