Resepti: Pohjoismainen rieska eli kefiirileipänen hampunsiementen ja vaahterasiirapin kera + KUVAT & VIDEO!

Resepti: Pohjoismainen rieska eli kefiirileipänen hampunsiementen ja vaahterasiirapin kera + KUVAT & VIDEO!

NordenBladet – Yksi Viron kansallisruoista on ohrajauhosta valmistettu rieska. Se on helppo paistaa ja voi jopa sanoa, että kyseessä on laiskan ihmisen leipä. Virolainen rieska (viroksi karask) on kefiirillä, piimällä tai kirnupiimällä, rahkalla tai vaikkapa jogurtilla tehty ohra tai karkeasta vehnäjauhotaikinasta tehty paistos. Ohra sisältää B-ryhmän vitamiineja (ml. foolihappoa) ja E-vitamiinia, samoin ohra auttaa laskemaan kolesterolitasoa ja kylläisyyden tunne kestää kauan.

Minä teen rieskaa aina vähintään kolmen jauhon sekoituksesta ja kefiirin kera, soodaa, hiivaa tai muuta nostatusainetta en käytä – taikina nousee muutenkin hyvin. Rapeaksi paistettu uunilämmin rieska maistuu mahtavalta ja sitä on huomattavasti helpompaa valmistaa kuin leipää. Hapatetta ei tarvita eikä taikinan nousemista. Annan teille tänään yhden rieskaresepteistäni.

Helena-Reetin kotitekoinen rieska vaahterasiirapin kera

Tarvitaan (yhtä rieskaa kohti): 600-800 g 2,5 % kefiiriä, 300-400 g ohrajauhoa, 150-200 g kaurajauhoa (tai tattarijauhoa),150-200 g vehnäjauhoa (tai maissijauhoa), 2 munaa, 2-3 rkl vaahterasiirappia, 2-3 rkl pellavansiemenöljyä, 7-9 rkl kurpitsansiemeniä, 5-6 rkl auringonkukansiemeniä, 2 rkl seesaminsiemeniä, 2 rkl kuorittuja hampunsiemeniä, Himalajan ruususuolaa (lisätään rohkeasti).

Sekoitan kaikki nämä, mitään tiettyä järjestystä minulla ei ole, sekoitan kevyesti (niin, että muna sekoittunut jauhoon) ja panen joko leipävuokaan tai pieninä litteinä leipinä levylle. Joskus leipävuoassa tehdessä, kun paistos on vuoassa jo saavuttanut muodon, otan vuoasta pois, käännän leivoksen yläsalaisin ja paistan sen vatsapuolen myös. Mitä rapeampaa tulee, sen maistuvampaa. Kaikkein paremmin maistuu lämpimänä yrttivoin kera. Teen basilika-pinaattivoita (sekoita murskattu basilika, pinaatti ja voi. Erittäin hyvin yrttivoin joukkoon sopii myös raastettu valkosipuli ja karhunlaukka).

Mitä enemmän erilaisia siemeniä lisäät, sitä kaloripitoisemman paistoksen tietysti saat. Yhden rieskan kalorimäärä voi yltää 3.000-4.500 kaloriin (cm levyisessä siivussa noin 300-450 kcal, jonka vuoksi yhdestä-kahdesta siivusta saa kunnollisen vatsantäyden). Mitä aineita paistoksesta saat? Tämän reseptin mukaan rieska sisältää runsaasti hyödyllistä biotiinia, foolihappoa, fosforia, kalsiumia, natriumia sekä B1-, B6-, B12-, C-, D- ja E-vitamiinia.
Kuvat: NordenBladet/Helena-Reet Ennet


Tags assigned to this article:
reseptirieska

Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory