Suomi ja Viro sopivat kaupparekisterien automaattisesta tietojenvaihdosta

NordenBladet – Suomi ja Viro ovat tehneet sopimuksen automaattisesta tietojenvaihdosta. Sopimuksen mukaan maiden kaupparekisterit voivat hakea toistensa tietoja automaattisesti palveluväylän kautta.

Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) pääjohtaja Antti Riivari ja Viron oikeusministeriön pääsihteeri Tõnis Saar allekirjoittivat sopimuksen Helsingissä 26. helmikuuta 2019.

Käytännössä automaattinen tietojenvaihto tarkoittaa esimerkiksi, että Viron kaupparekisteri voi hakea tarvitsemansa tiedot suomalaisista osakeyhtiöistä Suomen kaupparekisteristä.

“Rajat ylittävä elinkeinotoiminta Viron ja Suomen välillä on vilkasta. Tänään allekirjoitettu sopimus on luonnollinen seuraus tästä ja luo pohjan kaupparekistereiden tiiviimmälle yhteistyölle. Kaupparekisteritiedon vaihto on myös asiakkaidemme etu”, PRH:n pääjohtaja Antti Riivari toteaa.

“Rajat ylittävän tietojenvaihdon avulla pystytään asukkaille tarjoamaan julkisia palveluita helpommin, nopeammin ja edullisemmin. Virossa on sähköinen asiointi niin tavallista, että Viro haluaa tehdä myös asioinnin naapurimaan kanssa helpommaksi”, selvittää Viron oikeusministeriön kansliapäällikkö Viljar Peep.

Sopimus on uusi askel Suomen ja Viron digitaalisessa kehitystyössä. Esimerkiksi veroviranomaiset Suomessa ja Virossa ovat jo aiemmin ryhtyneet vaihtamaan tietoja vastaavalla tavalla.

Automaattisesti vaihdettuja tietoja saavat käsitellä ne kaupparekisterin henkilöt, joiden tehtäviin käsittely kuuluu. Viranomaiset eivät välitä tietoja eteenpäin. Tiedot kulkevat kaupparekisterien välillä palveluväylää pitkin. Suomen palveluväylä perustuu Virossa kehitettyyn X-Road-ratkaisuun.

Lähde: finlandabroad.fi


Tags assigned to this article:
Antti RiivariSuomiTõnis SaarViljar PeepViro

Mainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory