Istuta nämä kasvit puutarhaasi, niin olet kesällä hyttysistä vapaa + KUVAT!

Istuta nämä kasvit puutarhaasi, niin olet kesällä hyttysistä vapaa + KUVAT!

NordenBladet – Juuri nyt on oikea aika aloittaa valmistelut puutarhassa – tee kukkapenkit, kasvata kasvintaimet valmiiksi. Ei ole sellaista kesäiltaa, jona emme kärsisi kiusallisista hyttysistä. Hyttysten karkottamiseen on monia keinoja. NordenBladet.ee esittää teille sellaisen mahdollisuuden, joka ei ainoastaan karkota hyttysiä, vaan tuo myös ruokapöytään miellyttäviä maustekasveja.

Koska hyttysiä houkuttelee, kuten tiedetään, eniten seisova vesi ja kehon tuoksut (hienhaju), kannattaa ennen kaikkea luopua ensimmäisestä niistä. Poista puutarhasta seisova sadevesi. Puutarhassa työskennellessä on normaalia, että hiki alkaa helposti virrata pitkin ihoa ja siinä tulevatkin apuun puutarhassa kasvavat kasvit, jotka katkottavat hyttyset tiehensä. Puutarhassa kasvavia kasveja voi hieroa kämmenissä ja voidella hieman iholle, niin poistutkin hyttysten kiinnostuksen piiristä.

Mutta millaisia kasveja tulisi sitten puutarhaan istuttaa tai kylvää?

Salvia ja rosmariini
Nämä molemmat kasvit erittävät erittäin voimakasta aromia ja kiihottavat myös ihmisen aisteja. Kun olet sytyttämässä puutarhassa nuotiota, heitä tuleen myös salvian ja rosmariinin oksia. Hyttisille savusta tuleva aromisekoitus on karkottavaa.


Kuva: Pexels/Monicore

Laventeli
Hyttysten lisäksi laventeli karkottaa myös vaarallisia punkkeja. Laventeli on laajasti tunnettu ilman tuoksuttujana, joka rentouttaa aisteja. Hiero kasvia kämmenissä tai suoraan ihoa vasten.


Kuva: Pexels/Brigitte Tohm

Piparminttu
Piparminttu on tiivisteenä niin väkevää, että se voi tappaa useiden lajien munia ja toukkia. Luonnollisesti se karkottaa hyvin myös hyttysiä.


Kuva: Pexels/Pixabay

Aitokissanminttu
Aitokissanminttu sisältää luonnollista nepetalaktoni-nimistä kemikaalia, joka karkottaa hyönteisiä luotaan. Eteerinen öljy antaa nuorelle kasville ruusuntuoksua, mutta vanhemmiten se muuttuu sitruunantuoksuiseksi, joka on puolestaan hyttysiä karkottavaa.

Basilika
Balisikakin on erittäin vahva aromin erittäjä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että basilikan eteerinen öljy on hyttysten toukille myrkyllistä. Koska kasvi maistuu ruokapöydässä hyvältä, kasvata sitä puutarhassasi runsaasti, sillä bonuksena se rajoittaa myös hyttysten munintaa.


Kuva: Pexels/Kaboompics.com

Sitruunamelissa
Sitruunamelissa on mintun sukulaiskasvi ja tuoksuu miedosti sitruunalta. Kyseessä on yrttikasvi, joka karkottaa tehokkaasti myös hyttysiä.

Esillä oleva kuva: Pexels/PixabayMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory