Helsingin vuoden 2018 Kulttuuriteko-palkinto nuorten lukutaitoa tukevalle Sanat haltuun -projektille

NordenBladet – Helsingin kaupungin Vuoden kulttuuriteko 2018 -palkinto myönnettiin tänään kirjasto Oodissa nuorten lukutaidon parantamiseen keskittyneelle Sanat haltuun -projektille. Palkinto on 5 000 euron suuruinen. Sen lisäksi jaettiin kaksi kunniamainintaa. Ne annettiin Pop up -kinolle sekä Reflektor-valotaideryhmälle.

Sanat haltuun -projektissa nuoria innostetaan lukemaan rap-lyriikan avustuksella. Tavoitteena on tunnistaa nuorten lukutaidon ongelmat ja löytää äidinkielen opiskeluun uusia opetusmetodeja. Projektissa työskentelevät Aleksis Salusjärvi, Mikko Sarjanen ja Hanna Markkanen, ja sen taustatukena on Lukukeskus.

– Hankkeemme haluaa herättää keskustelua ja nostaa tietoisuutta nuorten lukutaito-ongelmista sekä lisätä ymmärrystä siitä, millaisia vaikutuksia lukutaitovaikeuksilla on nuoren elämään, kertoo Aleksis Salusjärvi.

– Tavoite on saada etenkin nuoret miehet innostumaan lukemisesta hyvän lukutaidon saavuttamiseksi.

Palkitsemisperusteissa todetaan Sanat haltuun -projektin tehneen ainutlaatuista työtä lukutaidon parantamiseksi ammattia opiskelevien, vankien ja erityis- ja sairaalakouluissa opiskelevien nuorten keskuudessa.

– Projekti on ollut merkityksellinen ja vaikutuksia omaava, syrjäytymistä estävä hanke, jossa yhdistyy monien toimijoiden asiantuntemus opettajista, tutkijoista räppäreihin, riimittelijöihin ja musiikintekijöihin, perustelee palkitsemista kulttuurijohtaja Tuula Haavisto.

Kunniaa ja mainetta kiertävälle elokuvateatterille ja valotaiteelle
Kunniamaininnan saivat uusia avauksia tehneet Pop up -kino ja valotaideryhmä Reflektor.

Pop up -kinon ajatuksena on tarjota erityisiä, matalan kynnyksen elokuvienkatselupuitteita kaikille kaupunkilaisille yllättävissä, merkityksellisissä ja kaikkien tavoitettavissa olevissa paikoissa.

Reflektor-ryhmä on puolestaan Kööpenhaminassa vuosina 2016–2017 järjestetyn Reflektor-festivaalin sisarfestivaali ja merkittävä lisä kotimaiselle valotaidekentälle. Sen kautta katsotaan avautuvan mahdollisuus kansainväliseen kuratointi- ja tuotantoyhteistyöhön.

Helsingin Vuoden Kulttuuriteko -palkinnon jakaa vuosittain Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto. Ehdotukset palkittavista tekevät aiempina vuosina palkitut.

Aiemmat Kulttuuriteko-palkinnot

Helsingin kaupungin taide- ja kulttuuripalkinnot

Lähde: Helmet.fiMainos:
High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaavisia / Pohjoismaisia uutisia ja tietoa suomeksi.
Scandinavian / Nordic news and info in Finnish.
Nordic News Service & Link Directory