Suomi ja Viro sopivat kaupparekisterien automaattisesta tietojenvaihdosta

NordenBladet РSuomi ja Viro ovat tehneet sopimuksen automaattisesta tietojenvaihdosta. Sopimuksen mukaan maiden kaupparekisterit voivat hakea toistensa tietoja automaattisesti palveluväylän kautta.

Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) p√§√§johtaja Antti Riivari ja Viron oikeusministeri√∂n p√§√§sihteeri T√Ķnis Saar allekirjoittivat sopimuksen Helsingiss√§ 26. helmikuuta 2019.

Käytännössä automaattinen tietojenvaihto tarkoittaa esimerkiksi, että Viron kaupparekisteri voi hakea tarvitsemansa tiedot suomalaisista osakeyhtiöistä Suomen kaupparekisteristä.

“Rajat ylitt√§v√§ elinkeinotoiminta Viron ja Suomen v√§lill√§ on vilkasta. T√§n√§√§n allekirjoitettu sopimus on luonnollinen seuraus t√§st√§ ja luo pohjan kaupparekistereiden tiiviimm√§lle yhteisty√∂lle. Kaupparekisteritiedon vaihto on my√∂s asiakkaidemme etu‚ÄĚ, PRH:n p√§√§johtaja Antti Riivari toteaa.

“Rajat ylitt√§v√§n tietojenvaihdon avulla pystyt√§√§n asukkaille tarjoamaan julkisia palveluita helpommin, nopeammin ja edullisemmin. Virossa on s√§hk√∂inen asiointi niin tavallista, ett√§ Viro haluaa tehd√§ my√∂s asioinnin naapurimaan kanssa helpommaksi”, selvitt√§√§ Viron oikeusministeri√∂n kansliap√§√§llikk√∂ Viljar Peep.

Sopimus on uusi askel Suomen ja Viron digitaalisessa kehitystyössä. Esimerkiksi veroviranomaiset Suomessa ja Virossa ovat jo aiemmin ryhtyneet vaihtamaan tietoja vastaavalla tavalla.

Automaattisesti vaihdettuja tietoja saavat käsitellä ne kaupparekisterin henkilöt, joiden tehtäviin käsittely kuuluu. Viranomaiset eivät välitä tietoja eteenpäin. Tiedot kulkevat kaupparekisterien välillä palveluväylää pitkin. Suomen palveluväylä perustuu Virossa kehitettyyn X-Road-ratkaisuun.

Lähde: finlandabroad.fi


Tags assigned to this article:
Antti RiivariSuomiT√Ķnis SaarViljar PeepViro

error:
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory