Ympäristöministeriö rahoittaa ympäristölle haitallisten hylkyjen saneerausta

NordenBladet – Suomen ympäristökeskus selvittää Suomen aluevesillä sijaitsevat hylyt, jotka saattavat lähitulevaisuudessa olla öljypäästöjen lähde. Tavoitteena on etsiä öljynpoistoon sopivia kohteita. Ympäristöministeriö rahoittaa tänä vuonna 425 000 eurolla hanketta, joka on osa vesiensuojelun tehostamisohjelmaa.

SYKE:n arvion mukaan Suomen aluevesillä ja talousvyöhykkeellä on yli tuhat vanhaa hylkyä, jotka ovat käyttäneet polttoaineenaan öljyä tai joissa on ollut lastina öljyä tai muita vaarallisia aineita. Näistä arviolta parisen kymmentä on korkean riskin hylkyjä eli ne ovat ruostumassa puhki tai sijaitsevat lähellä tärkeitä tai herkkiä luontokohteita.

SYKE on yhteistyössä Rajavartiolaitoksen kanssa tehnyt kevään aikana tiedusteluja valituissa hylkykohteissa. Hylkytiedustelujen avulla pyritään tämän vuoden aikana määrittämään kohde, jossa suoritetaan öljynpoisto vuonna 2020. Mikäli resurssit sallivat, pyritään öljyä poistamaan toisessakin kohteessa. Saneerauksien jälkeen hylkyjen ympäristövaaran hallinnalle esitetään uutta toimintamallia, jossa otetaan huomioon yksityisen ja viranomaissektorin mahdollinen yhteistyö.

Hankkeen kokonaisbudjetti on 4 miljoonaa euroa vuosina 2019-2021, mikäli eduskunta myöntää vuosittain määrärahan.

Hankkeen vastuuorganisaatio on SYKE, ja Rajavartiolaitos osallistuu hankkeen toteutukseen. Merivoimat tarkastelee mahdollisuutta osallistua hankkeeseen.

Lähde: ym.fi


Tags assigned to this article:
SuomiSYKEuutiset

Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory