Viro: Tiedemiehet ryhtyvät tutkimaan tekoälyn käyttömahdollisuuksia julkisten palvelujen tarjonnassa

NordenBladet – Viron tutkimusvirasto allekirjoitti sopimuksen tutkimuskonsortion kanssa, joka alkaa etsiä mahdollisuuksia julkisten palvelujen kehittämiseksi koneoppimisen ja tekoälyn tuella. Kyseessä on RITA-ohjelmasta rahoitettava tutkimus ”Tekoälyn käyttömahdollisuudet e-hallinnossa”, jonka toteuttavat kahden vuoden kuluessa yhdessä Tarton yliopisto, Tallinnan yliopisto, Cybernetica AS sekä Ohjelmistoteknologian kehityskeskus STACC. Tutkimustuloksia alkavat e-valtion kehittämisessä käyttää Talous- ja viestintäministeriö sekä valtionkanslia.

Viron julkinen sektori on keskimääristä pienempi, mutta sen työkuorma on suuri, sillä valtion ja kuntien tarjoamien palveluiden tulee olla samanarvoisia. Tällä hetkellä palvelujen tarjoaminen ei ole Virossa optimaalisesti järjestetty. Palvelujen laadun parantamiseksi virkailijoiden määrää kasvattamatta yksi mahdollisuus on soveltaa tekoälyn mahdollisuuksia.

Valtion tietojohtajan Ott Velsbergin mukaan tekoälyä on jo käytetty julkisella sektorilla yksinkertaisempien prosessien automatisoinnissa. Se on auttanut kohottamaan palveluiden laatua ja vähentämään byrokratiaa. Taustalla toimivan valtion saavuttamiseksi tulee kuitenkin muuttaa myös hankalampia prosesseja. ”Seuraavana askeleena näemmekin tarpeen tutkia tekoälyä perusteellisesti ja soveltaa sitä myös hankalammissa päätösprosesseissa. Tämä tutkimus on hyvä lähtökohta e-valtion kehityksen uudelle tasolle viemiselle – taustalla toimivaksi, tapahtumapohjaiseksi ja tietoperusteisista päätöksistä lähteväksi. Tekoälyn soveltaminen mahdollistaisi esimerkiksi potilaiden kutsumisen lääkärin vastaanotolle ennaltaehkäisevästi ja siten terveydenhuollon laadun parantamisen”, selvitti Velsberg.

Tutkimuksen tuloksia on odotettavissa vuoden 2021 lopulla. Tutkimuksen talousarvio on 805.212 euroa, joka tulee RITA-ohjelman kautta Euroopan aluekehitysrahastosta ja Viron valtion budjetista. RITA-ohjelman tarkoituksena on auttaa valtiota kehittymään sovellustutkimusten viisaaksi tilaajaksi ja tutkimustulosten käyttäjäksi.

Lähde: NordenBladet.ee


Tags assigned to this article:
Viro

Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory