VUODEN Poliisiksi 2019 on valittu vanhempi konstaapeli Vesa Jauhiainen Lounais-Suomen poliisilaitoksesta

VUODEN Poliisiksi 2019 on valittu vanhempi konstaapeli Vesa Jauhiainen Lounais-Suomen poliisilaitoksesta

NordenBladet – Vuoden Poliisiksi 2019 on valittu vanhempi konstaapeli Vesa Jauhiainen Lounais-Suomen poliisilaitoksesta. Jauhiainen on työskennellyt erilaisissa kenttätehtävissä lähes 40 vuotta. Tällä hetkellä hän toimii Turun pääpoliisiasemalla kenttävalvontaryhmässä, jonka pääkohderyhmänä ovat alle 18-vuotiaat nuoret.

Vuoden Poliisin valinnan teemana tänä vuonna on poliisitoiminnan perusta, valvonta-ja hälytystoiminta. Valvonta- ja hälytystehtävissä toimivat virkapukuiset poliisit ovat ensimmäisenä paikalla, kun jotakin tapahtuu.

Valvonnan ja kenttätoiminnan haastavatkin hälytystehtävät ovat Jauhiaiselle arkipäivää. Hän on mukana myös Jouha-toiminnassa (joukkojenhallinta), toiminut voimankäyttökouluttajana, moottoripyöräpoliisina sekä radikalisoitumiseen pureutuvassa Rad-työryhmässä. Lisäksi Jauhiainen pyrkii säännöllisesti vierailemaan Turun alueen vastaanottokeskuksissa, erityisesti nuorten ryhmäkodeissa.

Jauhiainen on tehnyt vuosia työtä myös Turun Varissuon omana aluepoliisina erityisesti nuorten parissa yhteistyössä eri viranomaisten, alueen asukkaiden ja kolmannen sektorin kanssa.

Kasvollista poliisia kaivataan lähiöissä

Valinnan perusteluiden mukaan Jauhiainen on toiminut vuosia esimerkillisesti valvonnan ja kenttätoiminnan poliisimiehenä. Hän on nuoremille kollegoilleen erinomainen esimerkki henkilöstä, joka eläkeiän täyttymisen jälkeenkin ansiokkaasti, aktiivisesti ja joka päivä työhönsä innokkaasti suhtautuvana poliisimiehenä jatkaa työrunsaansa.

Valitsijoiden mukaan hän on juuri sellainen poliisimies, jota kaivataan kasvollisesti paikalle nykyaikaisessa haastavassa ja moniulotteisessa yhteiskunnassa.

– Jauhiainen on ansiokkaasti rakentanut demokraattista ja yhdenvertaista kuvaa suomalaisesta yhteiskunnasta ja osoittanut toiminnallaan mm. monille ulkomaalaistaustaisille asukkaille, että Suomessa poliisi on rehellinen ja luotettava ja siten osaltaan vaikuttanut siihen, miten poliisiin Turun lähiöissä suhtaudutaan, valinnan perusteluissa todetaan.

Laiska opiskelemaan

Alalle hakeutumiseen vaikuttivat työn kiinnostavuus ja lyhyehkö opiskeluaika.

– En ole koskaan ollut mikään lukumies. Ollessani armeijassa äitini kertoi minulle, että nyt olisi poliisikouluun haku. Hän sitten keräsi kaikki tarvittavat paperit kasaan, ja sain laitettua hakemuksen poliisikouluun, Jauhiainen kertoo.

Poliisin ammatista on tullut Jauhiaiselle kutsumusammatti. 62-vuotias Jauhiainen olisi päässyt eläkkeelle jo neljä vuotta sitten, mutta innostus kantaa edelleen jatkamaan työssä

– Tämä on erittäin palkitsevaa työtä, jossa näkee työn tuloksen. Tällä työllä tosiaan on merkitystä, Jauhiainen sanoo viitaten erityisesti lähipoliisityöhön.

Soutuvalmentajasta ja partiolippukunnan johtajasta nuorisopoliisi

Poliisikoulun jälkeen Jauhiainen oli ”rivipoliisina” Turussa nelisen vuotta. Tämän jälkeen hänet houkuteltiin nuorisopoliisiksi, koska soutuvalmentajana ja partiolippukunnan johtajana hän oli ollut paljon nuorten kanssa tekemisissä.

Organisaatiouudistuksen myötä nuorisopoliisi lakkautettiin vuonna 1994, jolloin hän siirtyi tekemään perinteisiä hälytystehtäviä. Tehtävät nuorten parissa jatkui edelleen muiden tehtävien ohella.

Varissuon asukkaat eivät halua luopua omasta poliisistaan

Kun Turun Varissuota alettiin rakentaa, Turun poliisilaitoksen johto päätti sijoittaa sinne kaksi korttelipoliisia 70-luvun lopulla. Parhaimmillaan heitä oli kolme.

Virat lakkautettiin 2005, jolloin Varissuolta tuli poliisitalolle vaikutusvaltainen seurue – toimintaa ei saa keskeyttää. Painostus auttoi ja poliisilaitos päätti nimetä lähiöön oman aluepoliisin.

Tehtävä lankesi nuorison kanssa hyvin toimeentulevalle Jauhiaiselle. Tämä työ jatkuu edelleen, vaikka toimintaa oltiin joitakin vuosia sitten keventämässä. Taas alueen aktiiviset asukkaat ryhtyivät toimeen, kutsuivat päällystövastaavan Yhdyskuntatyöryhmän kuultavaksi ja kevennystoimista luovuttiin.

Hän onkin ollut virkauransa alusta lähtien poliisin ennalta estävän toiminnan puolestapuhuja.

– Poliisityön ydinajatus Varissuolla on poliisin kasvollisuus. Poliisi on se sama henkilö, jonka nuori kohtaa elämänsä eri vaiheissa. Hän on tuttu ja turvallinen. Nuoret tietävät, että minä tiedän. Salassa eivät asiat juurikaan pysy. Läheiskontrolli säilyy, Jauhiainen sanoo.

Tällä hetkellä Turussa on kolme aluepoliisia. Varissuon lisäksi palvelua saavat Perno-Pansio sekä Halinen. Tehtävään on palkattu määräaikaisesti kaksi poliisia, jotka aktiivisuudellaan ovat tehneet itsensä huomatuksi alueilla.

Aluepoliisi tekee tiivistä yhteistyötä

Jauhiaisen mukaan aluepoliisi tekee tiivistä yhteistyötä alueen muiden toimijoiden kanssa.

Varissuolla pohditaan alueen turvallisuuteen liittyviä asioita sekä luodaan kokonaiskuva huolta aiheuttavista nuorista ja lapsista säännöllisesti yhteisissä viranomaispalavereissa, joihin osallistuvat aluepoliisin lisäksi sosiaali-ja terveystoimi, nuorisotoimi, asumisneuvoja sekä Normaali- ja Varissuon koulun edustajat.

– Alueen isompi konklaavi on Varissuo-Lauste-Vaala -yhdyskuntatyöryhmän kokoukset, joissa ovat edustettuna edellisten lisäksi alueella toimivat yhdistykset, yritykset ja asukkaat, Jauhiainen kertoo.

Lisäksi Jauhiainen kiertelee alueen ostoskeskuksessa ja kouluissa jututtamassa nuoria. Myös opettajat ja nuorisotyöntekijät voivat ottaa suoraan yhteyttä Jauhiaiseen, jos heillä on huoli jonkun nuoren takia.

Varissuolla on noin 9 000 asukasta, joista noin puolet on ulkomaalaistaustaisia. Nuorissa ikäluokissa vieraskielisten osuus on 70 prosenttia. Tämä vaikuttaa Jauhiaisen työhön, koska varsinkin aikuisilla ulkomaalaistaustaisilla henkilöillä on hyvin erilaisia käsityksiä poliisista.

– Ulkomaalaistaustaiset nuoret arvostavat vanhempaa ihmistä, joten tässä työssä yli 60 vuoden iästä ja karusta ulkomuodosta on selvästi höytyä, Jauhiainen sanoo.

Erilaiset tilanteet haastavat poliisin ammattitaidon

Kenttätehtävissä toimiva poliisi joutuu yhä useammin haastaviin ja yllättäviin tilanteisiin. Väkivallan kohtaamisesta on tullut poliisilla arkipäivää.

– Poliisityössä ei saisi urautua. Tutusta asiakkaasta voi tulla turvallisuusriski, kun hänen mielensä on järkkynyt tai päihteiden käyttö saattaa aiheuttaa psykoosin kaltaisen tilan. Tällöin henkilö saattaa poiketa selkeästi aikaisemmasta käyttäytymisestään. Poliisin täytyy olla sopivasti valpas ja taktiikan ja voimankäytön opit pitää olla selkeästi mielessä arkijärkeä unohtamatta. Vastaantulevien tilanteiden erilaisuus haastaa poliisimiehen ammattitaidon, Vuoden Poliisi sanoo.

44. Vuoden Poliisi

Vuoden Poliisi valittiin nyt 44. kerran. Valinnan tekevät yhteistyössä Helsingin Nuorkauppakamari, Suomen Poliisijärjestöjen Liitto sekä Poliisihallitus. Valinta julkistettiin perjantaina 11.10.2019

Kuva: Suomen Poliisijärjestöjen Liiton/Katja AlmgrenMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory